​S-au votat aproape articolele proiectului legii bugetului de Comisiile reunite de buget-finanțe. Pe bugetul CNA au fost discuții că nu ajung de funcționare. În ceea ce privește banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, încă se află în bugetele Senatului și Camerei Deputaților.

Buget 2021 in Comisiile de buget-finanteFoto: Camera Deputatilor

Revenind la articolele legii bugetul pe 2021, au mai rămas câteva ce vor putea primi votul după ce se votează celelalte anexe, cel mai probabil sâmbătă. Pe textul legii, amendamentele PSD au fost respinse, precum tichet pentru natalitate, 5% din PIB pentru educatie, finantarea incubatoarelor în universitati si altele.

Lucian Heius, secretar de stat la Ministerul Finanțelor a spus, la fiecare amendament, că „nu susține amendamentul prezentat”, iar în anumite cazuri mai adăuga „nu face obiectul de reglementare al legii bugetare” și „sursa de finanțare nu este clar identificată”, după caz.

Instituții care au avut bugetele votate în Comisiile reunite de buget-finanțe: Administrația Prezidențială, Senatul, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, CNA, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agerpres, Academia Română, Consiliul Concurenței, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, SRI, Autoritatea Electorală Permanentă, ANRP, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Cultural Român, AAAS, ANSVSA, CES.

Membrii PSD au votat pozitiv unele bugete.

Banii pentru pensiile speciale ale Parlamentarilor, încă în bugetele Senatului și Camerei Deputaților

A fost o discuție pe tema faptului că ar trebui mutate din bugetele Camerei Deputaților și Senatului pensiile speciale ale parlamentarilor către Ministerul Muncii, pentru că acestea au dispărut odată cu legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Lucian Heiuș a fost rugat să-și spună punctul de vedere pe această temă, iar el le-a spus că nu se știe exact impactul, dar conform legii banii duc oricum spre Fondul de rezervă dacă nu-s cheltuiți.

Așadar, bugetele celor două camere ale Parlamentului au fost adoptate și figurează în continuare acolo sumele pentru pensiile speciale ale parlamentarilor.

S-au mai luat mici pauze din când în când pentru că reprezentanții instituțiilor care prezintă bugetele trebuie să facă testele Covid înainte. Pentru că uneori durează ieșirea rezultatelor, Comisiile reunite iau pauze.

Supărare pe bugetul CNA

Persoana care a prezentat bugetul CNA a spus că bugetul alocat are deficit la multe capitole în privința banilor alocați. Ar fi dorit buget mai mare, că nu le-ar ajunge de cheltuieli de funcționare.

A mai afirmat că au avut un proiect pe fonduri europene, dar au fost informați de la Ministerul Fondurilor Europene că nu sunt bani.

Daniela Pescaru, specialista în buget de la Ministerul Finanțelor a luat cuvântul și a spus că, de fapt, bugetul CNA este mai mic pentru că nu se mai dau voucherele de vacanță.

„Faptul că nu sunt bani pentru proiectul de fonduri europene, de fapt e vorba că nu mai erau fonduri europene. Nu mai există venituri din fonduri europene pentru a include proiectul. Va putea fi trecut pe Fondul de reziliență”, a spus Pescaru.

În final a fost adoptat bugetul CNA în varianta adoptată de Guvern.

Academia Română dorea mai mulți bani

Reprezentantul Academiei Române a dat de înțeles că înțelege problemele bugetare, dar ar avea nevoie de bani.

„Academia Română a acceptat în cea mai mare parte limitele de chetuieli. Am solicitat o suplimentare în ceea ce prive;te cheltuielile de personal cu 14 milioane lei pentru acoperirea salariilor”,a spus el.

De asemenea, a spus că a mai solicitat suplimentarea cu 5 milioane lei pentru proiecte noi de cercetare și sustinerea activității în susținerea Bibliotecii Academiei, centre noi de cercetare pentru programe în neuroștiințe și un program special pentru geoecologie.

„Am dori o atenție deosebită spitalului Elias. Creșterea cu 11 milioane lei pentru investiții la acest spital”, a spus el.

Și bugetul Academiei Române a fost votat pozitiv în varianta adoptată de Guvern.

Circ cu Ilie Toma de la PSD și Florin Roman de la PNL

Context:

PSD a avut un amendament prin care să se dea 182,7 milioane lei pentru Ministerului Energiei pentru minerii de la Valea Jiului. În acest context, Ilie Toma de la PSD a avut și un scurt discurs.

