​VIDEO INTERVIU Avem cele mai mari salarii din Europa Centrală și de Est în administrația publică. Cum pot fi ele re-așezate, cum calculezi productivitatea unui funcționar public și ce reforme se pot face

de DP     HotNews.ro
Marţi, 2 martie 2021, 10:54 Economie | Finanţe & Bănci


Imagine din timpul mesei rotunde organizata de HotNews
Foto: Hotnews
​​Marți dimineață s-au reluat în Parlament discuțiile pe marginea Bugetului pentru acest an. Marea problemă a acestui buget național este dată de faptul că majoritatea consistentă a banilor care intră în vistieria Statului se duce pe așa numitele ”cheltuieli rigide”: salarii și pensii. HotNews a organizat luni o primă masă rotundă pe tema Bugetului, în care am abordat mai multe alte teme: cât de mare e datoria publică și până unde ne putem îndatora?, sunt prea mari salariile din sectorul public?, cum s-ar putea face o reformă a administrației?, care sunt punctele forte și vulnerabilitățile bugetului? ș.a. Au răspuns invitației noastre Florian Libocor, economist șef al BRD-GSG, Mihai Copaciu, director adjunct la Direcţia de modelare şi prognoze macroeconomice din Banca Naţională a României, Laurian Lungu, co-fondator Consilium Policy Advisers Group și Ionuț Dumitru, econimist-șef al Raiffeisen Bank.

Astăzi vom prezenta modul în care cei 4 macroeconomiști văd problema salarizării din sectorul public și posibile căi de a reforma administrația.

Florian Libocor, BRD: Cum calculezi productivitatea unui dascăl? Procesul de învățământ durează 12 ani și nu știi câtă plusvaloare va aduce elevul acelui dascăl în economie sau în societate

”Salariile niciodată prea mari, dacă îi întrebați pe cei care le primesc. Pe de altă parte în ultima perioadă toată lumea a observat că dinamica salariilor din sectorul public a fost semnificativ mai mare. Mai exact acolo am avut o dinamică pozitivă, în rest am avut de-a face cu o stagnare. Și atunci o bună parte dintre economiști au spus ok, dar care e productivitatea? Aici intrăm într o zonă destul de sensibilă, dar plăcută ca subiect de discuție”, a spus economistul șef al BRD.

Cum calculez productivitatea unui dascăl spre exemplu?, se întreabă Libocor. ”Pentru că procesul de învățământ durează în caz fericit 12 ani - gimnaziu plus liceu. Cum calculezi productivitatea unui învățător, neștiind până la urma urmei cât de mult plus valoare va aduce elevul acestui dascăl în economie sau în societate în perioada în care el e în clasele 1-4. Trebuie să aștepți până când elevul acela termină liceul să vezi câtă plusvaloare a generat. E destul de greu de calculat ...În sistemul de sănătate la fel: cum se calculează productivitatea unui chirurg? Unii ar putea spune că e probabil foarte simplu: numeri câți pacienți au scăpat și câți n-au scăpat. Dar să nu cădem în utopii. Nu cred că e corect așa”, spune acesta.

Ce a mai spus Florian Libocor în cadrul mesei rotunde:
 • Sistemul public în ansamblul lui este într-adevăr un consumator de resurse, dar asta nu ar fi deloc dureros dacă ceea ce s-ar întoarce către societate ar aduce beneficii societății. Adică în momentul în care mă duc la medic să nu stau pe niște holuri relativ înghesuite șase ore- este cazul apelurilor la urgență. Și nu e vorba doar de aceste această perioadă conjuncturală era și înainte la fel. Sau dacă mă duc într-o școală sau într-un liceu să stau să cait toaleta prin curte- și spun asta cu părere de rău că mai avem și asemenea situații. Aici suntem. Asta e alocarea, astea sunt salariile- nu sunt suficiente întotdeauna, cum spuneam. Sunt absolut de acord cu asta și este omenește este firesc, nu trebuie să fie deloc condamnabil sau criticabil.
 • Având experiența a patru ani și jumătate în ministerul Finanțelor într-o perioadă care a fost destul de dificilă în România 1998-2002 pot să spun că într adevăr în aparatele guvernamentale se discută despre două situații - fie este supradimensionat, fie subdimensionat. În primul caz se merge pe acea distribuție Pareto: există 20 la sută din personal care își face treaba și 80 la sută care face orice altceva. În cazul sub-dimensionării, avem de-a face cu percepția celor care spun că nu-și văd capul de atâta treabă, că uite dom'le nu mai facem față, muncim de ne sar capacele șamd.
 • Soluția ar fi probabil o reașezare a acestor scheme, o testare a oamenilor... dar e foarte dificil de spus pentru că orice ai spune este blamat și condamnabil.
 • Eu personal nu sunt adeptul ideii cum o fi o fi, lasă că merge și așa etc. Să ne înțelegem: chestiunile astea cu ”hai să-i facem loc și nepotului lui X sau verișorului lui Y sunt chestiuni pe care lumea se ferește să le discute. Dar sunt chestiuni care generează costuri și nu aduce nicio valoare adăugată.
 • Dacă vorbim de cadre medicale, personalul e suboptim. Pe de altă parte, dacă vorbim de aparatul bugetar central, am senzația că vedem o ușoară supradimensionare în anumite zone și o subdimensionare în alte zone, indiferent de percepția Pareto de care vorbeam, cea cu cei 20 la sută care fac treabă și restul care fac orice altceva.

Ionuț Dumitru: Avem în administrația publică din România cel mai mare salariu din Europa Centrală și de Est

”În ce privește salarizarea în sectorul bugetar sunt două aspecte ale acestui subiect. Pe de-o parte numărul de salariați iar pe de altă parte nivelul de salarizare al acestora. Dacă ne uităm pe cifrele statistice și le comparăm și cu cele din alte state o să constatăm că, la nivel de număr de personal din sectorul public din România, acesta pare mic sau mare în funcție de reperul la care ne uitam”, a explicat și Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal.

”De exemplu dacă ne uităm la numărul de angajați din economie, inclusiv cei care sunt auto-angajați- acel self-employment- o să constatăm că suntem la coada clasamentului european și am trage concluzia că nu sunt mulți bugetari. Dacă ne uităm însă la numărul de plătitori de taxe și impozite și anume la numărul de salariați care sunt plătitori de taxe și impozite, o să constatăm că sunt mulți bugetari raportat la acești plătitori de taxe și impozite.

Până la urmă poți să spui dom'le dar totuși serviciile publice adresează toată populația nu numai cei care plătesc taxe și impozite. Și că e treaba statului să-i facă pe cei care nu plătesc taxe și impozite să le plătească: Sau dacă sunt deduceri fiscale, scutiri și așa mai departe să corecteze acest lucru. Deci aș spune că nu prea avem dovezi pe care să ne bazăm să spunem că sunt prea mulți bugetari la nivel agregat sau sectorial. Poate în administrația locală, în anumite ministere pot exista discrepanțe și dezechilibre destul de mari- fie prea mulți fie prea puțini”, a mai spus Dumitru..

Ce a mai spus pe această temă economistul șef al Raiffeisen Bank:
 • Dar la nivel agregat nu cred că putem trage concluzia că sunt prea mulți. În același timp pe partea de salarizare lucrurile par să fie clare. Nivelul de salarizare în România sectorul public- raportat la media pe economie- este de departe cel mai mare din Europa. Mă refer aici la așa numitul salariu relativ, raportat la media pe economie. Administrația publică de la noi e de departe cea mai bine plătită, raportată la salariul mediu pe economie. La mare distanță față de celelalte state- decalajul cam de 60 70 la sută.
 • Dacă ne uităm la Educație sau la Sănătate tot în termeni relativi, stăm destul de bine în clasamentul european.
 • Dacă ne uităm în termeni absoluți ,adică salariul în echivalent euro, lucrurile stau în felul următor: Avem în administrația publică din România cel mai mare salariu din Europa Centrală și de Est. Mai mare decât în Polonia, mai mare decât în Ungaria, decât în Cehia sau decât în țările din jurul nostru. Iar dacă ajustăm și cu puterea de cumpărare salariul din administrația publică din România nu e foarte foarte departe de salariul din Germania spre exemplu. Ne vine sau nu să credem, dar asta e realitatea.
 • Evident că întotdeauna va interveni subiectivismul- dacă întrebi un funcționar din administrația publică dacă e mulțumit de salariul , o să-ți spună că nu. Până la urmă e o chestiune de management al performanței și raport între performanță și modul în care îl plătești. Nu putem fi ipocriți și să spunem că au salarii prea mici. Problema e ce livrează în schimbul acelor salarii.
 • Și cred că se pot găsi indicatori prin care să măsurăm calitativ prestația lor. Așa cum în banking – care e tot din categoria ”Servicii” avem acel NPS- Net Promoter Score, care măsoară cât de satisfăcut e cliantul de serviciul pe care i-l livrezi, la fel ai putea construi indicatori de satisfacție a clientului vis-a-vis de serviciul public oferit. Evident că trebuie găsite niște chei de control, dar cred că pot fi construiți astfel de indicatori.

Laurian Lungu: Acest model economic nu poate fi susținut economic pe termen lung. Nu poți să crești din pix salariile unor oameni care nu sunt expuși competiției


”O țară crește pe termen lung prin export. Sectorul public în esență este un sector non-tradable. Multe din serviciile lor sunt exportabile. Politica practicată în ultimii ani la noi a fost de creștere accelerată a cheltuielilor cu salariile, cu precizarea că trebuie făcute distincțiile dintre Sănătate, Eduație șamd. Per ansamblu nu poți avea într-un sector care nu exportă, care nu este expus competiției (spus în termeni foarte simpli) să ai un salariu care depășește media economiei și nu doar asta, ci și cea a sectoarelor care exportă, adică industria”, a explicat Laurian Lungu, co-fondatorul think-tankului CPAG.

Ce a mai spus Laurian Lungu:
 • Diferența între salarii este mare, iar acest model economic nu poate fi susținut economic pe termen lung. Nu poți să crești din pix salariile unor oameni care nu sunt expuși competiției, pentru că impactul competiției este dat de nivelul salariilor care exportă. Și alte companii din rândul celor care exportă le-ar plăcea să li se mărească din pix salariile, problema este că nu pot, pentru că în secunda doi ar deveni necompetitive și și-ar închide porțile.

 • Aceste cheltuieli cu salariile din sectorul public sunt foarte mari, iar redresarea lor trebuie făcută clar în perioada următoare. Pentru că dacă luăm în calcul o perioadă de 8 ani, 2016-2024, creșterea rămâne destul de substanțială. Ar fi foarte bună această reformă administrativ-teritorială și care ar economisi bani foarte mulți la buget.
 • Iar dacă vorbim de o restructurare a personalului, trebuie subliniat că competențele sunt foarte importante! Trebuie să iei omul potrivit și să-l pui la locul potrivit. Dacă am face acest lucru poate și salariile ar deveni mai competitive în administrația publică.

Mihai Copaciu: trebuie acordată o mult mai mare importanță satisfacției contribuabilului

”Aș încerca să răspund pe mai multe pliere l întrebarea dacă sunt prea mari salariile din sectorul public, iar primul dintre acestea ar fi e cel legat de anvelopa salarială, care e foarte mare și a crescut mult în ultima perioadă. E o întreagă dezbatere în economiile în curs de dezvoltare, legată de ponderea muncii în totalul alocării produse în economie. La noi vorbim de 33% în intervalul 2014-2020. Această pondere a crescut la 39%. Din această creștere de 6 puncte procentuale circa 3,5 pp au mers în sectorul public și doar 2,5 pp în sectorul privat. Deci avem o problemă din acest punct de vedere”, spune Mihai Copaciu.

De asemenea, mai trebuie să ne uităm la cum sunt distribuite resursele în sectorul public. Sunt niște probleme distribuționale și mi-ar plăcea să văd comparații legate de salariul unui profesor din mediul public față de privat.
Unde e greu de făcut o asemenea comparație pentru că nu avem contrapartidă, e administrația publică. Și aici trebuie acordată o mult mai mare importanță satisfacției contribuabilului.

