Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că este nevoie ca salariul minim să nu fie taxat deloc deoarece în România există prea mulți angajați care ”trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână”. Măsura ”zero taxe pe salariul minim” a fost unul dintre angajamentele electorale ale USR-PLUS în campania electorală.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piața oficială a muncii și chiar din țară. Prea mulți oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână”, scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.

Ministrul economiei spune că avem cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, deoarece românii fac salariul ”aproape jumi-juma cu statul.”

”La fiecare leu câștigat, statul oprește aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai ușor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc și TVA, accize și alte taxe și impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obținut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, afirmă Năsui.

”Suntem campionii din Uniunea Europeană la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deși au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) și pe al doilea loc la numărul de oameni aflați în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferență față de Bulgaria. Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata și testând iar soluții care au eșuat în trecut. De asemenea, soluția nu este creșterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, mai scrie Năsui pe Facebook.