România nu-și permite să rămână în urmă comparativ cu celelalte economii la nivel regional, deoarece acest lucru ne-ar slăbi poziția competitivă în raport cu partenerii comerciali externi și ne-ar plasa în defensivă pe piețele financiare internaționale, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator BNR, în cadrul unui eveniment organizat de DCNews. El a precizat că face declarațiile în nume personal. „Ne-ar expune la eventuale rebalansări de capitaluri în defavoarea noastră către țări care vor reuși să atingă mai repede un nivel adecvat de imunizare pentru a redeschide economia și a atrage investițiile”, a spus el.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, in timpul conferintei de joiFoto: Hotnews

În acest context al mobilității capitalului și al accentului pus de investitorii străini pe capacitatea economiilor de a deveni reziliente față de efectele pandemiei prin vaccinare, spune el, este de notat că evoluția economică a SUA și mai ales a piețelor financiare americane rămân repere foarte importante pentru investitori în perioada actuală.

„Deși au pornit cu un serios handicap inițial, în ultimele luni situația din SUA s-a schimbat radical în bine și există perspective notabile de creștere economică grație succesului campaniei de vaccinare. Această situația a determinat o creștere a randamentelor pe piețele de obligațiuni suverane ce s-ar putea accentua dacă în viitorul nu foarte apropiat dar previzibil, FED ar începe să restrângă din stimulii monetari ca răspuns la evoluția robustă a economiei americane ce creează premisele revenirii inflației”, a spus el.

• Există o astfel de situație ipotetică și nu trebuie să găsească România nepregătită, în sensul să nu avem un nivel suficient de imunizare care să nu ne permită funcționarea la potențial al economiei, fiindcă atunci vom lupta cu dezavantajele legată de competitivitatea față de partenerii comerciali externi și cu o diminuare importantă a fluxurilor investițiilor străine directe, atât de necesare pentru dezvoltarea negeneratoare de datorie a deficitului de cont curent.