Ce a mai spus Mihai Copaciu:

 • Nu în ultimul rând e sectorul educațional, în special la cel preuniversitar. Acolo sunt probleme de salarizare neadecvată a unor profesori și de design greșit al mecanismului de atragere de profesori la anumite școli. Și să vă dau un exemplu. Toți știm că dacă vrei să îți dai copilul la o școală cu bună reputație trebuie să îți faci viză de flotant.
 • Ei bine, modul de intrare în sistem a profesorilor ar trebui regândit. Și am să vă dau un exemblu din baschetul american. În NBA, cum se menține la un nivel relativ limitat discrepanța dintre forța echipelor? Să nu ai , altfel spus, echipe care domină ani la rândul campionatul fără a le încuraja și pe celelalte? Cei mai buni baschetbaliști care vin din mediul universitar sunt aleși de cele mai slabe echipe.
 • Cred că și la noi ar trebui un design astfel încât să avem oameni tot mai buni și în mediul rural, astfel încât problemele pe care le avem în învățământul primar și cel secundar să nu rămână la fel de stringente. Avem o problemă pe termen mediu și lung foarte mare.
 • Eu sunt siderat de faptul că imaginea reformei în Educației și purtătorul de cuvânt al Educației e un blogger care încalcă cele mai elementare reguli legate de pandemie. Aici trebuie intervenit și încă rapid.
Trebuie să ținem cont și de mediul rural. Privim România ca pe o sumă de orașe, dar există o discrepanță uriașă între componenta rurală și mic-urbană și restul Uniunii Europene.


Vezi mai jos discuția video:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7235 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Numărul bugetarilor trebuie redus cu min. 60%. (Marţi, 2 martie 2021, 11:35)

  Tayen [utilizator]

  Sporurile, toate, desființate și salariile reduse cu 50%. ABIA ATUNCI SE POATE VORBI DE CHELTUIELI SUSTENABILE CU BUGETARII.


  În paralel, interzise pensionările înainte de 65 de ani și toate pensiile recalculate pe baza contribuției!

  DOAR AȘA ROMÂNIA SE VA PUTEA DEZVOLTA!
  • +6 (8 voturi)    
   HOTIA NATIONALA (Marţi, 2 martie 2021, 12:26)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   De citeva zile, agenda zilei e ocupata de subiecte care frizeaza cele mai minime elemente de bun simt. Un brancardier sau o asistenta medicala, un profesor sau un directoras la o societate de utilitati a primariei si multe altele, au salarii mai mari decit un ministru sau presedintele Romaniei !!!! Sau pensiile speciale de valori naucitoare. O muiere care si-a plimbat talpile dintr-un birou in altul, dupa 15 ani de munca are pensie cit Bill Clinton, fost presedinte SAU. Fratilor, intelegeti ca traim intr-o tara nebuna ?? Uitati-va la declaratiile sefilor de institutiile publice si intrebati-va cite perechi de...au sau cit de mare le este capul de aduna aceste averi sume sin conturi sau proprietati pe care le declara. In care tara din lumea civilizata mai exista aceasta nebunie ? Politicienii ne-au prostit in ultimele luni : mai intii PNL, apoi USR. Pina si PSD a facut circ inainte de alegeri ca isi dau demisia ca sa nu mai aiba pensie speciala. Si intr-un final unde sintem ? Au abrogat pensiile pt parlamentari, dar au lasat banii in buget (ca sa poata reveni), dupa o gramada de zgomot sporurile nu au fost nici macar atinse, salariile in sistemul bugetar sint cit casa, iar mediul privat e calrit cu executari si altele. E atit de greu ca in loc sa ne scremem, mai bine sa cautam solutii ca sa vedem cum e in Franta, Germania, Norvegia, Spania, Italia, Belgia, Canada etc ? Cum naiba fac aia cu militarii ? Dar cu magistratii ? Dar cu directorii de institutii publice tot asa ii baga in 3-4 consilii de administratii de te miri cum naiba in 8h de munca sa faca atitea ? Mai exista undeva pensionari la 42 de ani ? Ce salarii au magistratii in Canada sau in Australia ori Germania ? Cind ies acolo astia la pensie ? Chiar nu exista nimeni in guvernul actual, sau in parlamentul de astazi, sau ziarist, consultant ori formator de opinie care sa vina cu exemple de cu fac aia ? N-o fi domnule un cod genetic imposibil de desfacut pentru cum ar trebui facut ? Sintem o natie atit proast
   • 0 (0 voturi)    
    hotia nationala (Joi, 4 martie 2021, 14:12)

    crisssssstyyy [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

    Corect, mi se pare jenant sa se iasa la pensie la varstele acelea de care spuneti, ma simt chiar frustrata ca noi restul trebuie sa muncim pana la 63-65-70 ani ca sa ii sustinem pe ei. Ar trebui automat sa ii mute pe joburi de biroua sau altceva. Chiar si pilotii, toti cei care se pensioneaza la noi la 45 ani, pleaca si muncesc in afara pana la 60 ani pe joburi de piloti...
    Suntem de toata jena..
  • +3 (5 voturi)    
   mai adaug ceva (Marţi, 2 martie 2021, 15:47)

   marr.io [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   IN CONTINUARE, VA FI O MARE BATIE DE JOC IN CONTINUARE DACA:

   - Politistii/soldatii ies la pensie la 45 ani si nu macar la 60 (cu cel putin 35 de ani in meserie).

   - Orice angajat de stat condamnat cu supendare sau cu executare mai are dreptul la pensie
   speciala. Normal ar fi ca in aceste cazuri sa aiba pensie strict conform contributivitatii.

   - Magistratii vor avea in continuare pensia mai mare decat salariul avut anterior. Cat timp magistratii nu ies la pensie la fel toata lumea, va fi o bataie de joc.

   - Pensiile speciale nu dispar definitiv.

   - NU SE STABILESTE O LIMITA MAXIMA A PENSIEI DE STAT, INDIFERENT DE CONTRIBUTIE (ca in SUA, de exemplu).

   - Nu se elimina toate exceptiile la stabilirea pensiilor/ salariilor.

   - Nu se stabilesc sporuri in suma fixa.

   - Nu se elimina sporurile aberante.

   - Nu se respecta regula nedepasirii a 35% din salariu la cumularea sporurilor.

   - Nu se elimina voucherele de vacanta.

   - Nu se stabilesc limitele si competentele Curtii Constitutionale.

   - Numarul de parlamentari nu va fi raportat la numarul de locuitori, stabiliti prin recensamant o data la 7-10 ani, parerea mea..

   - Primariile isi stabilesc singure salariile si nu vor fi calculate unitar.

   - Angajarile nu se vor face prin concurs real cu stabilire de obiective clare.

   Asta e ce-mi vine in cap acum.
 • -6 (24 voturi)    
  complet fals (Marţi, 2 martie 2021, 11:37)

  andrei_stan [utilizator]

  Nu imi este clar daca hotnews.ro poate fi considerat ca fiind demers jurnalistic, acest articol ma face sa cred ca nu. Datele prezentate sunt complet false:

  https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=19208&langId=en
  https://www.researchgate.net/profile/Emilia-Herman/publication/332144464_EMPLOYMENT_AND_WAGES_IN_THE_PUBLIC_SECTOR_IN_ROMANIA_IN_THE_EUROPEAN_CONTEXT/links/5ca3423ba6fdcc12ee8c3b0b/EMPLOYMENT-AND-WAGES-IN-THE-PUBLIC-SECTOR-IN-ROMANIA-IN-THE-EUROPEAN-CONTEXT.pdf?origin=publication_detail

  Pe site-ul comisei europene pot fi gasite multe astfel de materiale.

  Jurnalistic sau nu, mi se pare extrem de incorect sa prezentati astfel de informatii!
  Poate ca va veti da seama de raul pe care il faceti, creand o stare conflictuala intre categorii sociale inventate.
  • -1 (11 voturi)    
   ... (Marţi, 2 martie 2021, 12:31)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui andrei_stan

   @andrei_stan, felicitari, o opinie pertinenta si sustinuta cu bibliografie. In plus, parghiile legale sunt indoielnice. Se omite faptul ca administratia e locala si centrala si cei de la locala au autonomie. Autonomie pt. ca strategic asa s-a dorit. Descentralizare si autonomie. Acum se culeg roadele.
   Nu in ultimul rand, in timp ce e adevarat ca in sectorul de stat s-au marit de multe ori salarii din pix si reciproca e valabila. Sectorul privat si-a bazat prea mult "competitivitatea" pe salarii mici si munca necalificata sau slab calificata si pe evaziune fiscala. Iar uneori de-a dreptul pe abuzarea angajatilor "pentru ca asteapta 100 in fata usii". Pe masura ce legaturile cu EU s-au diversificat , calea asta s-a dovedit o fundatura. Nu mai poti concura doar prin salarii mici pt. ca-ti pleaca oamenii si pt. ca oricat cobori cu salariul, nu vei putea cobora sub unul din India sau Bangladesh. Sau chiar Ucraina. La fel cum avem stereotipul "bugetarului gras", avem si stereotipul "patronului cu Gipan" care dintr-o frizerie sau pizzerie vrea sa umble cu masina de director pe Europa la X corporatie.
   Cumva raportul optim intre performanta, salarizare si investitii in oameni si tehnologie cred ca e prin zona marilor corporatii dar acolo exista fenomenul "optimizarii" fiscale, samd.
   Fiecare are calitatile si minusurile lui.
  • +1 (11 voturi)    
   Stimate domn (Marţi, 2 martie 2021, 12:49)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui andrei_stan

   ...asa cum bine remarcati, datele din documentul prezentat de Dvs sunt din 2016, noi fiind acum in 2021. Multumim pentru atentie si respectuos va intreb care anume din informatii sunt ”extrem de incorecte”?
   Nu ne dorim o stare conflictuală între categorii sociale, Doamne ferește! Doar o re-așezare necesară pe bază de criterii transparente. Vă mulțumim pentru răbdarea de a fi citit acest răspuns.
   Dan Popa
   • 0 (12 voturi)    
    Toate sunt incorecte si manipulari. (Marţi, 2 martie 2021, 13:04)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Sunt numai date false si manipulari ordinare, stimabile !
    Citeste ultimele date de la UE si te vei lamuri.
    Asa-zisele salarii ale bugetarilor cele mai mari din Europa Centrala si de Est reprezinta cea mai grosolana minciuna si manipulare, doar Bulgaria are salarii mai mici decat in Romania.
    Plus ca se compara salariile brute, cea mai mincinoasa comparatie posibile, in conditiile in care la noi e singura tara din lume in care toate darile si contributiile au fost bagate in sarcina angajatului, iar angajatortul nu mai plateste nimic, practic angajatul mai ia doar jumatate din salariul brut. Plus minciuna ordinara ca in Romania salariile si pensiile reprezinta cel mai mare procent din PIB din UE, cand de fapt procentul e mult sub media UE.
   • -3 (11 voturi)    
    Date false si manipulari. (Marţi, 2 martie 2021, 13:07)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Uita-te si tu cat sunt salariile (in 2019 sunt ultimele date disponibile) in UE, sa vezi ca in Roimania sunt cele mai "uriase", si trebuie neaparat taiate.
   • -1 (7 voturi)    
    Salariile medii in UE, Romania cu "lider". (Marţi, 2 martie 2021, 13:14)

    gv [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Wages_and_labour_costs
   • +6 (6 voturi)    
    respectuos va rog sa (Marţi, 2 martie 2021, 13:18)

    persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    ''mai taiati din ele''.Din replicile pe care le primiti si nu numai,realizez ca v-ati cam facut de ras.
   • -1 (3 voturi)    
    .... (Marţi, 2 martie 2021, 19:52)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    nimic despre nivelul dobanzilor bancare in Romania comparativ cu cel din alte tari?
    cat din salariul net al unui bugetar din Romania se duce pe plata dobanzilor la un credit bancar, comparativ cu salariul net al unui bugetar din restul Europei pentru un credit similar
    daca asi fi un decident in bancile la care lucreaza respecivii, le-asi desface contractele de munca, deoarece ataca o sursa importanta de platitori de dobanzi bancare!
 • +2 (10 voturi)    
  poti sa cresti din pix, dar se numeste FURT (Marţi, 2 martie 2021, 11:50)

  hopsinoi [utilizator]

  . O lege de bun simt ar fi sa se spuna si sursa fondurilor cand se cere o cheltuiala.
 • -6 (6 voturi)    
  in ce masura prezenta AI (Marţi, 2 martie 2021, 11:50)

  ..13 [utilizator]

  va reduce numarul de salariatii bugetari?
  • -2 (2 voturi)    
   Slaba Speranta + Falsa (Marţi, 2 martie 2021, 12:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Plec de la o premisa banala, chiar vazuta de multi, filmul Elysium.

