În martie, Ministerul Finanțelor a atras 1,4 miliarde lei de la populație prin cele trei emisiuni de titluri de stat Fidelis. Acestea au fost listate astăzi la BVB. Comparativ cu cele două emisiuni de anul trecut, așa cum HotNews.ro a scris recent, subscrierea a fost mai slabă. Prin comparație, în august 2020 MF a atras 2 miliarde lei, iar în noiembrie – 2,7 miliarde lei.

FidelisFoto: MFP

„Considerăm un succes și această ediție Fidelis, cu un volum total atras de cca. 1,4 miliarde lei, chiar și în contextul oferirii unor dobânzi ajustate și corelate cu evoluția randamentelor titlurilor de stat pe piața interbancară, comparativ cu emisiunile anterioare. Intenționăm să continuăm acest proiect cu o frecvență trimestrială”, a declarat Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, potrivit unui comunicat de presă al Bursei de Valori București (BVB).

La rândul său, președintele CA al BVB, Radu Hanga, a spus că “așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor”.

„Bursa le oferă acestora o paletă diversificată de astfel de plasamente și cu grad divers de risc. Astfel, investitorii au la dispoziție titlurile de stat, considerate cu un risc foarte redus, acțiuni, cu un grad de risc ceva mai ridicat, dar cu randamente mai mari, și chiar și produse structurate, care au un grad de risc ridicat, dar oferă posibilitatea unor câștiguri consistente”, a precizat Hanga

În cadrul celei de-a treia oferte, derulată în perioada 1 – 19 martie, românii au plasat aproape 8.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, și o emisiune în euro, cu scadența la cinci ani.