Experta în buget de la Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, a explicat că nu există temei legal, o lege care să permită Ministerului Energiei să facă plata salariilor acestor categorii de salariați.

Virgil Popescu a afirmat, de asemenea, că ar fi ajutor de stat și ar fi în afara legii, acum fiind o problemă la Complexul Energetic Hunedoara din cauza altui ajutor de stat ilegal. Astfel, s-ar periclita alte programe.

„Doresc o soluție pentru minerii din Valea Jiului dar nu se poate așa”, a explicat Popescu.

Circul

Circul a pornit după ce a luat Florin Roman cuvântul și a început să zică că discursul avut ceva mai devreme de Ilie Toma reprezintă declarații politice.

Atunci Toma l-a întrerupt: Domnule, sunteți penibil. Îmi pare rău, dacă nu cunoașteți problemele hunedorenilor, vedeți-vă de Alba Iulia.

Florin Roman întervine: Domnule Toma, luați-vă pastilele!

Toma: Îmi pare rău, luați-vă dumneavoastră! Poate mai creșteți un pic în ochii oamenilor. Ce ziceți de treaba asta? Credeți că se teme toată lumea de dumneavoastră? Sunteți penibil din nou în fața minerilor din Hunedoara și a hunedorenilor.

Florin Roman: Un circar și un bufon ca dumneavoastră...

Ilie Toma: Da, un circar și un bufon ca dumneavoastră, ați venit la Hunedoara să luați voturi și ați luat nimic.

Florin Roman: Dați peste cap o întâlnire desfășurată până acum în termeni civilizați. Știu că cu dumneavoastră nu se poate, că vă cunosc foarte bine. (...) Ceea ce n-a spus domnul ministru este că această insolvență (a CEH) a fost generată de cineva, iar acel cineva este PSD, care acum prin domnul Toma ne prezintă această scenetă. A mai avut una în Parlament cu Coasa, care la asta se pricepe, la circ.

Ședința de joi s-a încheiat și continuă de vineri dimineață de la ora 10:00.

Patru articole din textul legii bugetului

*toate cele de mai jos au primit votul Comisiilor reunite

1. Companiile de stat care în anul 2020 au înregistrat un rezultat brut negativ sunt obligate să nu programeze în bugetul de venituri și cheltuieli pierderi anuale sau, dacă prevăd, să programeze reducerea acestora față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent în baza unui program care să conțină măsuri concrete, cuantificabile și termene de realizare pentru întreg anul 2021, iar pentru pierderile contabile din anii precedenți să fie prezentat un program de acoperire a acestora pe termen mediu și lung.

Cele care în anul 2020 au înregistrat plăți restante sunt obligate să programeze în bugetul de venituri și cheltuieli reducerea acestora față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent în baza unui program care să conțină măsuri concrete, cuantificabile și termene de realizare pentru întreg anul 2021.

2. În bugetul Ministerului Sănătății, la „Transferuri între unități ale administrației publice" - „Transferuri de capital", sunt cuprinse și sume reprezentând atât credite de angajament, cât și credite bugetare, pentru lucrări de consolidări, modernizări, extinderi clădiri, reparații capitale, precum și achiziție de echipamente și aparatură medicală:

• la Spitalul Județean de Urgență Zalău, județul Sălaj – 7 milioane lei;

• la Spitalul Municipal Dej, județul Cluj – 2,850 milioane lei;

• la Spitalul Județean Satu Mare, județul Satu Mare – 18 milioane lei;

• la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, județul Harghita – 12,2 milioane

lei;

• la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, Centrul de Sănătate Vlăhița,

județul Harghita – 1,2 milioane lei;

• la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita – 3 milioane lei;

• la Spitalul Municipal Gheorgheni, județul Harghita – 6,45 milioane lei.

3. Institutele naționale de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot depăși numărul de personal și cheltuielile de personal realizate în anul precedent, cu încadrarea în nivelul aprobat prin bugetele de venituri și cheltuieli ale anului precedent. În cazuri temeinic justificate, respectiv în condițiile extinderii activității, organul de specialitate al administrației publice centrale coordonator poate aproba creșterea numărului prognozat de personal, aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, sau a cheltuielilor de personal și a câștigului mediu corelat cu creșterea productivității muncii, la unele institute naționale de cercetare-dezvoltare, cu avizul Ministerului Finanțelor;

4. Pentru anul 2021, pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună.