Unde să-ți plasezi 5.000 de lei ca să ai un randament mai bun. O comparație între oferta băncilor și noile titluri Tezaur

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 11:34 Economie | Finanţe & Bănci


​Prețurile vor crește într-un ritm ceva mai accelerat, dacă ne uităm la noua prognoză de inflație a Băncii Naționale a României (BNR). Acesta este și motivul pentru care noua ofertă Tezaur are dobânzi mai mari decât în martie pentru cei care vor să plaseze banii în astfel de titluri. Totuși, depinde pe cât timp dorești să ții banii într-un loc. Există și ofertele băncilor, sau chiar posibilitatea să schimbi banii în euro.

*Nu am inclus investiția bursă și fonduri de investiții, dar vom trata subiectul într-un material viitor


Să presupunem că o persoană are 5.000 lei pe care vrea să-i plaseze în ideea de a acoperi măcar creșterea prețurilor. Bineînțeles, fiecare simte diferit inflația, în funcție de comportamentul de consum: ce mănâncă, ce servicii folosește etc.

La acea sumă, dacă ne uităm pe estimările BNR (pentru finalul trimestru I al anului 2022 – 2,4% +/1 1,6 p.p.), inflația ar însemna 120 lei (fără a include intervalul de incertitudine).

*Nu știm dacă va fi așa. BNR e posibil să revizuiască prognoza, dar lucrăm cu datele oficiale

Adică pentru produsele și serviciile pe care le-ai cumpăra astăzi cu 5000 de lei, la finalul trimestrului I din 2022 vei avea nevoie de 5.120 lei.

Așadar, unde ar obține o persoană un câștig mai mare, la bănci sau în noile titluri Tezaur de aprilie?

(Sumele nu au fost calculate folosind dobânda compusă pentru că nu știm dacă vor mai exista anul viitor în aceeași perioadă aceste programe de titluri de stat și nici nu știm ce dobânzi vor fi)

Oferta pe un an


Cele mai bune oferte la bănci, conform comparatoarelor Finzoom.ro și Conso.ro sunt între 2,5% - 3,8%. Bineînțeles, la depozite se plătește impozit pe venit și comisioane. Astfel, pe ofertele astea, cineva ar încasa după un an între 112,5 – 171 lei (în funcție de banca și oferta aleasă).

La titlurile de stat Tezaur, oferta pe 1 an este de 2,95%, ceea ce ar înseamna un câștig de 147,5 lei. Asta pentru că nu există impozit pe venit.

Trebuie să luați în calcul cifra inflației precizată mai sus, respectiv 120 lei. Bineînțeles, pe unele oferte ale băncilor ieși în pierdere. Depinde pe care o alegi. La Tezaur ai acoperit și mai rămâi cu ceva în plus.

(Asta dacă inflația va fi precum cea estimată de BNR. Nimeni nu știe)

Oferta pe 3 ani


La bănci, dobânzile cele mai atractive variază între 2,25% - 4,2%, iar după scăderea impozitului și comisioanelor, după 3 ani câștigul ar fi între 304 – 567 lei. (În funcție de banca și oferta aleasă)

La Tezaur este o dobândă de 3,1%, respectiv un câștig de 456 lei (după toți cei 3 ani). Primești anual 155 lei.

Oferta pe 5 ani


La bănci nu sunt oferte la depozite pe o perioadă așa de mare (au alte produse de economisire).

La Tezaur, oferta este de 3,25%, deci un câștig de 812,5 lei (după cei 5 ani), dar fiind plătibilă anual 162,5 lei/an.

Sunt transferabile titlurile Tezaur, trebuie să cauți pe cineva căruia să-i vinzi. Dacă vrei să faci răscumpărare, în caz că ai nevoie de bani, trebuie să mergi la Trezorerie și să faci o cerere. În cazul ăsta, dacă după un an (la o ofertă mai mare de 1 an) ai primit deja dobânda, aceasta se scade din răscumpărare.

Schimbarea banilor în euro


Să presupunem că cineva dorește să folosească o aplicație a unui fintech (ori din aplicația unor bănci care oferă serviciul de happy hour) pentru a schimba banii în euro la prețul pieței. Să presupunem că va dori să cumpere 1.000 de euro, asta înseamnă acum 4.925 lei.

Mulți specialiști se așteaptă să vedem o depreciere a monedei ceva mai accelerată în următoarele 12 luni, undeva la 2,5%. Atunci, cei 1.000 de euro vor valora 5.084 lei. Practic, în teorie ar acoperi inflația prognozată pentru T1 2022 de 2,4% (vezi la începutul articolului)

Dacă ar fi o depreciere a leului de 2%, atunci acea mie de euro ar valora 5.023 lei.

