Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, BNR a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, păstrând nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale băncilor.

Practic, decizia BNR înseamnă pomparea de lichiditate în economie. Decizia de vineri este prima din acest an a BNR, după ce anul trecut avuseseră loc 3 reduceri ale nivelului dobânzii-cheie, cea mai recentă în august 2020.

  • De ce sunt importante ratele dobânzilor de referință? Acestea sunt amplu utilizate la nivelul economiei

Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate pe larg de persoane fizice și organizații la nivelul întregului sistem economic.

De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate.

Companiile, băncile și alte organizații pot utiliza, de asemenea, ratele dobânzilor de referință pentru a evalua poziții bilanțiere; cu alte cuvinte, aceste rate permit unui contabil să calculeze mai ușor care este, în ultimă instanță, valoarea organizațiilor (mai exact, a activelor financiare pe care acestea le dețin).

Ratele dobânzilor de referință sunt, de asemenea, utilizate în operațiuni financiare mai complexe, precum emisiunea de titluri de valoare cu dobândă variabilă, opțiuni, contracte forward și swapuri.

Să luăm ca exemplu un swap pe rata dobânzii: în termeni foarte generali, acesta este o operațiune care implică două părți și în care fiecare dintre acestea acceptă să acopere plățile de dobânzi ale celeilalte. În astfel de swapuri, rata dobânzii de referință poate determina cel puțin una dintre ratele dobânzilor care sunt preschimbate. Aceasta creează transparență pentru toate părțile implicate, oferă un anumit grad de standardizare acordului și, prin urmare, facilitează procesul de negociere.

Alte utilizări ale ratelor dobânzilor de referință includ (fără a se limita la): calcularea penalităților pentru descoperirile de cont aferente conturilor de numerar, calcularea dobânzilor pentru unele depozite ale persoanelor fizice și acordul privind dobânzile la credite ipotecare și împrumuturi pe segmentul de retail.

  • Ratele dobânzilor de referință ajută băncile centrale să își îndeplinească funcțiile

Ratele dobânzilor de referință pot, de asemenea, fundamenta activitatea băncilor centrale. La BCE, de exemplu, se poate face trimitere la ratele dobânzilor de referință în activitatea noastră de menținere a stabilității prețurilor în zona euro.

Dacă o rată a dobânzii de referință reflectă în mod corect ratele la care băncile acordă și contractează împrumuturi, aceasta ne poate ajuta să înțelegem mai bine funcționarea piețelor financiare și disponibilitatea banilor în zona euro. Aceasta poate sta la baza deciziilor de politică monetară: dacă se cunoaște cât de ușor pot băncile să acceseze fonduri, se poate estima rapiditatea cu care băncile respective vor putea transfera fondurile sub formă de împrumuturi companiilor și populației. Și toate acestea se reflectă, în cele din urmă, în nivelul prețurilor.

De asemenea, cunoașterea ratelor actuale ale dobânzilor de referință ne permite să monitorizăm impactul practic al deciziilor noastre de politică monetară. Dacă BCE decide să majoreze sau să reducă ratele dobânzilor, de exemplu, putem urmări efectele acestor decizii prin identificarea variațiilor ratelor dobânzilor de referință pentru euro. (Sursa: BCE)