Articol actualizat

Deficit bugetar de aproape 9,8% din PIB în 2020. A depășit 100 miliarde lei/ Ministerul se aștepta la 9,1% după cea de-a treia rectificare

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:17 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice
România a înregistra un deficit bugetar de 9,79% din PIB în 2020, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, dublu față de 2019. De precizat că valoarea ca procent din PIB reprezintă estimare, deoarece încă nu au sosit datele pe trimestrul IV de la Institutul Național de Statistică (INS). Valoarea deficitului a ajuns la 101,9 miliarde lei.

Deficitul este mai mare decât cel estimat la cea de-a treia rectificare bugetară din noiembrie. Atunci autoritățile se așteptau la 9,1% din PIB în 2020.

"Sume în valoare de 46,31 mld lei (4,45% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19", spune Ministerul Finanțelor.

Potrivit instituției, creșterea deficitului bugetar aferent anului 2020, comparativ cu anul 2019, este explicată, pe partea venituri:
 • de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie - decembrie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (18,12 mld lei),
 • de creșterea cu 2,72 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-decembrie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat,
 • de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 mld lei.
Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 9,5 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 15,07 miliarde lei.

"Pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID19, au fost aprobate o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru susținerea activității IMM-urilor și a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garanțiilor de stat, pentru în anul 2020 s-au
acordat garanții în valoare de 12,48 mld lei (1,20% din PIB)", spune Ministerul Finanțelor.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 322,52 miliarde lei în anul 2020, cu 0,4% peste nivelul încasat în anul precedent. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o creștere de 0,7 puncte procentuale, determinată cu precădere de dinamica favorabilă a veniturilor din fonduri europene (+0,8pp).

Pe de altă parte, veniturile curente au scăzut cu 2,4% (an/an), pe fondul contracției încasărilor din venituri nefiscale, TVA și impozit pe profit.

Totuși, evoluția din decembrie reflectă o îmbunătățire a dinamicii contribuțiilor de asigurări (+9,3%, an/an) și a veniturilor fiscale (+4,6%, an/an).

Cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 424,43 mld lei au crescut în termeni nominali cu 14,8% față de anul 2019.

 • Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 5,9 puncte procentuale de la 34,9% din PIB în anul 2019 la 40,8% din PIB în 2020.
 • Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației. Astfel, până la finele lunii decembrie s-au plătit 4,25 mld lei pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 922,13 mil lei pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 2,69 mld lei reprezentând sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă (41,5%), 96,15 mil lei pentru îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe
  perioada închiderii temporare a unităților de învățământ și 121,9 milioane pentru
  indemnizații acordate pe perioada reducerii temporare a activității pentru profesioniști
  precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii
  nr.1/2005
Pentru mai multe detalii vezi nota privind executia bugetară pe 2020.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5681 vizualizari

 • -8 (26 voturi)    
  Asta e motivul asa zisei 'relaxari' (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:21)

  Gryphus [utilizator]

  Romania nu e condusa de o minte limpede, decisa si curajoasa ci de de idioti. De 30 de ani

  3 luni de izolare in case a distrus total bugetul national si asta doar pt ca unii strigau ca trebuie sa stam in casa ca sa scapam de covid

  desi unii dintre noi stiam ca vom trai cu covid multi ani de acum inainte
  • -6 (16 voturi)    
   Datorii externe (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 23:06)

   SomerCautLucru [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pai daca platesti datoriile tarii, te urca in TAB, Targoviste, pac-pac si gata. Care politician o fi atat de iresponsabil cu privire la propria persoana?
   nu mai bine facem noi datorii, toata lumea e multumita, iar daca avem noroc din cand in cand, poate se mai anuleaza cate ceva?
   • +5 (13 voturi)    
    ... (Joi, 28 ianuarie 2021, 1:38)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui SomerCautLucru

    ai vazut alt film...

    ala cu TAB-ul a infometat populatia si a fortat copiii la stransul recoltei.

    astia de acum trebuiau doar sa taie salariile bugetarilor si pensiile speciale.

    deh... aceeasi mamaliga ca inainte si acum.
    • +4 (4 voturi)    
     ...si... (Joi, 28 ianuarie 2021, 8:06)

     ALTAN [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     ...sa recupereze prejudiciile financiare,de la ceie care sunt deja condamnati pt asta...
 • +6 (6 voturi)    
  bai (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:53)

  nikita11 [utilizator]

  durere si cu astia. E mare deficitul asta, da' se stia de el din iunie cel putin. Sper sa fi meritat. Oricum mai urmeaza si alte deficite.
 • -6 (18 voturi)    
  Suna bine! La mai mare! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:57)

  newlook [utilizator]

  Suna bine! La mai mare!

