Mitul imigranților care le iau joburile nativilor, demontat într-un studiu trans-național la care a participat și România. Impactul migrației tinerilor asupra economiei, pieței muncii, învățământului și asistenței sociale

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 4 martie 2021, 14:28 Economie | Finanţe & Bănci


prof. dr. Monica Roman, ASE
Foto: Hotnews
”Nu a fost stabilită nicio relație semnificativă statistic între amploarea numărului tinerilor solicitanți de azil și rata șomajului în rândul tinerilor. De asemenea, nu s-a putut stabili niciun efect semnificativ statistic între proporția tinerilor solicitanți de azil și sistemul de învățământ din țara gazdă, efect măsurat prin rata tinerilor care nu sunt angajați și nu urmează nicio formă de educare sau formare sau prin raportul de părăsire timpurie. Tinerii imigranți nu iau locurile de muncă ale tinerilor nativi”, a explicat joi prof.dr. Monica Roman (ASE), coordonator pe România al unui program de cercetare derulat în mai multe state cu privire la migrația tinerilor vulnerabili. Cercetătorii au dorit să măsoare impactul migrației tinerilor asupra economiei locale, pieței muncii, sistemului de învățământ și al celui de asistență socială.

Ca efect pozitiv, am observat că acele cheltuieli cu protecția socială (pe cap de locuitor) sunt influențate pozitiv de ponderea numărului total de solicitanți de azil, mai spune prof. Roman.

”Am încercat să răspundem la următoarele întrebări: are impact migrația tinerilor asupra economiei locale, asupra sistemului de învățământ sau asupra sistemului de asistență socială? Așa cum bine știm, în ultimul timp – atât în contextul Brexit cât și în contextul valurilor de lărgire a Uniunii Europene- migrația a fost în centrul discursului nu doar politic ci și al celui economic, iar imigranții au ridicat diferite îngrijorări la nivel societal. Noi ne-am propus să vedem dacă aceste îngrijorări sunt justificate și dacă într-adevăr sistemul economic este afectat de dimensiunea fenomenului migraționist”, a spus joi Monica Roman în cadrul unei conferințe desfășurate online.Imigranții constituie o puternică resursă pentru piața muncii, a adăugat profesorul român, reputat specialist și autor a numeroase cercetări pe problema migrației. ”Ei sunt angajați într o proporție foarte mare, apropiată de cea a nativilor. În cazul bărbaților cele două ponderi sunt foarte similare - 51% dintre imigranți și nativi lucrează. Gapul este mai mare în ceea ce privește femeile în care doar 39 la sută dintre imigrante tinere (grupa de vârstă 18-34 de ani) lucrează, față de 47% cele native”, a mai spus Monica Roman..

Pe de altă parte, legat de rata șomajului decalajul este încă semnificativ. În caz nativilor 11 la sută dintre tinerii activi sunt șomeri - o rată destul de mare, dar dacă ținem cont că ne referim la grupa de vârstă tânără, ea este justificată. În cazul imigranților, 18% sunt șomeri.”Legat de integrarea în procesul educațional observăm că există diferențe în ceea ce privește educația, dar acestea nu sunt însă atât de mari astfel încât ei să nu poată fi integrați din acest motiv. În cazul migranților avem o pondere de 11 la sută migranți cu studii superioare față de 9 la sută, procentaj în cazul celor nativi. De asemenea diferențele nu sunt extrem de grave nici în ceea ce privește celelalte niveluri de studii”, consideră Monica Roman

Diferențe mai importante apar în ceea ce privește integrarea lor în societate. De exemplu, dacă ne uităm la rata sărăciei, vedem că aproape 40 la sută dintre tinerii imigranți sunt expuși unui risc de sărăcie - aproape dublu față de tinerii nativi. La condițiile de locuit situația este de asemenea mult diferită între cele două categorii; imigranții au o situație mult mai grea trăiesc în gospodării supra aglomerate sau în gospodării cu intensitate redusă a muncii și de asemenea au o deprivare materială severă dublă față de nativi. Există, trebuie să recunoaștem, diferențe semnificative între țările Europei, adaugă prof. Roman.
Chiar dacă acești migranți sunt angajați într-o proporție decisivă și sunt integrabili pe piața muncii, ei rămân extrem de vulnerabili datorită veniturilor mici pe care le încasează. Practic, vor accesa locuri de muncă care nu generează venituri satisfăcătoare pentru a avea un nivel de trai comparabil cu cel al nativilor.

”Analiza noastră a beneficiat de un volum de date suficient de mare care acoperă o decadă, iar concluziile sunt următoarele: Nu a fost stabilită nicio relație semnificativă statistic între amploarea numărului tinerilor solicitanți de azil și rata șomajului în rândul tinerilor în niciunul dintre modelele estimate. Nu s-a putut stabili niciun efect semnificativ statistic între proporția tinerilor solicitanți de azil și sistemul de învățământ din țara gazdă, măsurată prin rata tinerilor care nu sunt angajați și nu urmează nicio formă de educare sau formare sau prin raportul de părăsire timpurie. Acești tineri nu iau locurile de muncă ale tinerilor din țările în care ajung. Iar cheltuielile cu protecția socială (pe cap de locuitor) sunt influențate pozitiv de ponderea numărului total de solicitanți de azil. Nu putem pretinde că a fi un migrant dintr-o țară terță are un efect asupra situației șomajului pentru persoanele tinere”, concluzionează cercetătorul român.

Ea a mai vorbit joi despre peisajul european extrem de divers în ceea ce privește dimensiunile și tendințele fluxurilor de migranți în condiții vulnerabile: un grup restrâns de țări (Germania, Spania, Marea Britanie) sunt foarte vizate în timp ce țările din Estul Europei sunt cele mai puțin preferate.

Lipsa efectului ponderii solicitanților de azil asupra pieței muncii și a sistemelor de educație sugerează că teama unei presiuni asupra economiilor și societăților care ar putea apărea din cauza refugiaților (așa cum sa raportat în discursul public) nu este susținută de dovezi științifice.

Cheltuielile cu protecția socială sunt ușor afectate de ponderea solicitanților de azil în populația tânără, reflectând eforturile depuse pentru implementarea politicilor de protecție socială și integrare, în special în țările europene care primesc un număr mare de migranți. Astfel de politici de integrare trebuie să fie susținute în continuare, deoarece fluxul de refugiați poate răspunde la lipsa forței de muncă din multe țări.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2646 vizualizari

 • +3 (21 voturi)    
  Un studiu interesant (Joi, 4 martie 2021, 14:51)

  ipolitic [utilizator]

  dar cifrele nu arata prea bine. Sa speram ca noile valuri de imigranti din GB, SUA, Canada si alte tari loviti de neomarxism sa mai imbunatateasca statisticile.
  • -2 (12 voturi)    
   Cer scuze (Joi, 4 martie 2021, 15:04)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Am comis trei greseli ortografice. A se citi:
   1.lovite in loc de "loviti"
   2.inbunatateasca in loc de "imbunatateasca"
   3.neomaxism in loc de "neomarxism"
  • +1 (13 voturi)    
   atentie (Joi, 4 martie 2021, 15:05)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Din acele tzari vor imigra in mare parte pensionari, tinerii fiind complet spalati pe creier si de acord cu ce se intampla acolo. Asta va duce la cresteri mari ale preturilor la toate bunurile inclusiv imobiliare.
  • +2 (16 voturi)    
   ... (Joi, 4 martie 2021, 15:17)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Interesant cum s-a schimbat în timp cine este dușmanul poporului: înainte era vorba de capitalismul sălbatic care fură munca omului cinstit, iar acuma e vorba de neomarxiștii care nu îi lasă pe tinerii harnici să muncească.

   S-a ajuns ca toți care nu corespund valorilor conservatoare în mare parte înapoiate să fie numiți neomarxiști.
   • 0 (4 voturi)    
    M-am corectat, nu? (Joi, 4 martie 2021, 17:50)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

    Eu vorbesc de neomaxisti, vine de la neo+max=great again
 • +5 (17 voturi)    
  Fals (Joi, 4 martie 2021, 15:01)

  guguta [utilizator]

  Doamna prof.dr. nu pune in balanta toate datele in ceea ce priveste imigratia. Una e sa fii imigrant, sa stai la comun cu altii in casa sau apartament (implicit cheltuielile sunt mai mici), alta e sa stai singur sau cu familia in chirie si sa platesti toate facturile. Normal ca te poti duce pe salariu mai mic, cand ai cheltuieli putine. Nativul are alte standarde si nu accepta sa lucreze pe un salariu care nu reflecta munca si studiile sale. Imigrantul insa a venit "sa faca bani" si daca maine nu merge treaba pleaca in alta tara.
 • +15 (27 voturi)    
  ar trebui sa ne asteptam la valuri de imigranti? (Joi, 4 martie 2021, 15:02)

  SPITACK31 [utilizator]

  cum adica imigrantii nu iau job-urile nativilor? adica se inventeaza unele doar pentru ei? terminati cu ipocrizia, socialistilor (de centru dreapta modern)!
  • +5 (11 voturi)    
   Daca a zis studiul facut de globalisti...asa o fi (Joi, 4 martie 2021, 15:52)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui SPITACK31

   ce ne invata pe noi guvernele?

   ce ni se spune trebuie acceptat, nu studiat si verificat.

   daca a zis savanta de renume mondial ca romania trebuie sa primeasca 10 milioane de africani si ca aia nu o sa ne ia slujbele, traditiile, casele si pamantul inseamna ca e bine
  • -6 (10 voturi)    
   adica migrantii iau joburi... (Joi, 4 martie 2021, 16:24)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui SPITACK31

   ...pe care un "nativ" nu le-ar ocupa niciodata, capisci?
 • +1 (5 voturi)    
  9% (Joi, 4 martie 2021, 16:04)

  cmariusalin [utilizator]

  doar 9% din populatie are studii superioare? in ce tara a fost realizat?
 • +7 (13 voturi)    
  Premiul NObel pentru economie (Joi, 4 martie 2021, 16:31)

  xolv [utilizator]

  migratia NU pune presiune pe cheltuielile sociale, locuri de munca, sistemul de sanatate, pretul imobiliarelor. Unde ai studiat, tovarasa academician ?
  • 0 (4 voturi)    
   Unui neamt care sta pe Hartz-IV... (Joi, 4 martie 2021, 19:51)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ...migrantul n-are ce job sa-i ia. Si sunt o gramada de "someri de profesie" in Germania. Nu-i de mirare ca partidele politice (inclusiv SPD, initiatorul sistemului cu decenii in urma) incearca sa reformeze sau sa aboleasca integral Hartz-IV.
   Apoi, un "somer de profesie", asa cum l-am numit, e o cheltuiala sociala - nu plateste nimic la stat, ba mai mult, incaseaza luna de luna. Si nu numai indemnizatia de somaj, ci ii sunt decontate si unele cheltuieli. Un migrant care munceste isi plateste contributiile la asigurarile sociale si de sanatate si aproape ca nu-si permite sa se imbolnaveasca.
   Nu mai spun de etatea medie a migrantilor, aproape toti la varsta la care esti apt de munca. Batrani sa migreze, mai rar. Germania (continuu cu exemplul ales) are o populatie imbatranita, baby-boomer-ii se apropie de varsta de 67 de ani, a iesirii la pensie.
   Doar cu pretul imobiliarelor, mai precis al chiriei, ai dreptate: creste numarul cererilor, in schimb cel al ofertantilor e constant. Mai ales in marile orase se simte nevoia de a construi noi imobile.
 • 0 (2 voturi)    
  Spuneti-le asta (Joi, 4 martie 2021, 17:19)

  mescaline [utilizator]

  Tinerilor Tudorache si Robu.
 • +2 (8 voturi)    
  ...doctor in statistica (Joi, 4 martie 2021, 17:29)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ...sa inteleg ca doar atit poate sa produca un profesor cu doctorat in Romania ?!
  Am aruncat o privire pe prezentarea in PP. Lasa de dorit ...doamna doctor...14 pagini din care cel putin doua sunt de decor...mai ales ultima :).
  Graficul de la pagina 5 fara interpretare ...as putea spune ca i un peisaj futuristic. Intuitiv pe axa x sunt ani, iar pe axa y , dolari ..? maybe ?!
  Si sa mai spui ca ai lut bani de la UE sa faci asta ....
  Sfat: daca vreti sa oferiti ceva bun copiilor vostrii nu i trimiteti la studii universitare in romania.
  Studiile facute in Romania nu absolut nicio valoare formativa dpdv profesional !
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 martie 2021, 23:22)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  tot mai (Vineri, 5 martie 2021, 9:40)

  hanu [utilizator]

  putina lume crede minciunile sociocomuniste, ceea ce e imbucurator. Sa speram ca se va reflecta si la vot.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by