Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să opteze: măresc vârsta de pensionare sau cresc taxele

de DP     HotNews.ro
Joi, 8 aprilie 2021, 16:06 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari
Foto: pxfuel.com
În urmă cu 20 de ani, aveam puțin peste 4 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Azi, avem aproape cu un milion mai mult, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000. Asta apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.

Ca soluții (unele state au trecut la aplicarea lor) nu prea ai de ales: ori crești vârsta de pensionare, ori mărești actualele taxe, sau vii cu altele noi. Desigur, nu începând de anul viitor, ci pe un orizont de 5-10 ani. Faptul că lucrurile nu arată bine a fost recent confirmat și de actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan. ”Avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a afirmat Raluca Turcan.

Situația diferă de la județ la județ în privința numărului de salariați și a pensionarilor susținuți de aceștia. În medie, la nivelul țării avem 10 salariați care susțin 9 pensionari. Acelaşi nivel al raportului s-a înregistrat în 7 dintre judeţele ţării (Alba, Argeṣ, Bistriṭa-Năsăud, Covasna, Iaṣi, Mureṣ ṣi Satu-Mare) şi a fost inferior în 9 judeţe, cel mai mic raport (4 la 10) înregistrându-se în judeṭul Ilfov. În celelalte 26 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (16 pensionari la 10 salariați), urmat de judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui (15 la 10) ṣi judeṭul Botoṣani (14 la 10), potrivit datelor INS.

 • La cei 68 de ani ai lui, nea Vasile e taximetrist. S-a angajat ca să-și susțină băiatul, care a rămas fără serviciu și are și un copil de crescut. Vasile e unul din cei peste 17.000 de pensionari care au preferat să-și prelungească viața activă. Nea Vasile știe că pensiile viitoare sunt plătite din taxele și impozitele achitate de românii care vor lucra în acel moment. Ele nu sunt plătite dintr-un fond care există și care a fost construit de-a lungul timpului, ci din niște bani cheltuiți în secunda a doua după ce CAS-ul e colectat. Și asta are o importantă enormă și pentru viitorii pensionari, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că pensia lor va depinde de numărul tinerilor care vor fi în țară în acel moment. Cu cât aceștia vor fi mai puțini, cu atât pensiile plătite vor fi mai mici. Pentru că pensiile nu vin de la Stat ci de la cei care muncesc atunci când tu te pensionezi!


Mai jos, raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurări sociale și cel al salariaților, pe județe (click pentru a mări imaginea):
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat se situează sub nivelul pensiei medii pe ţară (1450 lei) pentru cele mai multe dintre judeţele ţării. În această situaţie s-au regăsit 76,2% dintre judeţe cu diferenţe faţă de pensia medie pe ţară între –20,6% şi –0,8%, valorile cele mai reduse înregistrându-se în judeţele: Botoṣani (1152 lei), Giurgiu (1160 lei) ṣi Vrancea (1178 lei). Niveluri mai ridicate s-au înregistrat în 10 judeţe, pentru care, depăşirea pensiei medii pe ţară s-a situat între +1,0% şi +32,8%, la limita superioară a intervalului situându-se judeṭul Hunedoara (1925 lei), urmat de Municipiul Bucureşti (1831 lei) şi Braşov (1720 lei).

​Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că este nevoie de o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale, în condiţiile în care creşte numărul de pensionari şi se constată şi o creştere a ratei şomajului.

"Provocarea noastră este încă din prima secundă să creştem şi să impulsionăm viaţa activă pentru că cifrele, pe fond, nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active”, a afirmat Raluca Turcan.

Turcan a explicat şi că România are 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, iar dintre aceştia peste 200.000 lucrează după pensionare.

"În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii”, a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan a ținut să precizeze că România a majorat punctul de pensie în plină criză sanitară, iar în acest an se plătește această creștere.

”Am avut cea mai mare majorare a punctului de pensie în 2020, în plină criză sanitară, iar anul acesta plătim pensiile majorate cu 14% la finalul anului trecut”, a spus Raluca Turcan la Antena 3.

Totodată, ministrul Muncii a vorbit și despre inechitățile din sistemul de pensii. Potrivit acesteia, există ”uriașe inechități”, dând exemplu variația dintre pensiile încasate. Mai exact, există pensii care variază între 157 lei și 1756 lei, pentru aceleași puncte acumulate.

”Pentru pensionari cu același număr de puncte de pensie, avem pensii care variază între 157 de lei (compensată de stat, conform legii, până la 800 de lei n.r.) și 1756 de lei, deci pentru același număr de puncte acumulate”, a mai adăugat Turcan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36699 vizualizari

 • +25 (51 voturi)    
  Gresit (Joi, 8 aprilie 2021, 16:13)

  AndreiSo [utilizator]

  Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să dezvolte tara, sa creasca numarul de angajati si salariile lor. Intr-un cuvant, sa guverneze, in sfarsit!
  In 1990 am stat in China cateva luni. Erau in urma noastra, la dezvoltare. Pe ei nu i-au ajutat UE, SUA si uite unde au ajuns. Ai nostri se lauda cu dezvoltarea, dar uita ca au trecut 31 de ani. Abia aparuse W3.0...
  • +10 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 17:48)

   [anonim] i-a raspuns lui AndreiSo

   • +5 (7 voturi)    
    Corect (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:35)

    AndreiSo [utilizator] i-a raspuns lui

    Am fost la echivalentul NASA chinezesc. Asa ca stiu varful de dezvoltare, dar mi-au spus ca aveau regiuni intregi fara curent si analfabeti. Ce stiu clar, ca toti cu care am lucrat aveau studiile, doctoratul in Suedia, Germania, Anglia, USA... Si toti au fost obligati prin contract sa se intoarca sa dezvolte China. La noi. Oamenii destepti au fost pusi sa descarce camioane. Stiu ce vorbesc. Am fost cel mai tanar laureat al premiului Academiei, la vremea mea, in domeniul meu... Tara si-a batut joc de generatia mea.
    • +1 (3 voturi)    
     Imi pare rau ca esti nemultumit de tara, (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:16)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

     dar decizia de a pleca in afara e mai mult una persoanala decat una de fortare de imprejurari. Si eu am avut ocaza sa plec, dar am plecat doar la cursuri, fara sa raman acolo.
     Suntem in UE nu in China, statul nu te poate obliga prin lege sa ramai in tara, din acest motiv spun ca orice decizie de a pleca e una persoanala.
  • +11 (21 voturi)    
   Gresit (Joi, 8 aprilie 2021, 19:41)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   Sau mai angajam cativa funcionari publici poate gasesc solutia si le dam un spor in plus la pensia speciala
  • +22 (26 voturi)    
   Tăiați pensiile speciale și de serviciu (Joi, 8 aprilie 2021, 20:18)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   Și problema se rezolvă imediat și de la sine.
   • +5 (11 voturi)    
    Nu ca va fi iar revolutie!! (Joi, 8 aprilie 2021, 21:48)

    Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui gebica

    Secu e pregatit, si jandarmeria!!
    • +5 (11 voturi)    
     Vei fi obligat să gândești soluții. (Vineri, 9 aprilie 2021, 7:47)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Vigilentanonstop

     Văicărelile nu rezolvă. Putem face ca Germania, ori SUA ,dai drumul la imigrație, primești numai persoane tinere. Totul este să le poți da de lucru. Deci dezvoltarea este cheia.
     • -2 (2 voturi)    
      Ce le dai de lucru cand romanii fug in vest (Vineri, 9 aprilie 2021, 22:05)

      Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      ca sa munceasca? Esti plecat de acasa?? Ori asa au gandit sefii tai castigand salarii babane la statul roman, si tu esti un biet observator???
   • 0 (2 voturi)    
    degeaba (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui gebica

    pensiile speciale sunt doar o picatura in ocean. cateva mii de persoane din +5 milioane (in articol nu sunt incluse pensiile sociale).
    • -2 (2 voturi)    
     Si voi protejati marsaviile guvernantilor? (Vineri, 9 aprilie 2021, 22:19)

     Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Asa ati ajuns cu pensii speciale!!
     Unde in lumea democrata mai exista asa ceva?
  • +12 (16 voturi)    
   Deci pe chinezi nu i-au ajutat UE, SUA doar (Joi, 8 aprilie 2021, 20:38)

   elder [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   au relocat toate facilitățile lor de producție în China. Dar nu i-au ajutat. Logic.
   Politica chinezilor cu „1 copil de familie” a dat fiori reci întregii Asii. Pe principiul dacă vom fi și noi obligați să facem la fel.
   Acum despre România. Imperios legiferarea a maxim 25 de ani în serviciul public. Pentru că în clanurile de bugetari pe viață zace înapoierea economică a României.
   • +6 (6 voturi)    
    ma intreb (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:48)

    Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui elder

    fara legatura cu subiectul, ma intreb daca oprescu (liber, ca altfel cum?) citeste stirea asta din viloiul nora-sii de 7 milioane din viena.
   • -1 (1 vot)    
    cum sa fie maximum 25 ani in serviciul public?? (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:18)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui elder

    Pai, daca te angajezi la stat la 23 de ani, (imediat dupa facultate), vrei sa iesi la pensie la 48 ani?// Pai cine le plateste pensia?
    • 0 (2 voturi)    
     Detaliile conteaza (Vineri, 9 aprilie 2021, 14:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Daca esti militar si te trimite Romania in Irak, Afghanistan etc. 25 de ani la rand, cred ce meriti sa iesi la pensie la 48 de ani.

     De fapt, asa a fost initial gandita regula - pentru serviciul militar activ se considerau doi ani de munca pentru fiecare an executat. Dupa '89 regula s-a aplicat aiurea, la tot felul de categorii care nu meritau. La fel ca parazitii care azi cer "spor de antena" desi habar nu au ce-i aia o antena.
   • -1 (1 vot)    
    Mo Ian, premiul Nobel pentru literatura (Vineri, 9 aprilie 2021, 14:31)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui elder

    Deci pe chinezi nu i-a ajutat nimeni, s-au ajutat singuri !!! Așa gândești tu, numai ca se pare ca nu gândesc așa si chinezii.
    Ai citit cartea “Tara vinului”, scrisă de Mo Ian (pseudonim care înseamnă NU VORBI) care descrie mai mult decât realist politica “1 copil de familie”. O poți găsi la Humanitas. Lectura plăcută.
  • +8 (14 voturi)    
   Despre ce (Joi, 8 aprilie 2021, 21:17)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   vorbesti, dom'le? La inceputul anilor '90 americanii au inceput sa faca investitii masive in China, iar acum vorbim de triliarde de dolari investiti in China. Aia lesinau pe strada in '90, iar acum "uite au ajuns". Cum au ajuns, dom'le, acolo?

   Toata productia statelor unite (adica masiva parte din ea) este facuta in China (vezi Apple si toate industria microelectronicii, plastice, tot ce vrei tu) vin din China, in urma unui "ajutor" masiv.

   Practic, dvs afirmati ca astia, chinezii, au ajuns acolo prin propriile puteri, chestie la ani lumina departare de adevar.

   Investitia unei tari intr-o tara este pur si simplu ca atunci cand te angajazi, adica o societate comerciala investeste in dvs, platindu-va salariul in schimbul unor servicii. Forma prospera, dvs prosperati, pentru ca aveti salariu. La fel cu China si investitiile statelor, din ultimii 30 si ceva de ai.

   Simpla afirmatie "Pe ei nu i-au ajutat UE, SUA si uite unde au ajuns." este atat de puerila si neverificata, incat nici nu stiu daca sa rad sau sa ma enervez.

   Si acum, va intreb: stiti cat ajutor a primit china in ultimii 30 de ani, "nefiind ajutata de nimeni", asa cum sustineti? Va spun eu: este vorba de triliarde. TRI liarde.
   • +3 (9 voturi)    
    americanii ar fi investit si in Ro (Vineri, 9 aprilie 2021, 1:27)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    dar ai nostri erau prea ocupati cu bautura si petrecerile. iar cu munca nu se prea omoara.
   • +4 (8 voturi)    
    Nu va certati (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:33)

    Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    Sunt sunt puncte de vedere diferite, dar descriu aceeasi realitate!

    Incontestabil, China s-a dezvolatat fantastic din 1990 incoace.

    DE CE si-au relocat americanii prpductia ain China?

    De ce au investit toate acele triliarade?

    Nu de dragul chinezilor, nu din bunatatea inimiii

    Pentru ca la chinezi SE MUNCESTE!

    Noi cu ce ne laudam?

    In 1990 i-am chemat pe mineri sa potoleasca "rebeliunea legionara"

    Ilici,Cosma si cu Bej
    Baga spaima in burghej.

    Unde ie americanii?
    A fugit ca sobolanii!
  • +4 (6 voturi)    
   China (Vineri, 9 aprilie 2021, 7:58)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   Nu numai corporatiile din USA au investit masiv in fabrici si servicii in China din 90 incoace, dar si cele europene au facut-o si o fac inca.

   E drept, ajutorul investitional nu a venit pe modelul piramidal "Caritas" asa cum practica UE, a venit in mod direct prin investitii clare, datorita fortei de munca ieftine din trecut (acum salariile muncitoresti in China sunt putin mai mari decat in Romania).

   Intamplarea face ca in ultimii 15 ani am adunat prezenta pe teritoriul Chinei cam 3 ani intregi, stiu cum functioneaza, secretul dezvoltarii lor consta in faptul ca nu se fura ca in Europa, banii sunt directionati masiv in dezvoltare (managementul de Partid) .

