Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are la acest moment un număr de 2.600 posturi vacante, iar în perspectiva următorilor 3-5 ani, din agenție vor ieși în mod natural prin pensionare sau alte modalități peste 3.000 de angajați, a declarat șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, într-o conferință organizată de DCnews. Ea a precizat că în acest moment ANAF are 22.000 angajați.

Mirela CalugareanuFoto: Hotnews

„Trebuie să acționăm din timp pentru că timpul minim de formare al unui angajat în interiorul sistemului fiscal este în general de 2 ani”, a spus ea.

Controalele fiscale au început să se realizeze de la distanță. Potrivit acesteia, obiectivul este ca ponderea verificărilor la distanță să reprezinte 30% din totalul acțiunilor.

Ce a lipsit ca lucrurile să se întâmple mai repede în digitalizarea ANAF, potrivit ei:

"O pregătire corespunzătoare a reformelor necesare

• Specialiștii în zona IT, care să cunoască foarte bine noile tehnologii și care împreună cu direcțiile de business din agenție să poată implementa proiecte majore în domeniul digitalizării.

• Motivarea - locomotivele reformei nu se pot limita la un număr de 70-80 angajați."

„Am construit în acest sens o foaie de parcurs clar definită în ceea ce privește implementarea, responsabilități și beneficii. Anul trecut, în iulie, am creat Unitatea de Management a Informației, o structură nouă care să reunească specialiști din zona IT dar care să lucreze direct cu direcțiile de business. Am încredere că în curând vom avea angajați calificați în IT”, a precizat șefa ANAF.