România trebuie să implementeze pachetul e-commerce până la 1 iulie 2021, iar asta va aduce anumite schimbări pentru agenții din comerțul electronic cu bunuri, potrivit Georgianei Iancu, partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte la EY România. Ea a precizat, în cadrul unei conferințe online, că aceste modificări vor avea un impact pozitiv asupra colectării de TVA.

Georgiana Iancu, EY RomaniaFoto: EY Romania

Două modificări importante aduse de Directivă

*mai jos sunt declarațiile Georgianei Iancu

1. Eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienții puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România.

Măsura prezenta un avantaj concurențial în raport cu furnizorii din UE și era deseori exploatată pentru fraudarea TVA și declararea unor valori sub acest prag la nivelul importului acestor colete.

Pierderile estimate la nivelul Uniunii Europene din declararea unor valori inferioare la import sunt de ordinul a sute de milioane de euro.

2. Platformele privind comerțul electronic vor deveni responsabile pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro.

Aceste platforme vor avea și obligații suplimentare privind păstrarea de informații privind furnizorii de bunuri precum și natura bunurilor livrate, acționând ca un ajutor pentru administrația fiscală în colectarea TVA.