   Apoi

   Setarea competentelor de AI, cine o face ? AI ar putea functiona, daca si numai daca Masina invata de la Om ce are de facut. Cine ar fi in masura sa invete Masina astfel ca AI sa fie Utila ?
 • +3 (9 voturi)    
  Din pacate Vorbitorii au Omis Constitutia Chestiun (Marţi, 2 martie 2021, 12:03)

  un domn [utilizator]

  Legea Salarizarii Unice Trebuie Amendata / Modificata in sensul introducerii de KPI in Fisa Postului. In martie 2021 NU exista asa ceva, implicit NU exista raspundere pentru cele 8 ore de munca de Luni pana Vineri
  • -1 (3 voturi)    
   de citit cu atentie (Marţi, 2 martie 2021, 12:28)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   “Ca sa intelegeti ce se întâmpla intr-o ţară, şi de ce NU se iau decizii care par absolut logice şi care sunt cerute de întreaga societate - trebuie sa intelegeti structura de putere. Cine e important şi cine nu e? Cine este “elita” care până la urmă decide?
   In România - puterea nu e la voi, nu e la multinaţionale sau mediul de business. Nu e nici măcar la Presedinte, Prim Ministru sau partide. Puterea o au funcţionarii publici şi structurile de forţă interne (MAI, servicii, magistrati). Se vede clar la cum sunt alocaţii banii : pensii speciale, salarii uriaşe şi sporuri acolo merg şi doar acolo. NIMENI nu le poate tăia, oricât de mult ar încerca. Putem vota pe oricine, face oricât scandal - e degeaba. Pentru că ei ţin puterea în mână. Şi atenţie - nu partidele îi controlează ci e invers - ei controlează partidele. Mediul de business nu e relevant (pot urla oricât multinaţionalele ca e degeaba; Daniel Dines cel mai bogat român de departe nu are absolut nici o influenţă). Singura şansa pentru reformă este presiunea EXTERNĂ de la centre de putere mai mari - SUA, UE şi pieţele financiare (ca dacă nu mai primesti bani dai faliment şi e mai rău). Atât. Noi putem urla oricât pe aici, Citu poate spune orice, e degeaba.
   Deci in general - nu va faceţi prea multe speranţe. Nu voi urland pe Facebook sau votând x sau y puteţi schimba ceva. Nu puteţi. Evolutia la noi este şi va fi lentă, reformele cât de cât dure nu se fac decât dacă nu mai sunt bani deloc. Atât. Şi nu e sănătos sa deveniţi frustraţi. Ca nu ajută. Mai bine intelegeti cum funcţionează lumea, luaţi decizii inteligente pentru voi şi incercati sa gasiti bucuria in viaţa de zi cu zi. Asta e”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.
   • -1 (1 vot)    
    Imi validati comentariul (Marţi, 2 martie 2021, 13:16)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

    Daca si numai daca s ar vrea introduse in Legea Salarizarii Unice Criterii de Performanta
 • +6 (10 voturi)    
  reforma si inestitii singura solutie (Marţi, 2 martie 2021, 12:04)

  cristian.l [utilizator]

  Cred ca ar fi buna si o statsitica pe domenii si functii:
  Exemplu
  Primarie - cat are un primar la oras, cat are un director de directie si cat este salariul functionarului de rand. La nivel national dupa aceea, cati primari avem, cati directoi avem si cat fuunctionari avem - faceti media pe nivel de functii ca e posibil ca unii dintre ei sa castige enorm, respectiv 4.000 - 5.000 euro si care ridica nivelul mediu salarial pe tara si astfel facem galagie ca bugetarii sunt platiti bine.

  La fel intr-un Minister - de la ministru in jos, sa faceti o statistica.
  L-as intreba si pe Citu - chiar e nevoie de atatea ministere - sau e necesar pentru miile de secretare angajate pe baza de concurs de rudenie sau care e mai tare in parcare. Sa stiti ca e concurenta mare si aici pe pozitii nu e chiar asa cum credeti....
  De ce in administratia Centrala avem peste 800.000 de angajati?
  Cand in toata tara posturile erau blocate doar in Bucuresti nu erau blocate. Erau multe institutii gen primarii care aveau personal subdimensionat ca nu puteau realiza angajari.
  Caz concret:
  O primarie realizeaza o statie de epurare apa cu fondurie europene de 1,5 milioane euro. Perfect totul pana aici, a realizat-o dar dupa nu au putu angaja panici ca era acel raport de 1 la 7 parca ca sa poti angaja. Statia de epurare a fost furata de catre "oameni harnici" prieteni cu fierul vechi.
  Concluzia: noi muncim, nu gandim.
  Daca era o gandire de privat - acela isi apara propietatea.
  Cand veti intelege ca banul pubic trebuie gestionat cu cap, nu cu picioare si vad ca Citu nu gandeste rau per ansamblu, sunt curios cat il tin balamalele si cat il vor lasa in pace.
  1. Reforma tata ca altfel nu se poate - eu cu drag angajez functionari pubici pe un salariu sa zicem decent - voi platiti 12 luni dupa care eu platesc inca 12 luni - in 2 ani ii fac traning si il scpa de metehnele de fnctionar in care astept sa treaca timpul si sa-mi iau salariul si ce mai pica pe langa sa fie primit.
  2. INVESTITII - singura solutie
  • -1 (3 voturi)    
   Mall-ul institutional (Marţi, 2 martie 2021, 12:30)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

