​Buget 2021/ Bugetele multor instituții, votate în Comisii. Supărare la bugetul CNA, că nu ajunge de funcționare. Banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, încă în bugetele Senatului și Camerei Deputaților/ Circ cu Toma (PSD) și Roman (PNL)

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 25 februarie 2021, 20:04 Economie | Finanţe & Bănci


Buget 2021 in Comisiile de buget-finante
Foto: Camera Deputatilor
​S-au votat aproape articolele proiectului legii bugetului de Comisiile reunite de buget-finanțe. Pe bugetul CNA au fost discuții că nu ajung de funcționare. În ceea ce privește banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, încă se află în bugetele Senatului și Camerei Deputaților.

Revenind la articolele legii bugetul pe 2021, au mai rămas câteva ce vor putea primi votul după ce se votează celelalte anexe, cel mai probabil sâmbătă. Pe textul legii, amendamentele PSD au fost respinse, precum tichet pentru natalitate, 5% din PIB pentru educatie, finantarea incubatoarelor în universitati si altele.

Lucian Heius, secretar de stat la Ministerul Finanțelor a spus, la fiecare amendament, că „nu susține amendamentul prezentat”, iar în anumite cazuri mai adăuga „nu face obiectul de reglementare al legii bugetare” și „sursa de finanțare nu este clar identificată”, după caz.

Instituții care au avut bugetele votate în Comisiile reunite de buget-finanțe: Administrația Prezidențială, Senatul, Camera Deputaților, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, CNA, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agerpres, Academia Română, Consiliul Concurenței, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, SRI, Autoritatea Electorală Permanentă, ANRP, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Cultural Român, AAAS, ANSVSA, CES.

Membrii PSD au votat pozitiv unele bugete.

Banii pentru pensiile speciale ale Parlamentarilor, încă în bugetele Senatului și Camerei Deputaților


A fost o discuție pe tema faptului că ar trebui mutate din bugetele Camerei Deputaților și Senatului pensiile speciale ale parlamentarilor către Ministerul Muncii, pentru că acestea au dispărut odată cu legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Lucian Heiuș a fost rugat să-și spună punctul de vedere pe această temă, iar el le-a spus că nu se știe exact impactul, dar conform legii banii duc oricum spre Fondul de rezervă dacă nu-s cheltuiți.

Așadar, bugetele celor două camere ale Parlamentului au fost adoptate și figurează în continuare acolo sumele pentru pensiile speciale ale parlamentarilor.

S-au mai luat mici pauze din când în când pentru că reprezentanții instituțiilor care prezintă bugetele trebuie să facă testele Covid înainte. Pentru că uneori durează ieșirea rezultatelor, Comisiile reunite iau pauze.

Supărare pe bugetul CNA


Persoana care a prezentat bugetul CNA a spus că bugetul alocat are deficit la multe capitole în privința banilor alocați. Ar fi dorit buget mai mare, că nu le-ar ajunge de cheltuieli de funcționare.

A mai afirmat că au avut un proiect pe fonduri europene, dar au fost informați de la Ministerul Fondurilor Europene că nu sunt bani.

Daniela Pescaru, specialista în buget de la Ministerul Finanțelor a luat cuvântul și a spus că, de fapt, bugetul CNA este mai mic pentru că nu se mai dau voucherele de vacanță.

„Faptul că nu sunt bani pentru proiectul de fonduri europene, de fapt e vorba că nu mai erau fonduri europene. Nu mai există venituri din fonduri europene pentru a include proiectul. Va putea fi trecut pe Fondul de reziliență”, a spus Pescaru.

În final a fost adoptat bugetul CNA în varianta adoptată de Guvern.

Academia Română dorea mai mulți bani


Reprezentantul Academiei Române a dat de înțeles că înțelege problemele bugetare, dar ar avea nevoie de bani.

„Academia Română a acceptat în cea mai mare parte limitele de chetuieli. Am solicitat o suplimentare în ceea ce prive;te cheltuielile de personal cu 14 milioane lei pentru acoperirea salariilor”,a spus el.

