Hong Kong nu se află anul acesta în clasamentul anual pe care odată l-a dominat al celor mai libere economii din lume, pierzându-și poziția fruntașă pe fondul temerilor că este controlat de Beijing, relatează AFP și Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul reprezintă o lovitură gravă pentru reputația Hong Kong-ului, care se află în mijlocul unei preluări puternice a Beijingului după protestele pro-democrație care au zguduit regiunea semi-autonomă timp de luni de zile în 2019.

Heritage Foundation, think thank-ul conservator american care publică anual clasamentul țărilor și teritoriilor care se bucură de economii libere plasase Hong Kong-ul pe primul loc în 25 din ultimii 26 de ani.

Poziția a fost întotdeauna o sursă de mândrie pentru guvernul orașului, care a subliniat adesea această distincție în comunicatele sale de presă și în broșurile destinate investitorilor.

Dar Hong Kong nu apare în clasamentul din 2021 publicat joi, autorii acestui index considerând că teritoriul nu mai este suficient de autonom de Beijing pentru a justifica includerea sa pe listă.

„Pierderea libertății și a autonomiei politice suferite de Hong Kong în ultimii doi ani a făcut ca acest oraș să nu se deosebească în multe privințe de alte centre comerciale chineze importante cum ar fi Shanghai și Beijing”, scria miercuri Edwin J. Feulner, fondatorul Heritage Foundation, într-un editorial publicat de Wall Street Journal.

„Legăturile dintre (Hong Kong) și Beijing sunt din ce în ce mai puternice în timp ce tradițiile moștenite de la fosta putere colonială britanică precum dreptul comun, libertatea de exprimare și democrația s-au deteriorat considerabil”, afirmă Feulner.

Heritage Foundation este un important grup de reflecție care influențează conservatorii financiari americani. În fiecare an, executivul din Hong Kong, aliniat la Beijing, a salutat primul loc al orașului în clasamentul său.

Citește și: