Implementarea SAF-T a început, potrivit șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, care a precizat că deja a avut prima rundă de consultări în februarie cu mediul de afaceri și dezvoltatorii de soft. „Gândirea este ca acest sistem să fie finalizat la final de iulie. Începem un test pilot pe marii contribuabili anul acesta. Sperăm să realizăm un voluntariat pentru înrolarea pentru acest an pe SAF-T”, a spus ea, într-o conferință organizată de PwC România.

Mirela CalugareanuFoto: Pwc Romania

Potrivit acesteia, din ianuarie 2022 urmează ca SAF-T să fie obligatoriu pentru marii contribuabili.

„Informatizarea ANAF reprezintă o problemă istorică și sistemică. Pierderile noastre sunt de multe vreme și costante ca efecte relativ la veniturile colectate”, a explicat Călugăreanu.

La rândul ei, Elena Timofte, reprezentant ANAF a precizat că vor urmări arhitectura OCDE varianta 2.0.

„Vom respecta acest standard. Este vorba despre exportul datelor financiar contabile din sistemele informatice ale contribuabililor”, a afirmat Timofte.

Despre SAF-T

În decembrie 2020 un comunicat al ANAF spunea că dezvoltarea sistemului informatic SAF-T va fi finalizat în luna iulie 2021. Cu un an înainte, în 2019, în decembrie, reprezentanții ANAF spuneau într-o conferință că va putea fi folosit în 2021.

E un proiect bun, așteptat de mediul de afaceri. Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul acestora pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.

Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.

Șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, a mai vorbit miercuri și despre faptul că vor reconstrui pachetele de contribuabili.

„Avem 2.700 mari contribuabili în România. După depunerea bilanțurilor contabile aferente anului 2020 vom reconstrui pachetele de contribuabili. După ce ne finalizăm strategia după bilanțurile contabile vreau să avem o comunicare cu mediul de afaceri vizavi de filtrele și criteriile noi care vor fi introduse sau cele vechi care vor fi eliminate”, a spus ea, la PwC.

Alte declarații ale șefei ANAF:

• Am încredere că foarte curând vom avea angajat calificați în domeniul IT.

• Noi am încercat să valorificăm toată expertiza, consultanța din proiectul cu Banca Mondială.

• Digitalizarea este pornită de la lucrurile construite în acel proiect, a spus ea, precizând că aceea este „inima”.

• „Sursa de inspirație de digitalizare a agenției pentru 2021 – 2024 este proiectul cu Banca Mondială