Paşte 2021: Liberele legale care se dublează se recuperează. Ce compensaţii primesc cei care lucrează de Paşte ● Barbu Mateescu: Cum ne-am schimbat cu toții față de acum 16 ani ● „Prinţişorul composesoratelor” pune urșii, râșii și pisicile sălbatice în bătaia puștii unor privilegiați ● Scandal la Metrorex: 10 trenuri nu vor mai ieși în circulație după ce conducerea a anunțat demolarea spațiilor comerciale controlate de sindicat ● Școli deschise în România la 6 la mie COVID. Germania închide școli la 2/mie, Italia - la 2,5/mie ● O ia Nicușor Dan pe urmele Gabrielei Firea? Termoenergetica a strâns noi datorii către Elcen ● În ianuarie, premierul Cîțu le spunea angajaților din HORECA, frizerii sau bănci că vor avea prioritate în etapa a treia. Acum, autoritățile s-au răzgândit ● Curtea de Conturi, un raport despre aproape nimic ● Am renunțat la LinkedIn pentru Facebook. Ce concluzii am tras ● În loc să ne aducă turiști străini în România, ministrul Turismului ne dă liste cu securiști.

Business reportFoto: Colaj foto

Paşte 2021: Liberele legale care se dublează se recuperează. Ce compensaţii primesc cei care lucrează de Paşte. Salariaţii care primesc zile libere atât pentru sărbătorile legale pentru Paştele ortodox, cât şi pentru cel catolic vor trebui să le recupereze, ulterior, pe cele care se dublează. Codul muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice. Zilele libere cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic vor fi 2 aprilie (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte), în timp ce sărbătorile legale aferente Paştelui ortodox sunt 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 şi 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte). Astfel, salariaţii care vor primi zile libere atât pentru Paştele catolic, cât şi pentru cel ortodox vor trebui să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator. În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate, scrie avocatnet.ro

Cum ne-am schimbat cu toții față de acum 16 ani - și cum obediența este înlocuită în România de independență. O unealtă incredibil de utilă pentru a vedea cum se schimbă o societate (sau dacă se schimbă) este World Values Survey, un studiu internațional, rulat la intervale mari de timp în majoritatea țărilor lumii, cu aproape același chestionar în fiecare ediție. Anii de efectuare în România pentru cele mai recente trei ediții au fost 2005, 2012 și 2017. Iar o privire de ansamblu asupra rezultatelor ne poate releva câteva detalii surprinzătoare cu privire la direcția înspre care se îndreaptă România, din punctul de vedere al mentalității oamenilor. Și mai degrabă decât să prezint date doar despre țara noastră ca atare, m-am gândit să cuprind și informații privind schimbările de atitudine la nivel de regiuni istorice, tratând zona București-Ilfov ca fiind separată de Muntenia, scrie Barbu Mateescu în PressOne.ro.

„Prinţişorul composesoratelor” pune urșii, râșii și pisicile sălbatice în bătaia puștii unor privilegiați. Recoltarea unui exemplar de urs poate ajunge și la 30.000 euro. E lesne de înțeles atunci de ce ar fi extrem de important pentru unele grupuri de interese ca vânătoarea urșilor să nu ridice probleme din niciun punct de vedere, dar mai ales legal. Iar oamenii politici mai fac, după cum bine știm, jocul unor grupuri de interese, care au grijă să-și ia revanșa la momentul oportun. Fără a arăta cu degetul din prima, n-am putut să nu remarcăm faptul că Ministerul Mediului, condus de UDMR, a scos la licitație pe data de 8 martie a acestui an caietul de sarcini pentru un studiu care va folosi la stabilirea cotelor de derogare pentru specii de urs, râs și pisică sălbatică.

Ce înseamnă asta, mai exact? Ei bine, vorbim despre scoaterea de sub protecție a unor specii considerate esențiale și, deci, protejate printr-o serie de măsuri. Iar cea mai importantă dintre ele este interdicția de a le vâna, scrie Investigatoria.ro

Scandal la Metrorex: 10 trenuri nu vor mai ieși în circulație după ce conducerea a anunțat demolarea spațiilor comerciale controlate de sindicat. ”Curățenia” de primăvară a început! Metrorex informează că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență”, se arată într-un comunicat de presă transmis de compania din subteran.

