​Investițiile private, leasingul în agricultură, producție și servicii și finanțarea inclusivă pe tot teritoriul țării vor beneficia de 633 milioane euro prin finanțări semnate între BEI, FEI și partenerii financiari importanți din România, se arată într-un comunicat al Băncii Europene de Investiții.

“Băncile și instituțiile financiare nebancare partenere vor putea oferi finanțare crescută și în condiții flexibile pentru ca mediul de afaceri să poată face față provocărilor rezultate din pandemia COVID-19”, menționează sursa citată.

Conform sursei citate, o nouă formă de suport din partea BEI pentru investițiile sectorului privat constă în finanțări de 100 milioane euro pentru creșterea capacităților de depozitare și distribuție, precum și pentru noi programe de creditare pentru antreprenori și comunități dezavantajate.

De asemenea, BEI și FEI au colaborat la prima tranzacție de securitizare sintetică din România care va sprijini finanțarea specializată de tip leasing și va permite firmelor românești să își modernizeze echipamentele de producție și parcurile de autovehicule.

În cadrul unei conferințe online, Christian Kettel Thomsen, vice-președinte BEI, a spus că instituția financiară nu va susține investițiile în gaze, când s-a referit la sectorul energetic.

“Pentru a reduce impactul COVID-19 și a construi un viitor mai bun, este esențial să ne asigurăm că firmele investesc și că proiectele prioritare vor continua. Colaborarea excelentă dintre partenerii publici și privați români și Grupul BEI, mai ales prin experții tehnici de la biroul din București, a avut un efect semnificativ asupra investițiilor în economie, sectorul social și combaterea schimbărilor climatice în România. Finanțarea de 809 milioane angajată de către BEI și FEI în 2020 va sprijini mii de firme, studenți și gospodării din întreaga țară în anii urmatori.”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI responsabil pentru România.

Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții, a spus că, în 2020, FEI a acordat IMM-urilor din România peste 387 milioane euro.

„Finanțările includ: noi acorduri de garantare și contribuții în fonduri de capital de risc, suport pentru zece scheme locale de microfinanțare și prima tranzacție de securitizare sintetică la nivel național pentru dezvoltarea finanțării de tip leasing. Echipele FEI din România și Luxemburg vor mobiliza în continuare finanțări cu impact în colaborare cu partenerii noștri locali”, a spus Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții.

Începând din 1991, BEI și FEI au acordat peste 17 miliarde euro pentru investiții publice și private semnificative în România.