   Mall-ul institutional = o cladire cit mai accesibila din toate zonele orasului (cel mai bine la periferia orasului) unde sint reunite toate institutiile (primarie, CJ, politie, finante, DSP etc). In centru orasului pot ramine Primaria si CJ cu birourile de vaza (primar, receptii oficiale etc). Pt restul personalului, toata lumea la un singur loc cu activitatile administrative reunite sau externalizate. S-ar face economii imense.
  • 0 (4 voturi)    
   salarii de ministri in APL (Marţi, 2 martie 2021, 12:36)

   sauvage [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

   Cit va mai dura pina legea ii va cauta pe hotii/banditii din institutii ?Cine permite si acopera acest jaf din banul public ?
   Salariile directorilor şi membrilor din consiliile de administraţie din subordinea Primăriei Iaşi:

   CITADIN SA – 1.188,860 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 3 directori executivi – 17.550 lei net / lună / director, 4 membri CA – 3.546 net / lună
   SPAŢII PUBLICE S.A. – 1.507.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 2 directori executiv, Director general – 22.707 lei net / lună,
   Director executiv – 19.126 lei net / lună, 4 membri CA – 6.092 lei net/ lună
   SALUBRIS S.A. – 1.238.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director executiv – 26.714 lei net / lună, 6 membri CA – 5.563 lei net/ lună
   COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC S.A. – 2.044.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 4 directori executivi - 17.550 lei net / lună, 5 membri din Consiliul de Administraţie - 5.960 lei net / lună
   ECOPIATA S.A. – 642.800 lei / lună (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director - 21.645 lei net/ lună, 4 membri în CA - 2.340 lei net/ lună,
   S.C. Termo Service S.A. - 658.000 lei / an (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director – 15.210 lei net / lună, 4 membri CA – 4.212 lei / net lună
   • -2 (2 voturi)    
    ... (Marţi, 2 martie 2021, 14:18)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui sauvage

    @sauvage...aia din lista sunt societati pe actiuni, nu-s bugetari. Cata vreme nu-s platiti de la bugetul de stat, ii doare la basca, guvernul nu prea are ce le face. That's the trick. Ma asteptam la niste inalti functionari bancari sa stie asta. Va fi extrem de greu de reparat actualul sistem.
    • +1 (1 vot)    
     tot de la bugetul de stat sunt platiti pana (Marţi, 2 martie 2021, 20:43)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     la urma.
     Numai ca banii au un drum mai intortocheat, prin primarii.
     Faptul ca sunt SA-uri nu inseamna neaparat ca sunt privati si isi asigura cheltuilelile din venituri proprii.
     O sa imi fac cruce cu ambele maini si cu limba in gura cand o astfel de societate pe actiuni" va raporta 1 leu profit.
  • -2 (2 voturi)    
   Unde e realizată stația de epurare? (Marţi, 2 martie 2021, 12:57)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

   Dacă tot e caz concret spune-ne și nouă. Ce contract de finanțare a fost semnat? Un link, ceva, se poate?
   După finalizarea proiectului există o perioadă de așa numită durabilitate de cel puțin 5 ani. Altfel banii se întorc la comisie.
 • -1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 martie 2021, 12:16)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  Este imposibil (Marţi, 2 martie 2021, 12:16)

  backtothedarkages [utilizator]

  să calculezi productivitatea unui funcționar public. Și este imposibil sa determini un funcționar public să devină productiv. El exact din acest motiv a ales să se angajeze la stat: ca să nu fie stresat cu productivitatea, să nu muncească. Singura soluție acceptabilă din punct de vedere economic, este trecerea la un stat minimal, care să păstreze doar domeniile strategice: armată, poliție și justiție. Restul, privatizat de la un cap la altul. Este singura cale ca funcționarul să învețe ce înseamnă să fie productiv.
 • -2 (4 voturi)    
  Problema nu sunt salariile mari... (Marţi, 2 martie 2021, 12:20)

  coco04 [utilizator]

  Problema e împărțirea in smecheri si fraieri.Ticălosia a atins cote inimaginabile.
 • -1 (9 voturi)    
  îs prea mari salariile, tăiați-le (Marţi, 2 martie 2021, 12:40)

  di livio [utilizator]

  să lucre și bugetarii pe salariu minim ca milioanele de fraieri de la privat...România îi țara cu cea mai mare inegalitate dintre bogați și săraci din tătă UE, de departe, da despre asta să nu discutați...ca să fie egalitate io zic să tăiați salariile „mari”, neapărat, nu cumva să le creșteți pe alea mici...de, scade rata profitului, așa ceva îi strict interzis
 • 0 (6 voturi)    
  Bani in buget ar fi (Marţi, 2 martie 2021, 13:27)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Dar adoptati repede cateva legi utile si veti avea si indexari de 5% la pensii si transa la alocatii in august.

  Legile de care are nevoie Romania acum.
  Urgent.

  1. Legea Pensionarul Căpuşa.

  Cel care cumuleaza:
  Salar+Pensie+spagi+ combinatii.
  Munca pana la 67 ca-Japonia.
  Apoi pensie lunga sa le ajunga!
  Niciodata angajat La Stat.
  Inclusiv banci de stat.
  Doar la privat.
  Daca-i vrea cineva.
  Plusvaloare la Romania din tineretul angajat pe baza de concurs adevarat.
  Progres nu regres cu Mamaițele angajate ca Consiler al Primarului Liberal.

  2. Legea Pensiilor Speciale,
  Anulare Pensii Speciale la Primari, VicePrimari si consilieri locali,
  Plus: milițieni, securisti, procurori, judecători si ceilalti sinecuristi.

  3. Legea inghetarii salariilor pentru 5 ani a Bugetarilor de Lux.
  Toate salariile la stat care depăsesc brut 12000 Lei (cca 2500 €) sa fie înghețate pa la 31.12.2025.
  Nu mai o ziceți pe aia cu performanta ca va zic: ce performanța au cei cca 380.000 de bugetari din admnisteatia Locala?
  Jumatate nu au obiectul muncii!

  4. Legea Eliminarii Sporurilor Nesimțite la Bugetari.
  Eliminare sporuri imbecile.
  Cele care raman se includ in salar.
  Apoi niciun fel de sporuri.
  Interzis prin aceasta Lege.

  5. Suspendarea Indemnizatiei de Consilier Local sau diminuarea ei de la 20% la 2%.
  Simplu prin amendament.
  E o economie aici pentru ca sunt 41.466 de mâncăruri de bani.

