​În primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decât în anul 2019, în condițiile în care procedura de rambursare cu control ulterior a fost prelungită, a declarat șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România. Ea a precizat că Fiscul lucrează cu specialiștii Ministerului Finanțelor la permanentizarea acestei măsuri. De asemenea, la fel dorește și cu procedura simplificată de eșalonare.

Mirela CalugareanuFoto: YouTube

Potrivit acesteia, nivelul rambursărilor de TVA a fost cu 20% mai mare în 2020, față de 2019.

"Valoarea s-a ridicat la 12 miliarde lei. Sumele amânate la plată care nu au mai fost supuse procedurilor de executare silită în anul 2020 au fost de 18 miliarde lei. Ajungem la 30 miliarde lei care au reprezentat un sprijin și suport real din această perspectivă", a explicat Călugăreanu.

Ea a mai spus că lucrurile construite în 2019 le-au adus anumite rezultate, "astfel că în primele două luni ale anului 2020, înainte de declanșarea pandemiei în România încasările înregistrau un trend pozitiv. Programul de încasări era depășit".

  • Discuții numeroase au avut loc în interiorul ANAF, Ministerului Finanțelor dar și cu specialiștii din mediul de afaceri. Existau voci extrem de pesimiste care spuneau că nu vom mai încasa nici măcar 2 miliarde lei pe lună. Realitatea a dovedit că am încasat 24 miliarde lei pe lună.