Nu știm cum va evolua moneda națională. Că se va deprecia, ăsta e deja un lucru cert.

Cei care au cumpărat titluri Tezaur și Fidelis în lei la final de 2020 și le-au păstrat, abia vor acoperi inflația


BNR estimează (pe noua prognoză) pentru finalul acestui an o inflație de 3,4% (cu un interval de incertitudine de +/- 1,4%).

În noiembrie românii au putut cumpăra titluri Tezaur la dobânzi de 3,5%/1 an, 3,75%/2 ani și 4%/3 ani.

La Fidelis în lei, dobânzile au fost de 3,5%/1 an și 4%/3 ani.

Deci, în teorie, dacă BNR a estimat bine prognoza (nu știm, nici specialiștii nu știu), atunci e acoperită inflația cu o sumă mică. Bineînțeles, mulți români au vândut pe bursă către fonduri de investiții și de pensii pentru a realiza un profit rapid. Unii au decis ca acei bani în plus să-i investească în acțiuni. Situațiile sunt diverse.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26326 vizualizari

 • -10 (14 voturi)    
  BTC (Joi, 1 aprilie 2021, 11:44)

  El3ctric [utilizator]

  In 2021 sper sa includeti in comparatie cu bursa si "the best performing asset" din ultimii 10 ani si anume Bitcoin:

  https://advisor.morganstanley.com/scott.altemose/documents/field/s/sc/scott-a--altemose/Case%20for%20Cryptocurrency_MAR%2017%202021.pdf
  • +12 (12 voturi)    
   oare? (Joi, 1 aprilie 2021, 12:38)

   TD [utilizator] i-a raspuns lui El3ctric

   Nu pot fi de acord cu reclama pe asemenea "best performing asset". Evident, se poate include și această informație, dar prea puțini cititori înțeleg că posibilitatea de câștig mare vine cu un risc pe măsură: poți pierde foarte ușor sume la fel de mari.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 aprilie 2021, 12:23)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Concluzia (Joi, 1 aprilie 2021, 12:39)

  JoeTheDow [utilizator]

  Orice leu convertit in euro sau dolar e un castig!
 • +4 (8 voturi)    
  Oare ? (Joi, 1 aprilie 2021, 12:45)

  Koczka [utilizator]

  Când o sa putem plăti la mall cu BTC ar întra în discuție. Pana atunci e o aventura riscanta Mai curând pare un instrument de neutralizare a masei monetare in exces..
  • +2 (2 voturi)    
   OK (Joi, 1 aprilie 2021, 13:47)

   Mindtricks [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Dar la mall poti plati in aur sau actiuni? Nu cred. Oricum, investitia in BTC trebuia facuta in bear market, cand pretul era sub 10K. E super stupid sa investesti acum.
 • -12 (14 voturi)    
  Pe pierdere ? (Joi, 1 aprilie 2021, 12:55)

  Feroviarul [utilizator]

  Cum adica "Bineînțeles, pe unele oferte ale băncilor ieși în pierdere." ??? Adica au dobanzi negative ? Nu mai promovati astfel de texte...Se iese pe pierdere doar daca nu respecti conditiile stabilite la deschiderea unui depozit dar daca retragi suma la data scadentei, la majoritatea bancilor nu platesti comision (doar trebuie sa anunti banca cu 1 zi inainte de faptul ca vrei sa retragi cash la ghiseu). Mai iei in calcul si comisionul lunar de administrare cont (5-12 lei) si n-ai cum sa iesi in pierdere. Doar daca depui o suma mica, ce nu acopera [comisionul lunar x 12 luni] si vrei sa retragi banii oricand, evident ca iesi in pierdere. Pana la urma e un contract pe care il semnezi cu banca, un parteneriat in care ambele parti se angajeaza sa respecte niste minime lucruri. De exemplu: azi depui 5000 ron intr-un depozit pe 1 an dar peste 7 luni te duci neanuntat la banca si vrei banii pe loc la ghiseu...evident ca pentru perioada cat ai lasat banii la ei nu vei primi dobanda pentru depozit (pentru ca nu a trecut 1 an) ci o dobanda foarte mica (dobanda la vedere) care nu acopera costurile[comisionul lunar x numarul de luni cat ai lasat banii la ei]. Asa da, iesi in pierdere, dar din cauza ta, ca n-ai respectat cele 2 conditii minime: sa lasi la ei banii 1 an si sa retragi cash-ul la data scadentei, dupa ce ii anunti cu o zi inainte.
  • +2 (4 voturi)    
   Da, pe pierdere (Joi, 1 aprilie 2021, 13:36)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Primele trei banci ca marime in Romania ofera dobanzi la lei, pentru depozite la termen de 1 an dobanda intre 1.05 si 1.6%. Din care platesti impozit, comisioane. Mult sub rata inflatiei.
   Dobanzile alea bune sunt la banci mici, mai ales la cele care isi bazeaza operatiunile pe online. Dar astea sunt si bancile cele mai riscante (mic dar exista).
   Eu as oferi doua alternative:
   Fonduri de pensii private pilon 3. "Dobanda" e mai mica decat la pilonul 2 (comisioanele mai mari) dar se depaseste binisor in medie inflatia.
   Fonduri de investitii. Castigurile variaza destul de mult de la an la an si in functie de profilul de risc al investitiilor (pot exista perioade si de scadere) dar, pe termen lung se obtine mult peste inflatie (dublu, cel putin).
   • +1 (3 voturi)    
    Depinde (Joi, 1 aprilie 2021, 15:21)