  6. Lege pentru diminuarea procentului de la 20% la 2% pentru membri CA de la companii de stat
  pe sedinta /luna.
  Simultan se reduc nr membri CA la 5 pentru companiile care au capital social de peste 100.000.000.000 si 3 membri acolo unde CS este sub cifra de mai sus.
  Simplu prin amendament.
  7. Digotalizare Prefecturi, CJ, Primarii.
  Etapizat.
  Nu se mai aloca resurse colosale aici.
  Va fi un buget sustenabil si pentru pensii si pentru alocații.

  Iar in articol se zice ca salariile au crescut in dinamica mai mult la bugetari.
  Corect.
  Comparati leafa eluixorbitanta a lui Fănică cu leafa minuscula a prof
 • +2 (10 voturi)    
  sa privim si la privat (Marţi, 2 martie 2021, 13:35)

  marr.io [utilizator]

  O societate care plateste UN DIRECTOR SAU ALT ANGAJAT CU RASPUNDERE MARE (absolvent cu studii superioare) cu salariu minim pe economie PLATESTE IN MOD ABSOLUT SIGUR DIFERENTA "IN PLIC". Asta e evaziune fiscala, statul pierde, angajatul pierde, firma castiga. O societate care plateste muncitori calificati cu salariul minim pe economie SIGUR PLATESTE CEVA SI "IN PLIC". E destul sa verificati cheltuielile firmei, deducerile, avansurile acordate, cheltuirea dividentelor. Cel putin 70% din firmele romanesti platesc si "IN PLIC". Dar statul se face ca nu vede si habar nu are sa puna lucrurile la punct.
  • +5 (7 voturi)    
   Asaaa (Marţi, 2 martie 2021, 14:08)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui marr.io

   Si a cui vina este ca 70% din privat plateste in plic? Ca x% sunt angajati la negru?
   Avem hoarde de angajati la Anaf sau inspectia muncii, de ce nu dau amenzi? Nu cumva ca le intra spaga in buzunare?? Ce spuneam mai sus, ineficienti, taxe la greu ca sa sustii un stat falimentar etc
   • +4 (4 voturi)    
    aaaa (Marţi, 2 martie 2021, 14:19)

    marr.io [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Nu stiu daca doar ANAF e de vina insa da, multe firme sunt obligate sa plateasca si "in PLIC" pentru ca nu pot face fata concurentei firmelor care platesc angajatii la negru si care nu sunt controlate ANAF/inspectia muncii sau platesc spaga la greu. Eu cred ca o parte din vina o are si sistemul de impozitare excesiv dar si angajatul ca accepta. Insa angajatul nu prea are spatiu de manevra. Eu accept sa iau 1500 euro in mana cu salariul minim declarat decat sa platesc peste 45% dintr-un salariu real statului. Ca mine sunt multi. Lunar, destul de multi incep sa puna ceva deoparte pentru pensia pilon III, pentru a compensa cat de cat.
 • +3 (3 voturi)    
  sporuri, salarii... (Marţi, 2 martie 2021, 13:55)

  marr.io [utilizator]

  De ce nu sunt salariile aliniate conform cerintelor postului si nu ale calificarii persoanei? exemplu: pentr referent debutant: studii necesare minim liceu / studii superioare.Ei si acum incepe distractia, desi pesoana angajata trebuie platita strict pentru ceea face, mai primeste spor de doctorat ( ca na, a facut doctoratul ). Cum se poate asa ceva? Ce treaba are doctoratul cu cerintele postului? Ai vrut sa faci doctorat , cauta un serviciu conform calificarii tale sau, daca nu esti in stare (pentru ca ai luat doctoratul cu bani si esti mai prost/proasta ca noaptea) accepta ca trebuie fii platit normal, exact pentru ceea ce faci si ce sscrie in fisa postului. De aia e plina tara prosti angajati fara concurs, cu diplome luate numai ei stiu cum, de plimbatori de hartii si cafele, de absenti de la serviciu dar cu salariul platit. De aia avem atatia absolventi de facultate casieri prin hipermarcheturi. Vina e a sistemului de angajare, a sitemului de invatamant neadaptat realitatiii si a societatii care isi fura caciula la fel de mult ca statul.
 • +3 (5 voturi)    
  Problema (Marţi, 2 martie 2021, 13:59)

  Costi888 [utilizator]

  Nu este neaparat legata de productivitate. Sunt domenii unde clar nu poti fi productiv, adica generator de venituri.
  Cred ca sunt 2 probleme majore aici:
  1) eficienta si implicit supradimensionarea nr ul de angajati in sectorul public
  2) metoda de calcul a salariilor acestor angajati. Care sunt referintele care dicteaza cresterea, stagnarea sau scaderea salariilor lor?
  Pentru ca daca ai un sector public numeros, ineficient si platit peste nivelul celor din privat, normal ca vei avea o problema in societate.
  • +1 (1 vot)    
   da, dar poti sa fii contra-productiv (Marţi, 2 martie 2021, 20:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Nu poti masura eficienta unui functionar sau institutii in care o hartie face 8 ore in circuitul de avizare dar in mod clar toti devin ineficienti si contra-productivi cand asta dureaza o saptamana sau o luna.
   Iar mediul privat, cel in care productivitatea se masoara in ore reale, simte toate pierderiel astea de productivitate generate de incompetenta bugetarilor.
   Deci indirect putem masura si productivitatea bugetarilor!(nu vorbim de invatamant si de sanatate)
 • +2 (4 voturi)    
  Cum vad eu (Marţi, 2 martie 2021, 14:00)

  bigbrother [utilizator]

  1. Numarul bugetarilor: avem prea multi bugetari. Multe din actiunile facute de ei pot fi inlocuite si automatizate. Pentru asta trebuie redusa birocratia la maxim si implementate solutii digitale deja testate si utilizate in multe tari dezvoltate. Avem exemple cu duiumul, nu trebuie sa reinventam roata.