De asemenea, a spus că a mai solicitat suplimentarea cu 5 milioane lei pentru proiecte noi de cercetare și sustinerea activității în susținerea Bibliotecii Academiei, centre noi de cercetare pentru programe în neuroștiințe și un program special pentru geoecologie.

„Am dori o atenție deosebită spitalului Elias. Creșterea cu 11 milioane lei pentru investiții la acest spital”, a spus el.

Și bugetul Academiei Române a fost votat pozitiv în varianta adoptată de Guvern.

Circ cu Ilie Toma de la PSD și Florin Roman de la PNL


Context:

PSD a avut un amendament prin care să se dea 182,7 milioane lei pentru Ministerului Energiei pentru minerii de la Valea Jiului. În acest context, Ilie Toma de la PSD a avut și un scurt discurs.

Experta în buget de la Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, a explicat că nu există temei legal, o lege care să permită Ministerului Energiei să facă plata salariilor acestor categorii de salariați.

Virgil Popescu a afirmat, de asemenea, că ar fi ajutor de stat și ar fi în afara legii, acum fiind o problemă la Complexul Energetic Hunedoara din cauza altui ajutor de stat ilegal. Astfel, s-ar periclita alte programe.

„Doresc o soluție pentru minerii din Valea Jiului dar nu se poate așa”, a explicat Popescu.

Circul

Circul a pornit după ce a luat Florin Roman cuvântul și a început să zică că discursul avut ceva mai devreme de Ilie Toma reprezintă declarații politice.

Atunci Toma l-a întrerupt: Domnule, sunteți penibil. Îmi pare rău, dacă nu cunoașteți problemele hunedorenilor, vedeți-vă de Alba Iulia.

Florin Roman întervine: Domnule Toma, luați-vă pastilele!

Toma: Îmi pare rău, luați-vă dumneavoastră! Poate mai creșteți un pic în ochii oamenilor. Ce ziceți de treaba asta? Credeți că se teme toată lumea de dumneavoastră? Sunteți penibil din nou în fața minerilor din Hunedoara și a hunedorenilor.

Florin Roman: Un circar și un bufon ca dumneavoastră...

Ilie Toma: Da, un circar și un bufon ca dumneavoastră, ați venit la Hunedoara să luați voturi și ați luat nimic.

Florin Roman: Dați peste cap o întâlnire desfășurată până acum în termeni civilizați. Știu că cu dumneavoastră nu se poate, că vă cunosc foarte bine. (...) Ceea ce n-a spus domnul ministru este că această insolvență (a CEH) a fost generată de cineva, iar acel cineva este PSD, care acum prin domnul Toma ne prezintă această scenetă. A mai avut una în Parlament cu Coasa, care la asta se pricepe, la circ.


Ședința de joi s-a încheiat și continuă de vineri dimineață de la ora 10:00.

Patru articole din textul legii bugetului


*toate cele de mai jos au primit votul Comisiilor reunite


1. Companiile de stat care în anul 2020 au înregistrat un rezultat brut negativ sunt obligate să nu programeze în bugetul de venituri și cheltuieli pierderi anuale sau, dacă prevăd, să programeze reducerea acestora față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent în baza unui program care să conțină măsuri concrete, cuantificabile și termene de realizare pentru întreg anul 2021, iar pentru pierderile contabile din anii precedenți să fie prezentat un program de acoperire a acestora pe termen mediu și lung.

Cele care în anul 2020 au înregistrat plăți restante sunt obligate să programeze în bugetul de venituri și cheltuieli reducerea acestora față de nivelul înregistrat la sfârșitul anului precedent în baza unui program care să conțină măsuri concrete, cuantificabile și termene de realizare pentru întreg anul 2021.

2. În bugetul Ministerului Sănătății, la „Transferuri între unități ale administrației publice" - „Transferuri de capital", sunt cuprinse și sume reprezentând atât credite de angajament, cât și credite bugetare, pentru lucrări de consolidări, modernizări, extinderi clădiri, reparații capitale, precum și achiziție de echipamente și aparatură medicală:
• la Spitalul Județean de Urgență Zalău, județul Sălaj – 7 milioane lei;
• la Spitalul Municipal Dej, județul Cluj – 2,850 milioane lei;
• la Spitalul Județean Satu Mare, județul Satu Mare – 18 milioane lei;
• la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, județul Harghita – 12,2 milioane
lei;
• la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, Centrul de Sănătate Vlăhița,
județul Harghita – 1,2 milioane lei;
• la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita – 3 milioane lei;
• la Spitalul Municipal Gheorgheni, județul Harghita – 6,45 milioane lei.