Potrivit sursei citate, Metrorex ar fi notificat deja firma sindicatului care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate si predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou pana la data de 02.04.2021. „Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului pericliteaza securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora. Mai mult, acestea creeaza un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie”, se mai arată în comunicat, scrie Buletin de Bucuresti.

Școli deschise în România la 6 la mie COVID. Germania închide școli la 2/mie, Italia - la 2,5/mie. Școlile din România continuă să fie deschise chiar în orașele unde incidența COVID a atins un nivel record. Occidentul nu urmează modelul românesc. Și nici invers. Elevii au cerut ca școala să treacă în online după ce în București și alte localități s-a depășit 6 la mie. Germania a prelungit lockdown-ul până la 18 aprilie, după ce Institutul de Boli Infecţioase Robert Koch a anunțat că numărul de cazuri a trecut de 1 la mia de locuitori. Germania avea ieri, 24 martie, 3.171 de pacienți internați în stare gravă la ATI, la o populație de 83,3 milioane. Germania nu va aștepta însă o incidență de 6 cazuri la mie pentru reînchiderea completă a școlilor după cum anunță oficialii. Pragul este fixat la 2 cazuri COVID la 1000 locuitori, scrie Newsweek.ro

O ia Nicușor Dan pe urmele Gabrielei Firea? Termoenergetica a strâns noi datorii către Elcen, la energie termică, sumele sunt mari. Termonergetica, societatea Primăriei Capitalei care se ocupă de distribuția și furnizarea apei calde și căldurii în București, a strâns datorii de circa 320 de milioane de lei către Electrocentrale București (Elcen), compania care-i furnizează energia termică. Cifra de 320 de milioane a fost comunicată de Elcen în urma unei solicitări trimise de noi, în care întrebam cum evoluează relația contractuală între producătorul de energie termică și Termoenergetica. Iată ce a spus Elcen: “Ca urmare a solicitării dvs de informați, referitoare la situația plăților efectuate de către C.M. Termoenergetica București către ELCEN reprezentând contravaloarea furnizării agentului termic, vă informăm că, la acest moment, s-au acumulat datorii restante în valoare de aprox. 320 de milioane de lei, scrie Economica.net.

În ianuarie, premierul Cîțu le spunea angajaților din HORECA, frizerii sau bănci că vor avea prioritate în etapa a treia. Acum, autoritățile s-au răzgândit. În urma unei şedinţe de guvern din luna ianuarie, strategia de vaccinare era modificată şi apărea etapa “IIIA” a vaccinării, o etapă intermediară, care să permită vaccinarea angajaţilor esenţiali din mediul privat înaintea populaţiei generale. Două luni mai târziu, vaccinarea populaţiei generale se face, în practică, fără niciun fel de prioritizare între categorii de angajaţi, deşi, când se programează, oamenii bifează pe platformă dacă sunt sau nu din categoria III A. STS și Comitetul naţional de coordonare a vaccinării au confirmat joi că nu există prioritizare între angajații din industria de hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa), angajați saloane de coafură, industria de spectacole, sistemul financiar-bancar, solicitanți de azil, persoane private de libertate, muzee, biblioteci, casieri magazine alimentare, infrastructură și telecomunicații) și categoria III B (restul populației generale, mai puțin populația pediatrică). Etapa III A există în sistem și poate fi aleasă, la înscrierea în platforma informatică, de cei care îndeplinesc criteriile pentru a se încadra în această categorie. Majoritatea sunt categorii profesionale expuse prin lucrul cu publicul, care nu au fost incluse în etapa a II-a, scrie Libertatea.

Curtea de Conturi, un raport despre aproape nimic. Recunosc că de câțiva ani buni nu mai citesc cu cea mai mare atenție raportul de control al Curții de Conturi. Arunc, cum se spune, doar o privire pe diagonală. Motivele? În primul rând, în ultimii ani, instituția este într-o reală scădere a credibilității. Această situație este cauzată, în special, de numirile unor oameni cu un trecut foarte apropiat de zona politică. În al doilea rând, Curtea de Conturi pare tot mai ineficientă, dacă ar fi să folosim un limbaj din mediul economic. În sensul că rapoartele instituției aduc în atenție, în majoritatea cazurilor, doar controale fără un impact consistent pentru bugetul de stat și pentru opinia publică. Direct spus, în ultimii ani, Curtea de Conturi nu poate sau nu vrea să descopere canalele importante prin care se scurg fondurile publice. Este greu de crezut că nu există probleme mai mari decât cele arătate în rapoartele instituției de control. În aceste condiții, cele peste 400 de pagini ale raportului public anual al Curții de Conturi sunt citite destul de superficial. Anul acesta, însă, mi-am aruncat o privire mai atentă asupra rapoartelor instituției de control, scrie RFI.ro