   Si inca ceva...uitati-va cati miliardari are China...tocmai Beijingul a devansat anul acesta New York . (Tot management comunist) :)))
  • 0 (2 voturi)    
   nu e chiar asa, (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:13)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   China e o tara neomogena, care are cateva zone libere care sunt dezvoltate la nivel occidental, iar restul sunt muult mai sarace decat Romania. Daca te duci la tara in China, zici ca ai nimerit in Romania pe timpul lui Cuza Voda...
   Pe de alta parte China s-a dezvoltat datorita investitiilor straine americane si occidentale. Fara ele, acum ar trai tot in bordeie facute din bambus.
 • -21 (39 voturi)    
  ... (Joi, 8 aprilie 2021, 16:16)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Mariti varsta de pensionare!
  Pe cei ce vor sa munceasca nu ii deranjeaza....
  Iar pe ce ce ii deranjeaza ei oricum in marea lor
  majoritate nu au contribuit cu mai nimic, si pe uni
  ii mai si regasim prin alte locuri caldute la stat
  cumuland pensie si salariu!
  • +1 (5 voturi)    
   unii prefera doar sa contribuie (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:19)

   qwertyasd [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   adica daca nu te omoara munca, macar sa mori de batranete in campul muncii, dar in tot timpul acesta sa contribui la asigurarile sociale. E bun. ...daca cresc cu 5 ani varsta de pensionare, se ajunge la 70, iar speranta de viata e 75, la barbati chiar mai mica.
 • +64 (72 voturi)    
  Vă dați seama... (Joi, 8 aprilie 2021, 16:18)

  Soarele [utilizator]

  ... ce bătaie de joc ar fi să iasă la pensie milițienii la 45 de ani în loc de 42?
  Inacceptabil.
  • +7 (7 voturi)    
   Evident, gresesti! (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:41)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

   Masura se aplica numai pesiilor obisnuite, normale.

   Cele speciale, indiferent daca este vorba de magistrati, paralamentri sau poli-militeni, nu vor fi afectate.
   Pentru acelea, se gasesc intotdeauna bani!

   Anul acesta o sa implinec 65, speram sa ies la pensie, dar nu stiu care vrinat este mai buna:
   - nu apuc sa ma bucur mult de pensie, mor la scurt timp dupa aceea
   - traiesc muult,si ma chinuiesc pina la 95 cu o pensie de mizerie, 1/3 din salariu ...


   Asta daca la Casa de Pensiinu imi zice de-a dreptul:

   "Tataie, n-ai nicio pensie!
   S-a sters toate inregistrarile!
   S-a virusat harddiskul, nu mai ie datele.
   De unde vrei sa-ti dam pensie?!
   Daca nu v-a placut Comunismul!
   L-ati impuscat pe Cizmar, acum sa iti dea Coposu' pensie!"
   • -2 (2 voturi)    
    ultima replica m-a facut sa zambesc (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:58)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Votant Ilici

    Coposu l-a impuscat e Cizmar si s-a trezit presedinte?
    • +3 (3 voturi)    
     nu, nu este de ras! (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:29)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

     Evident ca nu Corneliu Coposu l-a impuscat pe Pingelica dupa un simulacru de proces!

     Ci taman ion ilici, ultimul pe lista cu voia dumneavoastra, care continua sa direijeze marionetele, acum din spatele cortinei.

     Dar EXACT asta este replica pe care ti-o da un functionar public ceausist, daca nu cumva si-au actualizat-o in ultimul timp:

     "Du-te la Ciolannis pe care l-ai votat, sa iti dea el pensie!"

     In iunie cred ca o sa va pot spune efectiv ce mi-au zis de la Casa de Pensii ...
 • +35 (51 voturi)    
  Turcan sa gaseasca solutii (Joi, 8 aprilie 2021, 16:26)

  Cozmin II [utilizator]

  Turcan nu este ministru ca sa dea sfaturi pretioase, ci ca sa gaseasca solutii.
  Sa creeze conditii bune si oamenii se vor angaja, nu vor mai pleca din tara, unii din cei plecati se vor intoarce.
  Ea trebuie sa taie pensiile speciale si sa majoreze pensiile bazate pe contributivitate.
  Trebuie sa :
  - desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
  - desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
  - desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la toate falsele academii
  - desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
  - desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
  - desfiinteze Institutul Tapului Levantin
  - desfiinteze Institutul Revolutiei
  - reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
  - reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica.
  Sa nu spuna ca CCR a decis ca desfiintarea Institutului Revolutiei este neconstitutionala. Este o aberatie. Nu este treaba CCR. Nu scrie nicaieri in constitutie ca nu poate fi desfiintat un institut inutil. Sa se autofinanteze.
  Guvernul sa dea CCR in judecata, pentru depasirea atributiunilor, pentru abuz in serviciu, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru favorizarea infractorilor.
  • +5 (11 voturi)    
   mininat, dar ineficient! (Joi, 8 aprilie 2021, 22:16)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

   bugetul nostru e 30% din pib
   media europeana este 45%
   adica in bugetul nostru nu ajung 30 miliarde euro.
   aduna-i pe astia si ai rezolvat problema
  • -5 (7 voturi)    
   Nervosule. (Vineri, 9 aprilie 2021, 7:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

   Când se va întâmpla, nu Țurcan va fi ministru. Vrei să pari inteligent, dar nu gândești. De ce nu ascultă gura de creier. Mergi la medic poate rezolvi. Dacă vei fi tu cel care va trebui să decidă atunci? Vei spune că nu ți-a spus nimeni dinainte, ca să fii pregătit?
  • +4 (6 voturi)    
   Turcan (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:46)

   autsaider [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

   Valabil pentru orice ministru de finante normal.

   As mai adauga şi debarasarea de companiile de stat nerentabile unele cu cluburi ce au echipe de fotbal ce cumpără jucători... din banii cui?

   Aţi uitat şi punerea în aplicare a referendumului referitor la parlamentari. EU AŞ DESFIINŢA ŞI SENATUL.

   Aţi auzit de salar de bracadier de 8000 de lei? Ăsta de unde a apărut, că nu e la spitale private.
 • +16 (36 voturi)    
  mda (Joi, 8 aprilie 2021, 16:27)

  SoulSearcher [utilizator]

  nea Vasile nu s-a gandit ca mine sa-si trimita copii in occident ca sa ajunga oameni, si sa nu depinda la batranete tot de mine...

  i-a lasat sa stea in troaca asta de tara, unde smechereala e la rang de arta...
  • +6 (14 voturi)    
   subscriu (Joi, 8 aprilie 2021, 19:55)

   mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Bravo,asa ar fi trebuit sa facem toti.
 • +35 (43 voturi)    
  da, (Joi, 8 aprilie 2021, 16:31)

  mos ion roata [utilizator]

  solutia este de crestere a varstei de pensionare pentru toti salariatii odata cu scaderea inca odata a varstei pentru magistrati,politisti,militari astfel ca acestia sa poata sa se pensioneze la cativa ani (maxim 15) dupa absolvirea scolii si sa primeasca o pensie de 10 ori mai mare decat a fraierilor care muncesc pana la varsta de pensionare. In viitor ar fi ideal ca ca o persoana care a ajuns la varsta de pensionare sa aiba un fiu si un nepot pensionari.Propagandistii capitalisti ne prezinta in filme judecatori si politisti foarte in varsta -lucru care nu poate fi real-cum adica, ei nu se pensioneaza la maxim 45 de ani?
  • +28 (36 voturi)    
   mai trebuie spus (Joi, 8 aprilie 2021, 19:54)

   mavi [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   ca vreo 1.5 milioane de romanashi sunt angajati la stat. Adaugam acu cei 5 milioane de pensionari si inseamna 6.5 milioane de suportati de stat la 3.5 milioane angajati in privat. Ultimu' stinge lumina.
   • -1 (3 voturi)    
    Amesteci lucrurile. De ce? (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:52)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mavi

    Sunt pensionari care primesc pensie pe bază de contribuția plătită, contribuție care acum îți asigură ție un loc de muncă. De ce îi amesteci cu trântorii și hoții? Ce sunt părinții și bunicii tăi?
    • 0 (2 voturi)    
     vorbesc de realitatea (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:05)

     mavi [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     de azi. Banii produsi de pensionarii de azi (fosti angajati la stat, fosti angajati in privat sau abonati la alocatii de stat) nu se mai vad in viata de zi cu zi. Evaziunea fiscala este in floare de vreo 30 de ani. Din pacate. De asta trebuie adunati toti la un loc.

     PS "contribuția plătită, contribuție care acum îți asigură ție un loc de muncă." :)))))))))
  • +3 (3 voturi)    
   corect! (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:47)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Un pic in afara subiectului, insa este perfectadevarat:

   "Propagandistii capitalisti ne prezinta in filme judecatori si politisti foarte in varsta -lucru care nu poate fi real-cum adica, ei nu se pensioneaza la maxim 45 de ani?"

   Asta vedeam in filme chiar si inainte de 1989,dar acum este si un serial politist, The Rookie, in care eraoul INTRA in politie la 45 de ani!!

   O sa ziceti ca est fictiune, insa "is based on real-life Los Angeles Police Department officer William Norcross, who moved to Los Angeles in 2015 and joined the department in his mid-40s"!!!

   la ce varsta se pensioneaza acolo politistii??
 • +22 (28 voturi)    
  de fapt (Joi, 8 aprilie 2021, 16:33)

  Casargoz [utilizator]

  Hai sa vedem cheltuielilor cu pensionarii timpurii in cifre absolute. si poate ii alineem si pe ei la varsta minima de pensionare de 65 de ani.
  Inainte de cresterea varstei, poate e o varsta buna ... daca e pentru toata lumea. Cel putin atunci cand s-a facut legea asa parea.
 • +26 (42 voturi)    
  aveti scadere a natalitatii (Joi, 8 aprilie 2021, 16:40)

  mihai123456 [utilizator]

  dar pe piata muncii din Romania femeile se lovesc de tot felul de "combinatii" ticaloase pentru a le descuraja sa dea nastere unui copil. Caz concret la mine in familie, angajata la unul din principalele lanturi de farmacii. Daca va vine sa credeti: i-au propus la angajare o insiruire de contracte pe perioada determinata: 3 luni, 6 luni, 9 luni, 1 an. Asa se asigura ca nu ramane insarcinata si nu ii lasa cu ochii in soare. Corect, nu?
  Si aproape peste tot in mediul privat, esti femeie, vrei sa ramai/ai ramas insarcinata sa vezi bosumflari/ moace si fete-fete pe care le fac cei din jur.
  Dar daaa declarativ toti sustin/sustinem natalitatea, da da da...numai ca in practica nu mai stim cum sa dam la gioale femeilor.
  • -10 (30 voturi)    
   Du-te in America (Joi, 8 aprilie 2021, 18:18)

   O_Tannenbaum [utilizator] i-a raspuns lui mihai123456

   Sa vezi cum e acolo. Copilul e treaba ta pur personala, nu a societatii. El tie-ti zice MAMA , nu societatii.

   Ma rog, poate nu MAMA, poate PARINTE 2.
   • +14 (24 voturi)    
    ce treaba are America cu prefectura? (Joi, 8 aprilie 2021, 18:37)

    mihai123456 [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

    Noi discutam de situatia de la noi.
    Amice vorbeam ca simplul fapt ca o femeie vrea sa ramana/ramane insarcinata e zadarnicit in mediul profesional. In timp ce toti - cu politicienii in frunte - sunt ingrijorati de scaderea natalitatii si isi propun sa o combata.
    La noi natalitatea e in scadere pentru ca:
    - oamenii nu-si mai permit sa intemeieze o familie si asteapta pana la ...(40 !?!?) de ani sa aiba o situatie mai buna
    - risca sa-si piarda serviciul (femeile) si ajung la cazul intai

    referitor la ce spui, daca MAMA nu naste, PARINTE 2 e mai greu sa nasca. Parerea mea...
    • +2 (4 voturi)    
     nu prea ai ce face (Vineri, 9 aprilie 2021, 1:34)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui mihai123456

     decat sa schimbi tara si sistemul.

     si-n occident merg treburile foarte prost. de ce crezi ca au nevoie permanent de emigranti?

     capitalismul occidental si familia sunt ca apa si uleiul. iar la divort e 50/50. acu' trage singur concluzia de ce este cum este.
   • +9 (11 voturi)    
    mama (Joi, 8 aprilie 2021, 19:42)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

    Daca nu ma insel in urma cu vreo trei ani Ivanka Trump a zis ceva de un sprijin pentru tinerele mame. Toata America "de mijloc" i-a sarit in cap. Acu a venit democratu' cu propunerea sa anuleze datoriile pentru studii la o parte din studenti si si-a pus si asta America, aia muncitoare, in cap. Intr-adevar, statul american traditional nu-i nici mama nici tata. Si mai e si chestia aia cu politistul care greseste: e dat afara si pierde vechimea. Interesant e ca aceste aspecte apar frecvent in filmele americane da' pe la noi nimeni nu le baga in seama cu toate ca si astea fac parte din categoria "toate posibilitatile".
 • +14 (20 voturi)    
  basme... (Joi, 8 aprilie 2021, 17:05)

  minus [utilizator]

