Vârstnicii care depind de serviciile sociale ale statului experimentează stări depresive, o anchetă făcută la solicitarea Ministerului Muncii arătând că doi din cinci se află în această situație. De asemenea, din același document reiese că o treime este de părere că viața și-a pierdut din sens, dar cei din jur îi ajută foarte mult.

Ingrijire batraniFoto: Pikist.com

Conform studiului, peste jumătate dintre persoanele vârstnice dependente nu experimentaseră stări depresive, anxioase în ultima lună (55%). De precizat că ancheta s-a făcut 7 august 2019 - 23 septembrie 2019, dar întregul studiu a fost finalizat în 2020.

• Un procent destul de ridicat, 43,2% dintre vârstnicii dependenți, a declarat experimentarea unor stări depresive/anxioase în ultima lună (22,4% de mai mult de 3 ori, iar 20,8% de mai puțin de 3 ori).

• Diferențe mai mari de 10 puncte procentuale sunt înregistrate între persoanele vârstnice dependente de sex feminin (48,2%), comparativ cu persoanele dependente de sex masculin (33,9%) cu privire la experimentarea de stări depresive, anxioase în ultima lună.

Unul din trei nu crede că are o stare de sănătate generală bună, dar consideră că acest lucru nu le afectează viața

Din răspunsurile înregistrate se constată că 32,2% dintre vârstnicii dependenți declară o stare de sănătate bună, prin raportare la vârsta pe care o au, iar 33% (unul din trei) nu declară o stare de sănătate generală bună, dar consideră că acest lucru nu le afectează viața.

Cei care consideră că le este afectată viața foarte mult din cauza stării de sănătate nu tocmai bune înregistrează un procent de 21,2%. 13,1% dintre vârstnicii dependenți consideră că starea generală de sănătate se înrăutățește pe măsură ce timpul trece, acest lucru afectându-le viața.

În același timp, mai bine de o treime dintre persoanele vârstnice dependente (33%) nu-și pot aprecia starea de sănătate în prezent.

Sensul vieții

Din răspunsurile înregistrate se constată că mai bine de jumătate dintre persoanele vârstnice dependente consideră că viața lor are sens, cei din jur ajutându-i foarte mult (56,8%).

De precizat că potrivit datelor, circa unul din trei consideră că viața și-a pierdut din sens, dar cei din jur îl ajută foarte mult.

• 6,4% dintre persoanele vârstnice dependente sunt de părere că viața lor și-a pierdut din sens, iar cei din jur nu îi ajută foarte mult.

Cei mai optimiști cu privire la evaluarea vieții lor la momentul anchetei s-au declarat vârstnicii dependenți din serviciile cu cazare (cămine pentru persoane vârstnice, locuințe protejate, centre de tip respiro), 63,4% dintre aceștia declarând că viața lor are sens, cei din jur ajutându-i foarte mult, comparativ cu doar 49% procent înregistrat în cazul vârstnicilor dependenți din serviciile fără cazare (îngrijire la domiciliu și centre de zi de recuperare și reabilitare) pentru aceeași categorie de răspuns.

Veniturile celor intervievați

Venitul mediu al persoanelor investigate (655) era de 1.227 lei lunar. Jumătate dintre beneficiarii investigaţi au declarat un venit sub 1.100 de lei/lună, iar trei sferturi dintre ei aveau venituri mai mici de 1.600 lei lunar, la data anchetei de teren. Diferenţe privind venitul mediu se înregistrează şi după tipul de serviciu de care beneficiau persoanele investigate la data anchetei (servicii cu cazare şi servicii fără cazare), respectiv un venit mediu mai redus în cazul beneficiarilor de servicii sociale fără cazare.

Conform documentului, ancheta a fost reprezentativă la nivel naţional (marjă de eroare de 3,5% la un nivel de încredere de 95%) şi după tipul de serviciu (marjă de eroare de 3,1% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale cu cazare şi marjă de eroare de 3,3% la un nivel de încredere de 95% în cazul beneficiarilor de servicii sociale fără cazare).

Vezi intregul studiu cu privire la Calitatea Vieții Persoanelor Vârstnice Dependente din România