​DOCUMENT

CNSP: În primul trimestru România ar putea avea o ușoară contracție economică. Revenire din trimestrul II

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 19 ianuarie 2021, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


Prognoza pentru bugetul pe 2021
Foto: CNP
Revenirea economiei în zona pozitivă este deplasată spre trimestrul II 2021, urmând ca şi în primul trimestru al anului 2021 să avem o uşoară contracţie economică faţă de primul trimestru 2020”, se arată într-o notă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Instituția vede pentru 2021 un avans al produsului intern brut de 4,3%. Datele principale au fost prezentate luni de HotNews.ro, pe acestea construindu-se bugetul.

Vezi nota CNSP (click pentru a deschide)

“Riscurile identificate care pot influenţa estimarea creşterii economice din anul curent, în special în primul semestru, sunt severe şi interconectate, dublate de un grad ridicat de incertitudine cu privire la apariţia de noi focare în contextul pandemic, implementarea vaccinului, viteza redresării principalilor parteneri comerciali, schimbările de comportament ale consumatorilor etc.”, menționează sursa citată.

• Riscurile asupra dinamicii economice sunt preponderent de natură externă, economia României fiind strâns dependentă de situaţia schimburilor comerciale cu Zona Euro la nivelul unor activităţi din industrie cu valoare adăugată ridicată.

• Pentru perioada 2022 - 2024, ritmul mediu anual de creștere economică estimat este la 4,9% cu un vârf în anul 2023 de 5%, an în care este de așteptat a se realiza o absorbție mai consistentă a fondurilor europene.

Pentru 2021 se preconizează că toate activităţile vor contribui pozitiv la avansul economiei.

Construcţiile îsi vor continua evoluţiile favorabile din ultimii ani, dar într-un ritm mai redus, determinat de efectul de bază.

• În ceea ce priveşte industria, puternic afectată de criza sanitară, se aşteaptă pentru anul curent, o revenire parţială, atingerea nivelului din 2019 fiind estimată în mod conservator pentru anul 2022.
• Prudentă este şi estimarea evoluţiei sectorului agricol pentru care s-a prognozat o creştere de producţie de numai 14,7%, în condiţiile în care aceasta ar urma după doi ani cu reduceri succesive de producţie (-22,3% în 2020 şi -2,2% în 2019). În condiţii climatice normale, aceste estimări pot fi depăşite.

“Pe latura cererii, atât consumul privat, cât şi formarea brută de capital fix vor constitui motorul creşterii economice în anul 2021, având contribuţii de 2,4 şi respectiv 2,9 puncte procentuale. Consumul privat se estimează că va înregistra o dinamică moderată, ca urmare a creşterii mai reduse în termeni reali a veniturilor salariale”, menționează sursa citată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6182 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 ianuarie 2021, 10:58)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Minti! (Marţi, 19 ianuarie 2021, 16:59)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui

   Pur si simplu minti! Acum datoria este la 44.4%, asta dupa cresterea masiva a costurilor cu pandemia (somaj, salarii compensatorii, materiale sanitare, etc...), iar cresterea nu a fost de la 35% cum spui tu, ci de la 38.3%!
   https://www.zf.ro/eveniment/romania-inchis-anul-2019-datorie-externa-totala-106-mld-euro-50-pib-datoria-externa-totala-s-situat-finalul-2019-106-miliarde-euro-cel-inalt-nivel-datoriei-externe-inregistrat-veodata-cel-mare-18847579
   https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24487312-datoria-publica-44-din-pib-octombrie-ministru-finantelor-raport.htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by