  Conform Institutului National de Statistica (acela din subordinea Guvernului! nu un ONG) numarul de pensionari (asigurări sociale de stat) a "crescut" de la 4767000 in 2010 (din totalul de 5675000), la 4744000 in 2011 (din totalul de 5589000), la 4702000 in 2012 (total 54870000)... si a tot crescut pana la 4 milioane astazi? Poate aveti si a treia optiune: recunoastei adevarul si faceti ce trebuie facut. Minciunile nu ajuta pe nimeni...
  • +5 (5 voturi)    
   nu-i asa... (Joi, 8 aprilie 2021, 20:31)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui minus

   ca INS minte iar doamna Turcan detine cheia adevarului?
   Sau poate ati ajuns ca inainte de '89, cand Partidul hotara care este adevarul....
 • +5 (23 voturi)    
  Oare ? (Joi, 8 aprilie 2021, 17:06)

  danmarian [utilizator]

  N-ar trebui URGENT
  - sa se majoreze varsta de pensionare la 65 sau 68 ani ? Eu am muncit - nu la STAT - ci la particular si in strainatate pana la 78 ani !
  - sa se accepte iesirea la pensie a unor cazuri speciale DAR pensia sa inceapa a fi incasata NUMAI DE LA VARSTA DE PENSIONARE LEGALA ! Pana atunci , daca a vreut sa se pensioneze, sa-si caute alt loc de munca
  - sa se interzica cumularea pensiei cu "munca" la STAT !
  Iata trei lucruri simple si usor de aplicat ! Puturosii si profitorii la .... munca , dar nu la ....STAT !
  • +3 (3 voturi)    
   Poate si asistatii? (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:36)

   Jeta [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Poate ar trebui verificat si cate familii - numeroase, cu 2-3-4 generatii - traiesc bine mersi fara sa stie ce e aia carte de munca.
   • +1 (3 voturi)    
    nu este ncesar (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:36)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Jeta

    Stim deja raspunsul, sunt circa trei milioane, cei ce voteaza costant pedesereul!

    Cand cu Ordonanta Lacomiei, pedesersitii faceau misto de noi, cei ce muncim:

    "Asa le trebuie! Sa crape de ciuda PLATITORII!"
 • +20 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 17:17)

  [anonim]

 • +7 (19 voturi)    
  Iar a început cu minciunile madam Turcan! (Joi, 8 aprilie 2021, 17:42)

  ploiesteanu [utilizator]

  Pune pensionarii deoparte și celelalte categorii care papă bani din fondul de pensii, în altă parte și nu o să ți se mai pară așa mulți pensionari, cucoană. Pensionari adevărați sunt între 2 și 3 milioane. Madama asta bate șaua să priceapă iapa. Adică la anul iar vă dau mărire cum v-am dat și anul ăsta că uite, n-avem bani!
 • +9 (21 voturi)    
  Ideea generală (Joi, 8 aprilie 2021, 17:52)

  ploiesteanu [utilizator]

  pe care o induce doamna ministru, ai dracu pensionari s-au înmulțit ca ciupercile, de unde atâția bani? De unde mărire la anul?! Separați pensionarii de cei care primesc venitul minim garantat, o droaie de șmecheri, interlopi, pești, oameni care-și fac veacul pe afară la furat dar care au palate și BMW-uri, n-au muncit o zi și-și iau ajutorul din țară, sau așa zișii "eroi " ai revoluției române care nu fac nimic dar au pensie de la stat plus alte beneficii, nu plătesc impozit, nu plătesc bilete de tren, nu plătesc taxe dacă-și fac firmă, nu plătesc chirii pe terenuri etc. Toți aceștia sunt pensionari pentru doamna Turca care probabil nu va mări pensia nici la anul.
 • +4 (16 voturi)    
  succese depline (Joi, 8 aprilie 2021, 17:57)

  John_Re [utilizator]

  .. celor ce vor ramane in Romania sau UE.

  .. dupa cum decurg evenimentele, munca va fi declarata obligatorie iar pensionarea o chestie demodata.
 • +14 (20 voturi)    
  Pe termen lung... (Joi, 8 aprilie 2021, 18:18)

  gugurila [utilizator]

  ... asta nu e o problema specifica Romaniei.

  La noi sistemul e prost si e plin de tineri pensionari speciali, da.

  Dar chiar si daca rezolvi problemele astea si convingi tinerii sa nu mai plece din tara, nu faci decat sa amani problema 20 de ani.

  Sistemul curent de pensii in care banii platiti de un cetatean activ se duc direct pe pensiile celor inactivi nu poate functiona decat cand populatia creste in fiecare an. Semnificativ. Ori, asta n-o sa se mai intample in zona EU in veci.

  Singura solutie pe termen lung e ceva de genul pilonului II. Plus un stat care isi face treaba si tine in frau fondurile de pensii.

  La noi au inceput odata tranzitia asta, dar pesedistii aproape ca au anulat-o si oricum au franat-o cu multi ani. Si la cat uraste populatia bancile cele rele, probabil ca n-o sa se imbunatateasca treaba prea repede.

  Asa ca, recomand economii. Undeva unde nu le poate ajunge statul roman.
 • +11 (11 voturi)    
  pensie medie Hunedoara (Joi, 8 aprilie 2021, 18:19)

  Nevermind [utilizator]

  Ar fi intesesante datele din spate, ca vorbim de pensie medie, nu numar pensionari. Vreo unitate mare a secu/sri in judet?
  • +6 (8 voturi)    
   ... (Joi, 8 aprilie 2021, 21:01)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Simplu, pensia e asa mare ca minerii au primit pensii de la 6k la 10k de munca votate pe timpul guvernului PSDPSD-ul isi motiveaza electoratul comparativ cu celelalte partide care cand ajung la guvernare nu stiu cum sa se scape de electoratul propriu.PNL-ul a zis sa pluseze asa ca au venit cu o lege ca minerii sa iasa la pesnie dupa 20 de ani vechime votata cu ceva timp in urma.Orice om normal tb sa se gandeasca sa paraseasca tara.
   • +1 (7 voturi)    
    Industrializare forțată, orașele de venetici (Vineri, 9 aprilie 2021, 2:04)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui /./

    7 municipii și 7 orașe, mici dar multe și implica activitate industrială.
    Și fabrici cu multe categorii de munca grea: mineri și siderurgisti.
  • 0 (0 voturi)    
   mine si combinat siderurgic (Vineri, 9 aprilie 2021, 13:48)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   se considera grupa 1, multi care au facut 50 ani dupa '90 au fost pensionati mai ales cand privatizat.

   La mine, parca e si mai jos varsta de pensionare si vechimea minima. Plus ca nu necesita prea multa scoala deci fac vechimea repede.
 • +22 (24 voturi)    
  câta vreme (Joi, 8 aprilie 2021, 19:27)

  adrhc [utilizator]

  țara asta are bani pt pensii speciale si pensionari de 45 de ani tot atata vreme nu ma va convinge nimeni ca nu sunt bani, ca nu e buget, ca avem vreo problema financiară de orice fel.
 • +17 (21 voturi)    
  De o pensie speciala (Joi, 8 aprilie 2021, 19:38)

  ACP [utilizator]

  de 15.000 de lei se pot da 10 obisnuite de 1.500. Sunt peste 100.000 de speciali care ar acoperi 1.000.000 de pensii normale. Asa ca resurse ar fi in buget pentru inca 1.000.000 de pensionari dar efectiv nu se vrea.
  • +1 (1 vot)    
   corect (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:35)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   dar pot mizerabili sa renunte la miliardele lor,nu pot desigur
  • 0 (0 voturi)    
   Nu, taticu! (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 4:48)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Aia peste 100.000 de speciali sunt majoritatea militari cu pensii de cam 3500 de lei. In rest, STS, SRI, SPP, ANM, cei cu pensii de 5-6000 sunt tot cam pe atatia la fiecare sectie, intre 1000 si 10.000 de pensionari. Cei cu pensii de 15.000 sunt putini. Fa si tu un calcul... sa cresti pensia la 5 milioane de pensionari cu drept de merit, e cale lunga. Treaba cu gaura la buget facuta de speciali e praf in ochi pt. ca nimeni nu vrea sa ia suma alocata anual, adica 9,2 mld anul trecut. Chiar daca i-ai lasa fara niciun leu la pensie pe toti, pt. pensionarul de rand s-ar veni 150 de lei in plus. O fleasca anemica! Multora le trebuie 5-600 de lei doar pt. medicamente. Cam alte 1000 de lei pt. tratamente pe langa ceea ce au, si asta doar sa iasa pe 0 cu mancare si alte cheltuieli de trai din ce au in prezent.
 • +10 (14 voturi)    
  fara sau (Joi, 8 aprilie 2021, 19:52)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Se va mari varsta de pensionare, se vor mari taxele.
  De unde bani sa platesti atatra pensii speciale de 15000 lei net/una la atata lume iesita la pensie chiar si la 45 de ani.
  Sa ne fie clar, de astia nu se atinge nimeni astia sunt institutiile de forta.
  Ne trbuie un prim-minstru ca Drula care sa bage ranga in pensile speciale ca in buticurile jegoase de la metrou.Catu nu are sange in....stiti voi unde!
 • +14 (18 voturi)    
  ... (Joi, 8 aprilie 2021, 19:54)

  Urangutanu [utilizator]

  Mariti speranta de viata si apoi mariti varsta de pensionare :)
  Zic si eu asa :)
 • +16 (20 voturi)    
  Ar mai fi (Joi, 8 aprilie 2021, 19:58)

  Costi888 [utilizator]

  A treia solutie, imbunatatirea vietii din Romania, starpirea coruptiei.. sa simtim si noi ca traim intr o tara europeana.. si poate nu mai emigreaza lumea! Ce ziceti!? Merge?
 • +4 (14 voturi)    
  Nu cumva (Joi, 8 aprilie 2021, 19:58)

  vladulu [utilizator]

  Doamne fereste sa creati masuri pentru a incuraja oamenii sa se privatizeze ca vor avea de suferit patronii aia mari care oricum ameninta cu concedierile ori de cate ori sunt somati de fisc sa-si plateasca contributille. Ca doar sunteti guvernare de dreapta si cum Doamne fereste sa incurajati voi privatizarile!? Pe de alta parte aflati ca oamenii aia care s-au pensionat si-au platit contributiile timp ce mai multe decenii. Ce-ati facut cu banii? Nu cumva aia erau banii care erau dusi cu plasele in parlament si se imparteau: o plasa tie, una tie, doua plase la sefu samd. Daca nu sunteti capabil sa gestionati fondurile de pensii si asigurari sociale, solutia e simpla. LE PRIVATIZATI! ca doar sunteti de dreapta. Sau poate de ati uitat asta odata ajunsi la guvernare. Daca nu le privatizati inseamna ca nu sunteti mai buni cu nimic decat ceilaltti si va sta capul doar la furat.
  • +3 (3 voturi)    
   Sa privatizeze ce? (Joi, 8 aprilie 2021, 21:32)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui vladulu

   Pensia de stat nu e administrata de niste fonduri de pensii. Tot ce intra intr-o luna de la salariati iese in aceeasi luna la pensionari.
 • +5 (5 voturi)    
  pensie (Joi, 8 aprilie 2021, 21:31)

  shurehand [utilizator]

  nu vor mai fi probleme cu bugetul de pensii din 2026, cand vor incepe sa iasa la pensie decreteii(anticipat). Sunt primii care vor benefecia de banii de la pilonul 2, iar pensia de stat se va diminua proportional cu contributia la pilonul 2. Atunci va incepe adevarata "distractie"
 • +4 (8 voturi)    
  O s a ajumga biata romanie, (Joi, 8 aprilie 2021, 21:42)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  sa puna taxe pe toate vietuitoarele care respira acolo!!
  Sa traiasca doar bugetarii si in speta jandarmeria si alte institutii de forta!!
  Ca asa suntem crescuti de mici cu manipulari si propaganda pt cei mari care ne conduc la dezastru absolut!!!
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:34)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui Vigilentanonstop

   Nesatulii vor in continuare sa aiba doar ei parte de pensii de miliarde, de spagi,de cadouri,de bonusuri pe spatele a cativa angajati.
 • +7 (9 voturi)    
  Noroc cu COVID-ul asta (Joi, 8 aprilie 2021, 21:52)

  Koczka [utilizator]

  care lucrează pentru guvernanți. Pai eu zic ca dacă majorează la 70 de ani vârstă de pensionare ar putea chiar sa majoreze substanțial pensiile, ca nu vor mai apuca decât puturoșii și favorizații regimurilor care s-au menajat ca aproape erau sa moara de plictiseala înainte de vreme.
  Dacă o s-o tina tot asa guvernanții mai bine s-ar desființa colonia de munca numita România ca doar asa mai scăpăm ( vremelnic ) de hoții și secaturile umane care ne-au condus.
 • +8 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 21:54)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Toate tarile au pensii speciale (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 1:37)

   capshunaru [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai si unde esti tu nu cotizezi?
   Politia are pensie speciala cam peste tot in lume. Doar ca in tarile vestice se in perioada activa se considera contributia catre pensia speciala, se adauga la salariu si se impoziteaza. Cand iesi la pensie se considera oate veniturile inclusiv pensia si se impoziteaza.. ba mai tare exista si un claw-back care pt fiecare 2 dolari facuti peste o suma iti ia 1 din pensie pana cand pensia ta devine zero daca ai alte venituri. Daca de ex daca vinzi ceva si ai capital gain e posibil sa ai pensie zero pt anul urmator.
 • -7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 22:43)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   coorelată (Vineri, 9 aprilie 2021, 1:19)