Am renunțat la LinkedIn pentru Facebook. Ce concluzii am tras. Este absolut incredibil cât conținut este la ”colț de click”. Internetul a devenit un univers de informații și practic, o misiune fără sfârșit în calea cunoașterii. Chiar dacă ai sta 24 de ore din 24 să studiezi și să citești fiecare bucățică de informație, nu ți-ar ajunge nici două vieți să ”termini” tot acest internet. Misiune imposibilă? Dar ce spui de faptul că nimeni nu ia în considerare creșterea exponențială a producției de conținut (de toate tipurile) care se manifestă pe zi ce trece? Chiar dacă suntem cele mai complexe organisme de pe Pământ, avem o limită de bandă, iar cantitatea de conținut la care suntem expuși zilnic este de-a dreptul înfiorătoare, mai ales pentru cei care sunt implicați activ în mediul digital. Pentru că și eu la rândul meu, am resurse limitate dar și din dorința de a explora domeniul comunicării în funcție de platformă, am hotărât ca de la începutul lui 2021, să mă rezum la maxim 2 platforme de social media, unde să consum și să creez conținut. Până acum, activam pe majoritatea pentru a rămâne la curent cu funcționalitățile fiecărei platforme în parte, scrie project-e.ro

În loc să ne aducă turiști străini în România, ministrul Turismului ne dă liste cu securiști. Săptămâna trecută, Harry Theoharis, ministrul grec al turismului, a venit la București pentru a anunța deschiderea sezonului din Grecia, condițiile de intrare și condițiile sanitare care vor fi aplicate. Grecii vor și se așteaptă să vină la ei în aceasă vară între 1 milion și 1,5 milioane de români, care vor cheltui între 1,5 și 3 miliarde de euro, cel puțin. Fără turiștii români, grecilor le-ar fi mult mai greu, iar Bulgaria ar intra în faliment. La fel ca și grecii, așa se bate și Israelul pentru turiștii români și, bineînțeles, pentru banii lor. Pentru că o economie nu se ține din vorbe, din programe de guvernare pe hârtie, ci cu bani reali. Având aceste exemple în față, mă întreb unde este, în acest peisaj, ministrul nostru al Turismului, Claudiu Năsui, care mai este și ministrul Economiei și al Antreprenoriatului?, spune Cristian Hostiuc pe Aleph News.ro

UE își pregătește agricultură bio pe 25% din terenurile agricole: În România nici măcar agricultura de subzistență nu mai e ecologică. Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru dezvoltarea producției ecologice (bio), prezentat joi, propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe: stimularea consumului de produse ecologice, sporirea producției și îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a acestuia, potrivit unui comunicat al Comisiei. Comisia Europeană își propune ca, până în 2030, în UE să se folosească 25% terenurile agricole pentru agricultura ecologică (bio), precum și să stimuleze dezvoltarea „în mod semnificativ” acvacultura ecologică. Planul de acțiune ține seama de rezultatele consultării publice desfășurate în perioada septembrie-noiembrie 2020, care a atras în total 840 de răspunsuri din partea părților interesate și a cetățenilor, scrie cursdeguvernare.ro

BCE va evalua capacitatea României de a trece la euro în 2028. Pentru a face pasul, ar trebui să intrăm în mecanismul ERM cel mai târziu în 2023-2024. BCE va efectua o evaluare cuprinzătoare care vizează procesul de aderare a României la zona euro, aflat în întârziere faţă de obiectivele asumate cu numai doi ani în urmă. Prim-ministrul României a declarat recent că speră că țara va putea adopta euro în 2027-2028 și va intra în spațiul Schengen anul acesta. În martie 2018, data programată pentru adoptarea euro în România a fost 2024. Pentru a realiza schimbarea monedei, România trebuie să stea cel puțin doi ani în anticamera mecanismului ERM şi să se încadreze în limitele criteriilor de convergență. Potrivit prevederilor acordului de aderare la UE, România trebuie să înlocuiască moneda națională actuală (leu) cu euro, de îndată ce va îndeplini toate cele patru criterii nominale de convergență, așa cum se prevede la articolul 140 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, scrie FinEco24News.