3. Institutele naționale de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot depăși numărul de personal și cheltuielile de personal realizate în anul precedent, cu încadrarea în nivelul aprobat prin bugetele de venituri și cheltuieli ale anului precedent. În cazuri temeinic justificate, respectiv în condițiile extinderii activității, organul de specialitate al administrației publice centrale coordonator poate aproba creșterea numărului prognozat de personal, aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, sau a cheltuielilor de personal și a câștigului mediu corelat cu creșterea productivității muncii, la unele institute naționale de cercetare-dezvoltare, cu avizul Ministerului Finanțelor;

4. Pentru anul 2021, pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7546 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  Doua masuri sa reduceti deficitul! (Joi, 25 februarie 2021, 20:23)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  1.

  Nr. de membri stabilit după capital social.
  Peste 100 milarde lei capital social maxim 5 membri.
  Si indemnizația de membru in CA sa fie 5 % din salariul de Încadrare a Directorului pentru o sedinta / luna.

  Pentru societatile cu capital mai mic de 100 de miliarde lei Nr de membri sa fie 3!
  Si indemnizația de sedinta la fel.
  5%.

  Azi la salariile Directorilor de 50.000 lei, indemnizația pentru fiecare membru de CA este de 20%, cca 10.000 lei / sedinta/ luna!
  Suma e chiar mica!

  Aceasta e bătălia pe CA unde nr de membri ajunge si la 13 sau chiar 15.
  Ca sa fie cașcaval la partide!

  2.
  Masura trebuie aplicata si la cei 41.466 de consilieri locali din Toate Consiliile Locale, Municipale Judetene din Romania.

  Reducerea indemnizatiei de sedinta de la 20% din salariul Primarului la 5%.
  Pentru acesti indivizi care nu fac nimic pentru orasul sau comuna lor totul se reduce la traficul de influenta si mica ciuguleala din CA.
  Studiu de caz:
  Per Municipii mare:
  Primarul castiga lunar cca 40.000 lei cu sporuri cu tot.
  Consilierul Local castiga cca 8000 Lei lunar pentru o sedinta de 15 minute.
  Per Comune cu max. 1500 locuitori
  Primarul castiga lunar cca 200000 Lei cu sporuri si prime nenumărate.
  Consilierul din acel sat amărât castiga lunar cca 4000 Lei /sedinta lunară.
  Cat se citeste ordinea de zi gata si sedinta!

  Si acest lucru e atat de simplu:
  Amendament legislativ de modificare a Legii .

  Si dintr-un foc se fac economii la buget mai mult decat cu legea anulării pensiilor parlamentare!
  Estimat 5 miliarde lei pe putin.
  Bani pentru 5 scoli!
 • 0 (6 voturi)    
  ! (Vineri, 26 februarie 2021, 2:06)

  cmariusalin [utilizator]

  Suntem condusi de niste hoti fara nici un simt moral.
  Jalnic! nu se mai poate asa!
 • -2 (2 voturi)    
  buget pensii (Vineri, 26 februarie 2021, 17:09)

  Stelistu [utilizator]

  Pensiile medii lunare :
  Romania - 322 Euro
  Ungaria - 507 Euro
  Polonia - 620 Euro

  Desi suntem codasii UE la nivelul pensiilor medii, la noi bugetul pt pensiile publice prin contributivitate este de 7,5 % din PIB, iar media europeana este de 11% din PIB. Este o rautate incomensurabila, o atitudine stupida, ridicola si penibila de a nu se majora pensiile macar cu 3 % , ceea ce inseamna sub 3 mld lei, fata de dobanzile acumulate de CUTU pe 2020 de peste 1 mld EURO !?! RUSINE MAXIMA IOHANNIS ca adopti tactica strutului !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by