   irys [utilizator] i-a raspuns lui

   De la revoluțiune au trecut 31 de ani.
   Serviciul militar obligatoriu și numeroasa armată permanentă e de domeniul trecutului.
   (au trecut 31 de ani)
   Pensionarii din agricultură au muncit în cooperativele din regimul trecut,
   (au trecut 31 de ani)
   Milioane de români au mers să muncească cu anii în străinătate.
   (au trecut 31 de ani)
   Au dispărut uzine, fabrici, ramuri industriale întregi, preocuparea pt dezvoltarea infrastructurii ș.a.m.d. ... au dispărut locuri de muncă.
   (au trecut 31 de ani și dispar pensionarii vremurilor, industriei, agriculturii și chiar artei Trecute)
   În anii de după 1989 a existat un număr mare de pensionari pt. că ,,înainte” a fost mare numărul de salariați Dar ... au trecut 31 de ani.
   De cel puțin 20 de ani (de la campania ce a premers modificarea legii pensiilor și până la actualul virus) pensionarii României trebuie să-și asume vina că sunt Prea Mulți (și că sunt o povară pt. cei tineri), ba chiar mai mult, că această ,,vină” va sufoca viitorul salariaților și al sistemului de asig. sociale.
   Întrebare:
   Dacă numărul salariaților autohtoni a fost (prea) mic cu anii și se consideră a fi mic la număr (stat istica), cum va putea un număr constant mic de salariați să genereze un număr constant mare de pensionari și unde e restul de populație (cca.50%) că la ,,juniori” e deficit ? A , scuze, am uitat de patroni ...
   • 0 (0 voturi)    
    Totuși majoritatea au supraviețuit pana în 2007 (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:28)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui irys

    Atunci s-a terminat și armata obligatorie.
    Există mulți din cap care aveau 35-40 ani la revoluție și de abia acum la 65 ani au ieșit la pensie. Iar aia au lucrat doar 15-20 ani la cap, deși indeminatie pt pensie minima.
    Exodul spre străinătate tot după întrarea în UE s-a intamplat
  • +3 (5 voturi)    
   Problema e ca s-au înjumătățit angajatii (Vineri, 9 aprilie 2021, 2:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Plus numărul mare de pensionari forțate de la sfârșitul anilor 90 ca să nu aibă probleme cu șomajul.

   O buna parte au plecat afară.
   Alții primesc bani pe contract de pfa cu norma, patroni, micro întreprinderi, drepturi de autor, câștiguri din specula bursiera, crypto.
   Dar toți vor spitale și sa aibă mă-sa pensie mare.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:58)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 aprilie 2021, 23:00)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   Oare? (Vineri, 9 aprilie 2021, 2:12)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Sute de mii au cerut șomaj tehnic în perioada de urgență; în HoReCa nu s-au plătit taxe nici unde a funcționat, ba cer și ajutor guvernamental
 • 0 (8 voturi)    
  Mas Pais de Romania (Vineri, 9 aprilie 2021, 2:46)

  Utilizator5 [utilizator]

  Nici nu ma asteptam la altceva de la o guvernare PNL. Preambulul unei mariri a taxelor pentru "proletariat" si treptat cresterea varstei de pensionare ca din acesti "proletari" care mai ajung la pensie sa nu beneficieze prea mult de ea si astfel statul sa iasa pe plus.
  E ca la pariuri, pui bani, daca apuci bine, daca nu castiga statul tot ce ai cotizat tu. Daca cotizezi 20 de ani si nu prinzi pensia, ghinion "proletarule".
  PNL e un soi de partid neo-burghez care favorizeaza companiile, investitorii (burghezii) in detrimentul angajatilor de rand (proletarii, adica noi majoritatea).
  Romania are nevoie de o noua forta, moderna, de stanga, onesta care sa tempereze elanul neo-burgheziei ce vrea ca oamenii sa fie un fel de sclavi moderni. Sa facem pipi in sticla ca angajatii antreprenorului (burghezului) Bezos, cel mai bogat din lume si sa muncim pana nu mai apucam pensia. Burghezie = sclavagisti.
  Saptama de lucru de 4 zile! Mas Pais
 • -1 (3 voturi)    
  Situația încă este.. (Vineri, 9 aprilie 2021, 4:33)

  Observatory [utilizator]

  nu așa de rea, viitorul f apropiat nu poate satisface pensiilor.
  Numărul celor ce contribuie a scăzut dramatic și continua rapid sa se deterioreze, practic nu vor exista subvențiile necesare. Totul s-a hotărât când a început plecarea in masa a celor care efectiv contribuia la supraviețuirea pensiilor.
  Adio sistem de pensii , falimentul deja miroase f. urat...
 • 0 (0 voturi)    
  Fals (Vineri, 9 aprilie 2021, 7:12)

  TrueBlue [utilizator]

  Daca e de treaba se va importa forta de munca.
  • 0 (0 voturi)    
   fals (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 4:52)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   Si daca importi forta de munca, exporti lichiditati. Motivul pt. care Romania poate importa e ca la nivel global, fata de tarile sarace, aici costul de trai e scazut. In Germania, dintr-un salar minim, daca traiesti decent, nu 10 pe apartament cu salam si mustar de 3 ori pe zi si dus o data pe luna, atunci nu-mi mai raman mai mult de 2-300 de euro. E gandita treaba ca banii castigati acolo sa ramana acolo. Chiar ci cu concesiuni, mai ramai cu 5-600 de euro. Aici, cat castiga exporta si tara pierde.
 • -3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 9 aprilie 2021, 7:13)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   lol (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:26)

   qwertyasd [utilizator] i-a raspuns lui

   pai pe cine sa votezi caci Gandhi a murit si nici nu era roman, iar daca e vre-un roman capabil, pare-se ca nu vrea sa candideze, iar ceilalti asteapta sa li se faca binele de catre altcineva si se plang toata ziua pe forumuri despre chestia asta.
 • +3 (7 voturi)    
  domnule DP Hotnews (autorul articolului) (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:21)

  Coresponedntu [utilizator]