    Feroviarul [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    Cu 5000 ron depusi intr-un depozit la o banca ce ofera 1% dobanda pe an si un comision de administrare cont (sa zicem) de 12 ron/luna,de acord,iesi in pierdere pentru ca 5000 x 1% pe an = 50 ron dobanda din care se scad 10% impozit si raman 45 ron care nu acopera [12 luni x 12 lei/luna] comisionul. O matematica simpla sta la baza alegerii ofertei. Aceeasi 5000 ron ar putea genera dobanda de 150 ron (135) la o banca ce ofera 3% la depozite pe 1 an.
    Referitor la siguranta, depozitele pana in 100 000 EUR echivalent, sunt garantate de FGDB.
    Asadar, pareri si pareri.
  • +1 (7 voturi)    
   LOL (Joi, 1 aprilie 2021, 13:48)

   Mindtricks [utilizator] i-a raspuns lui Feroviarul

   Tu nu prea ai habar pe ce lume traiesti.
   • 0 (0 voturi)    
    re-LOL (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 16:40)

    Feroviarul [utilizator] i-a raspuns lui Mindtricks

    Imi dai impresia ca tu esti unul dintre romanii care vor dintr-o suta de lei depusa la o banca, sa faca peste noapte 200 de lei si daca se poate sa-i retraga cand vrea el si fara comisioane de retragere si fara niciun risc etc...
 • +4 (10 voturi)    
  unde plasez 5000 lei ... (Joi, 1 aprilie 2021, 13:57)

  costelo999 [utilizator]

  in valuta si la saltea, in cash i trust ...... bam bam....
 • +2 (2 voturi)    
  bonurile de tezaur (Vineri, 2 aprilie 2021, 8:12)

  mongolul [utilizator]

  ar trebui luate si cu valuta, aur, argint; doar lei... Vorba cuiva -de mai sus- o forma de a retrage lichiditatile in exces de pe piata.
  Dar bancile mai platesc dobinzi? La cate taxe le platesti , trebuie sa le duci bani de acasa, ca sa tii depozitul nestirbit. Plus taxa de retragere. Si mai vine si impozitul pe dobinda, perceput de stat si la sume ridicole (parca in C.fiscal e o suma gratiata). Si nu uitati, ca impozitul se percepe din dobinda bruta, inainte de a se scadea taxele bancare. Ca daca se scad alea, statul nu mai ia nimic....
  RUSINE!
  Debandada generalizata in sectorul bancar, pe banii oamenilor. Pe proprietatea lor privata. Dar suntem "capitalisti".......
  Ia vedeti in UE, bancile ofera aceleasi dobinzi ca la noi? (la depozite)
  Atunci, unde e egalitatea de tratament? Am rezolvat-o in comert si industria alimentara etc. Dar in sectorul finante/banci?
  • +3 (3 voturi)    
   ultima ora (Vineri, 2 aprilie 2021, 11:04)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   azi am fost la banca; pentru un depozit cu patru zerouri, in USD, dobinda 0%.
   Halal!
   • +1 (1 vot)    
    depinde de banca (Luni, 5 aprilie 2021, 10:59)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

    Pe eur se mai poarta dobanzi zero, pe usd mai rar. Poate la conturile de economii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by