Datoria publică a ajuns la 44,4% din PIB, în noiembrie, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice. Asta reprezintă 463,9 miliarde lei, din care 96,4% este pe termen mediu și lung.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, după ce datoria va depăși 45% din PIB, dar se va situa sub 50%, Ministerul Finanţelor Publice va trebui să prezinte Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi să prezinte propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil. Probabil în acel raport vor fi menționate măsurile economice anti-covid.

Cel mai probabil, după ce vor sosi datele pe decembrie 2020, vom vedea o datorie publică de peste 45%.

Având în vedere că anul viitor se va lua în considerare un deficit de circa 7% din PIB, datoria publică va depăși 50% din PIB.

La acel prag legea spune că Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.

Programul cuprinde și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.