  Va sugerez ca pe langa preluarea afirmatiilor doamnei Turcan care poate din nepricepere sau din rea vointa a neglijat in prezentarea sa adevarate;e probleme ale sistemului de pensii din Romania, respectiv PENSIILE SPECIALE si PENSIONAREA DE LA VARSTE FRAGEDE a lucratorilor din aparatul de securitate, magistratura, aparare si ordine publica. Observati ca am folosit denumirea aparatul de securitate pentru ca acesta este nereformat de 30 de ani de tranzitie. S-au schimbat in sistem doar parintii cu copiii acestora.
  Acest sistem bolnav care a produs tineri pensionari cum este doamna, pardon domnisora GENERAL, secretar de stat la ministerul de interne, pensionata cu 15 mii lei pe luna, nu mai exista nicaieri in lume, ma refer la lumea dezvoltata, la tarile membre OECD spre care ne indreptam si noi nu e asa ? ca tot cerem sa devenim membri.
  Daca se va continua ca povara fiscala sa fie transferata asupra pensionarilor si angajatilor NE SPECIALI se va prepetua societatea SCLAVAGISTA SECURISTICA instaurata in Romania de Ion Iliescu si continuata in forme tot mai agravante de toate guvernele postrevolutionare. Domnisoara GENERAL secretar de stat e un exemplu minor, sunt mii de astfel de exemple de pensii unele mult mai mari. Cu o astfel de pensie a unui trantor care nu a produs valoare adaugata toata viata dar este SPECIAL si a acumulat privilegii, platesti 30 - 40 de pensii minime. Va rog sa intrebati daca mai exista asa ceva intr-o tara UE sau in SUA, Canada. Nu ma refer la Imperiul Roman, atunci au existat asemenea inegalitati si abuzuri.
  Poate ii transmiteti doamnei Turcan de unde poate sa faca rost de finantare pentru sustnerea pensiilor si salariior romanilor.
 • +4 (6 voturi)    
  cel mai interesant e graficul pe judete (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:34)

  Coresponedntu [utilizator]

  .Este vorba de raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurări sociale și cel al salariaților. In partea superioara sunt judetele asistate de stat din sudul si estul sarac al Romaniei, exceptie facand Bucuresti-Ilfov. In partea inferioara sunt toate judetele din Ardeal si Banat, cu viata economica mai intensa, initiativa antrepreprenoriala, oportunitati.E daca vreti si harta voturilor la alegeri, se suprapune perfect.
  Harta- graficul alimenteaza orgoliul ardelenilor de net contributori, care sustin restul populatiei.
  • -4 (4 voturi)    
   Ardealul, dezvoltare din banii Bucurestiului (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:42)

   AndreiSo [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Plus ca s-au inchis ochii la proiectele naspa din bani europeni.
   Parca DB avea proiectele-n Ardeal, nu? In timp ce sudistii si moldovenii faceau coada la procurori, spre buna directionare a eventualilor viitori investitori. Da, stiu, miticii astia sunt niste hoti. Sanchi.
   daca nu credeti faceti link pe http://www.130km.ro/romanianhighwaymap.gif
 • +3 (3 voturi)    
  Inca un motiv (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:28)

  George21 [utilizator]

  Iata ca aveti dragi si puturosi guvernanti inca un motiv sa va apucati serios de treaba.Pentru a spori natalitatea si a reduce somajul trebuie sa investim cu cap si pentru binele poporului nu pentru binele buzunarului vostru.
 • +3 (5 voturi)    
  Dar recuperarea averilor? (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:41)

  florinos [utilizator]

  Dar recuperarea averilor celor care au furat din avutul public? doar la Varanul de la Intact aveti cateva milioane euro, daca il scuturati pe Costel Alexe si Mihai Chirica aveti bani de pensii, dar PNL ii protejeaza, au protectia lui Ludovic Orban si a presedintelui Klaus Iohannis, asta inseamna Romania Normala
 • +3 (3 voturi)    
  SUNT SOLUTII !!! (Vineri, 9 aprilie 2021, 10:00)

  cristian.l [utilizator]

  Sprijinirea reala a mediului de afaceri si nu pe clientela politica.
  1. Ajutor real pt crearea de start-upuri .... a se analiza bine cei care doresc intra-devar sa realizeze ceva.
  2. Scoateti aberatia aceia in care statul trebuie sa fie majoritar la un parteneriat public-privat - statul are nu mai de pierdut. Exemplu eu vin cu un proiect de parteneriat public privat finantat pe fonduri 70% externe.... sunt de acord sa vina si statul roman cu 10-20% si sa aiba cota parte pentru ca un astfel de proiect e in interesul clar si al statului prin generarea de locuri masive de munca. De ce sa nu aiba posibilitatea de a investi si a participa la beneficii in functie de investitiile creat.... asa participa si el activ pentru dezvoltarea societatii si eliminarea birocratiei fara a ma da mita in a obtine avize si alte porcarii.... Statul trebuie sa investeasca in Romania sa produca valoare participand activ...... eu daca am nevoie de avize de la Ministerul Mediului, Agriculturii, Sanatatii, etc.... pana sa le obtin iti manaca sufletul si conturile ...
  Este eact aceeasi idee ca pana sa ajungi in Rai te manaca toti sfintii asa e la noi.... pana sa dai drumul al o afacere te mananca toti bugetarii lacomi si hoti, pai cum sa faci business.
  3. Primul lucru care ar trebui dl. Catu sa-ti faci o Comisie din cei mai buni specialisti din tara care sa cuprinda - atat economisti (specialisti, inclusiv membri BNR, indiferent de culoarea politica.... aici se vede calitatea unui lider) la care sa participe din partea mediului privat reprezentantii celor mai mari companii pe domenii de activitate..... mergeti la ei ca sa aflati de ce e nevoie ca sa pui tara pe linie normala. Cheia e acolo, vedeti de ce se plang, ce le lipseste, ce nevoi au ... si dupa luati masuri.
  4. Fondurile si garantiile - sunt foarte multe coduri CAEN - care sunt respinse de la finantare - o aberatie total - de exemplu doresc sa aduc si sa realizez un produs extraodinar care sa inlocuiasa mediul poluant - nu e inclus.
 • +3 (3 voturi)    
  Democrație (Vineri, 9 aprilie 2021, 12:15)

  B2308 [utilizator]

  Polițaii, militarii, jandarmii - pensie specială la 40 de ani
  Restul populației să muncească până la 70.
  Democrație!
 • -1 (1 vot)    
  Digitalizare mai agresiva (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 5:00)

  bardiCristi [utilizator]

  Daca vreti bani la buget pt. MM-si-al-pensionarilor, sugerez sa taiati in carne cruda. Se poate. Momentan, bugetarii consuma 30% din PIBul Romaniei desi este unul dintre cele mai jenante aparate bugetare. Sunt bani, bani aruncati aiurea. Si nu, nu la pensii speciale, ca asta e subiect pt. nepriceputi.
 • +1 (1 vot)    
  io zic (Duminică, 11 aprilie 2021, 12:44)

  costelo999 [utilizator]

  si una si alta, sa muncesti pina la 70 de ani pe un salariu minim pe economie, ca dupa 40 de da afara din corporatie, si dupa fasesti f greu doar pe salariu minim, si cresterea impozitelor la salariati la 99 %, ca asa este bine si de dreapta, doar patronii evazionisti sa le mearga bine, la jmecherii cu bemveu, manelisti, si alti evazionishti, suntem sa nu de dreapta ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by