  Sica Mandolina doar a triplat deficitul bugetar ... ala dinainte, de 3% era "Apocalipsa, maica!".
  Deci, ~10% deficit bugetar sunt taman ce trebuie...asa au votat romanii speriati de apocalipsa cresterii veniturilor, salariilor, pensiilor si nivelului de trai. Toate cu numai 3% deficit bugetar.
  Dar, ma stiti: sunt fan Citu ! Acest Duce de Rapa va intrece performantele lui Sica Mandolina...estimez un 12-15% deficit bugetar. Citu NU ma va dezamagi, asa cum nu-i dezamageste nici pe romanii ce au votat caluse, catuse si saracie in locul periculoasei bunastari!

  Sa fie! La mai mare!
 • +6 (14 voturi)    
  Intarzierea nereformarii statului bugetaro mafiot (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 22:06)

  floriniulian [utilizator]

  Aici suntem din cauza amanarii reformarii administratiei acestei tari esuate si a aparatului bugetaro mafiot platit cu salarii aberante,pensii de serviciu si speciale halucinante.

  Sute de miliarde anual aruncati pe fereastra doar pentru ca aceasta clasa politica este santajata de securistii tradatori din cauza faptului ca sunt corupti.

  Nici acum dupa 1 an de guvernare PNL nu au facut NIMIC pentru a reforma aceasta tara falimentara care traieste numai din imprumuturi externe de 130 miliarde euro facute pentru a plati epatarea si luxul securistilor din tara asta.
 • -7 (13 voturi)    
  revenirea în V (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 23:01)

  alecu-jilavu [utilizator]

  Nu-i panică - va veni revenirea în V în septembrie cel târziu. Așa a promis Cîțu!

  Bine, el zicea asta în mai 2020 dar n-a specificat care septembrie. Deci într-un septembrie o să vină :)
  • -6 (12 voturi)    
   N-a specificat ca V-ul e intors (Joi, 28 ianuarie 2021, 0:26)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alecu-jilavu

   cu susul in jos, un detaliu minor dar important. Si nu uita ca Catu asta a jucat la barbut Leul romanesc.
   PS: cacofonia este intentionata!
 • 0 (14 voturi)    
  este ceva... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 23:16)

  ..13 [utilizator]

  rog sa corelati modul in care s-a purtat masca si evolutia fondului de salarii, a contributiilor si a accizelor...

  deci daca nu venea CCR-ul sa ne spuna ca nu trebe amenzi daca nu respecti masurile stabilite si daca lumea pastra decenta in respectarea masurilor impuse, unele poate cam prea exagerate, tot ne era mai bine decat in situatia in care am facut pe disteptii si a crescut numarul imbolnavirilor.

  Putem penaliza retroactiv CCR-ul pentru toate porcariile emise in 2020? Se poate face o analiza a impactului produs in economie ca urmare a deciziilor cam tra-la-la emise de CCR???
 • +10 (12 voturi)    
  intre timp (Joi, 28 ianuarie 2021, 1:57)

  Scarface1000 [utilizator]

  Politistii protesteaza ca nu au primit anul trecut mariri de salariu si au doar 4000-5000 lei in mana ca agent plus vouchere de vacanta, haine bani de chirie etc


  Aproape 500 mii de Romani si-au pierdut locul de munca in 2020 iar 1,3 milioane de romani lucreaza pe minimul pe economie adica 1350 lei....
 • -1 (9 voturi)    
  la ușa lui Cîțu bate cineva: cioc-cioc (Joi, 28 ianuarie 2021, 2:23)

  NicuPandemicu [utilizator]

  - Cine-i acolo?
  - Femei.
  - Mi-a trimis Orlando femei? Ce tare, femei, care femei?
  - E Fondul Monetar Internațional cu împrumutul.
  • 0 (2 voturi)    
   Doamne Fereste (Joi, 28 ianuarie 2021, 8:46)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Ai vazut ce conditii pun aia ?
   • +3 (3 voturi)    
    Daaa (Joi, 28 ianuarie 2021, 9:31)

    doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Pun conditii dure... Sa reduci cheltuielile in sectorul de stat si sa nu platesti salarii si pensii din banii inprumutati ci sa-i folosesti pentru investitii...
    Niste nenorociti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by