”Datele comunicate astazi de INS sunt in mod cert mult mai bune decat asteptarile si reprezinta o veste excelenta pentru economie. Nu putem prognoza eventuale revizuiri de date. Avand insa in vedere magnitudinea cresterii economice trimestriale publicate astazi (+5.3% fata de trimestrul al treilea), este putin probabil ca pe viitor sa vedem o revizuire care sa schimbe semnificativ interpretarea de astazi, respectiv ca am avut parte de o crestere peste asteptari in T4 2020”, spune economistul șef al ING, Valentin Tătaru, într-o discuție cu HotNews.ro.

Valentin Tataru, Economist Șef ING BankFoto: ING Bank

In urma datelor de astazi, ING și-a revizuit cresterea PIB pentru acest an de la 3.7% la 5.5%, mentinand neschimbata estimarea pentru 2022 la 5.0%.

În opinia economistului șef al ING, cu exceptia sectorului de constructii a carui dinamica s-a plafonat in ultimul trimestru, trimestrul patru a adus cresteri in sectoare largi si importante precum industrie si servicii, posibil chiar si in agricultura. ”Consumul privat a ramas si el pe plus, iar cresterea cheltuielilor bugetare din ultimul trimestru (in care s-au cheltuit c.3.3% din PIB) a dus probabil la accelerarea consumului public si a investitiilor”, explică Tătaru.

Cu privire la eforturile guvernamentale de consolidare fiscală, ING a publicat o nota pe aceasta tema. ”Pe scurt, avand in vedere structura cheltuielilor care s-a format in anii precedenti, credem ca este dificil de imaginat un buget care sa ramana stimulativ pentru economie dar sa asigure si reducerea semnificativa a deficitului bugetar. In aceste conditii, o abordare multianuala pare cea mai potrivita pentru aducerea deficitului bugetar sub 3.0% din PIB in 2024, un termen usor ambitios, dar cu siguranta realizabil”, consideră Valentin Tătaru.