  2. Salariul: acesta se da pentru a avea rezultate sau pentru a se ajunge la anumite rezultate pozitive. Cine a interactionat cu mediul de stat stie ca nu s-a schimbat nimic la modul profund, totul este de suprafata si in curand este acoperit de hartii si proceduri suplimentare. Ca unii functionari spun ca e prea mic? Da, exista si astfel de situatii. Dar sa nu uitam ca indiferent cat va creste salariul, peste jumatate de an tot va parea mic si iar se va cere sa fie crescut. E valabil pentru orice salariat, odata cu cresterea veniturilor cresc si cheltuielile si apoi se vrea mai mult si ciclul se reia.
  In plus, nu uitati ca de multe ori salariul este crescut prin sporuri, tichete de vacanta si alte forme de compensare/bonificatie.

  Pe scurt: digitalizare + automatizare + masuri clare si rapide de evaluare + scoaterea politicului din poveste = administratie publica functionala.
 • -1 (5 voturi)    
  competitiv vs necompetitiv (Marţi, 2 martie 2021, 14:01)

  blackstar [utilizator]

  ar fi distractiv daca nu ar fi tragic, sa compari mere cu pere, sa vrei sa evaluezi un sistem necompetitiv cu instrumentele de la sistemul competitiv

  e ca si cum o maimuta ar evalua capacitatea unui peste de a se urca in copac :)
  • +2 (2 voturi)    
   fals, totul poate fi comparat (Marţi, 2 martie 2021, 21:09)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

   Daca eu, privat, astept o luna in loc de o saptamana pentru o hartie/ aviz asta se traduce automat intr-o pierdere pentru mine, pierdere generata de bugetari.
   O scoala de stat poate fi comparata oricand la rezultate cu una privata,nu? la fel un spital!
   Productivitatea mediului bugetar poate fi masurata prin lipsa de productivitate pe care o provoaca mediului privat:
   Invatamantul livreaza analfabeti functionali dupa 12 ani, sanatatea rateaza toate tintele de prevenire, politia creaza un mediu birocratic in care privatul e pedepsit pentru ca nu a avut plan de prevenire si bla-bla, si as putea continua cu toate agentiile statului, locale sau centrale, care sunt intr-o competitie acerba sa puna bete in roate oricarui privat, fie el chioscar sau producator de fier beton.
   • 0 (0 voturi)    
    desi (Marţi, 2 martie 2021, 23:26)

    blackstar [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    nu cred ca esti capabil sa intelegi, tu privat evaluezi ca un privat :) maimuta ce vrea ca toate animalele sa urce in copac

    nu, o scoala de stat nu poate fi comparata niciodata cu una privata, la fel si un spital, cele de stat ofera servicii nediscriminatoriu, cel putin in teorie

    cand vrei servicii mai bune creste si costul lor, nu? iar cand oferi servicii tuturor nu prea poti concura cu cele private.

    Maimuta nu poate intelege de ce celelalte animale nu o ajuta sa urce in copac, desi e libera sa urce singura. Celelalte animale au grija ca padurea sa fie cat mai sigura petru maimuta, dar ea tot nu e multumita.
    • 0 (0 voturi)    
     fabuloasa comparatie, va sa zica ii consideri pe (Miercuri, 3 martie 2021, 10:53)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

     bugetari un fel de chestii inferioare care nu au inteligenta si motricitatea necesara unor sarcini superioare?
     Ce zic eu e ca la nivelul de servicii oferit de stat in invatamant in sanatate si educatie si un privat le-ar putea asigura cu aceleasi costuri daca nu mai mici. Cat de greu o fi sa produci 70% analfabeti functionali?
     Numai ca privatul ar aduce concurenta.
     Vad ca nu ai zis nimic de animalele din adminstratie care fac tot ce le sta in putere sa il dea jos din copac pe privat, in nici un caz sa il sprijine. Asta desi traiesc exclusiv din fructele pe care "maimuta" e obligata sa le arunce jos.
     • 0 (0 voturi)    
      cred ca (Joi, 4 martie 2021, 22:02)

      blackstar [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      au inteligenta dar au renuntat sa se lupte cu conducerea politica, sunt satui de violul acestora
 • +3 (3 voturi)    
  eu (Marţi, 2 martie 2021, 14:16)

  gicutotala [utilizator]

  atât am înțeles de la specialiști
  ar fi bine să fie cald ca să nu ne fie frig.
 • 0 (0 voturi)    
  Salarii la privat (Miercuri, 3 martie 2021, 10:56)

  N1cu [utilizator]

  Daca statul ar reduce evaziunea colosala pe munca, ar iesi si statisticile altfel si nu numai.

  Foarte multi salariati din domeniul privat sunt angajati cu salariul minim pe economie si platiti suplimentar din "buzunarul" patronului.
  Sunt contracte de munca cu durata partiala, iar timpul de lucru este cel normal sau, nu in putine cazuri, mult mai mare. Plata pentru diferenta, tot din acel "buzunar" generos si evazionist al patronului.
  Multor salariati din domeniul privat nu le sunt acordate drepturile legale cum ar fi: concediile de odihna, zilele de sarbatori legale si zilele de repaus saptamanal, acreditandu-se ideea ca de aceste benficii, de fapt drepturi legale ale tuturor salariatilor din Romania, profita doar bugetarii.
  Conducatorii astia, animale politice, cum l-am auzit pe unul ,deunazi, ca sa autoproclamat, probabil privati ajunsi bugetari, care pun in antiteza si invrajbesc cele doua categorii de salariati, cunosc foarte bine aceste lucruri, prefacandu-se de fapt ca n-au habar, multi dintre ei, probabil practicandu-le pe sacara larga in proprile intreprinderi, cedate, pe perioada mandatului, formal si temporar sotiilor, amantelor, mamelor, bunicilor, copiilor, etc., de, pentru a ajunge la putere si a controla institutiile statului si nu numai.
  Sa ia masuri, numic de zis, si in slarizarea bugetarilor. Sa elimine, sporurile de antena, de paratraznet, sateliti artificiali sau mai stiu eu de ce, culmea, create pentru si de care tot oamenii lor, iradiati, beneficiaza si sa nu mai aduca in sistemul public tot felul de incompetenti, mai ales in functii de conducere, neamuri, amante, lautari, fotomodele, etc., slugi penibile, sinecuriste.

  Doar n-o sa credeti ca or sa intreprinda ceva pentru a pune lucrurile la punct, ceva impotriva lor. Ne vor prosti in continuare cu analizele si statisticile lor mincinoase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by