Oamenii sunt deosebit de speriați de evoluția cursului când, de fapt, cursul se modifică cu 1-3% pe an, maxim 5% pe an, a declarat analistul financiar Dragoș Cabat, într-o conferință organizată de CFA Românii, care a precizat că anii în care se modifică cu 5% e chiar o perioadă în care s-au întâmplat lucruri. De asemenea, el crede că veniturile din chirii vor fi mai reduse, dar puterea de cumpărare va fi pozitivă din cauza schimbării structurii de consum.

Dragos CabatFoto: Hotnews

„Volatilitatea cursului de schimb este deosebit de redusă în ultima perioadă. Atunci când se întâmplă ceva, volatilitate, atunci depinde de factori regionali. Ne mișcăm și noi cu leul așa cum se mișcă polonezii, cehii și alte țări din UE care nu au moneda unică. Se mai modifică în cazul României și datorită deficitelor pe care le avem și a inflației mai mari decât media UE. Acești factori însă tind să fie mai mici în ultima perioadă”, a spus Cabat.

• 1,5-2% este maximul pe care l-am putea vedea ca și depreciere a leului față de moneda unică.

„Singura schimbare majoră care s-ar putea întâmpla ar fi în cazul în care în loc să avem o încetinire a acestei crize de sănătate, vom avea o recrudescență a ei un val 3-4. În acest caz intrăm într-un alt scenariu în care nu mai știm exact ce se va întâmpla. România, fiind una dintre țările cele mai vulnerabile din UE, ar putea să fie afectată și atunci să vedem presiune pe deprecierea leului față de moneda unică. Altfel, nu”, a afirmat el.

• Aderarea la moneda unică este în aer. (…) Probabil că în clipa aceasta ne ducem spre 2030 la momentul de a adera la moneda unică.

El este de părere că veniturile ar urma să fie mai reduse „atât cele direct din salarii cât și din alte surse, însemnând chirii și alte contracte pe care le au persoanele fizice în general”.

„Veniturile ar trebui să stagneze sau să se reducă puțin în perioada următoare. Până și angajații de la stat nu vor mai avea majorări salariale. Dacă nici ei nu vor avea majorări salariale, cu atât mediul privat va fi impactat, lovit, în perioada următoare”, a explicat Dragoș Cabat.

• Vom avea o revizuire a structurii de cheltuieli a omului de rând. Probabil vor fi ceva mai puține călătorii, cheltuieli de consum iraționale și atunci este ca puterea de cumpărare să fie mai mare pentru că își vor reduce anumite cheltuieli și vor avea mai mulți bani pentru depozite și alte tipuri de investiții.

• Puterea de cumpărare a românilor s-ar putea să evolueze pozitiv, în ciuda faptului că veniturile românilor probabil că vor stagna sau scădea în perioada următoare.