Trei sferturi dintre analiști consideră că inflația va crește în următoarele 12 luni și aproape jumătate spun că prețurile locuințelor vor rămâne constante, deși sentimentul majoritar este că aceste prețuri sunt supraevaluate. Cât privește valoarea leului, există aproape unanimitate că deprecierea va continua. Valoarea euro este estimată peste 6 luni a fi în medie de 4.95 lei (cei mai optimiști spun că va fi 4,89 lei iar pesimiștii că va ajunge la 5,1 lei) iar pentru primăvara lui 2022 un euro este cotat la 4,99 lei (optimiștii îl cotează la 4,91 iar pesimiștii la 5,25 lei).

euroFoto: Dreamstime.com

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale au atins valorile maxime post criza Covid, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. De asemenea, sondajul releva revenirea, in linie atat cu evolutiile globale cat si cu prognoza de crestere economica, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei si a ratelor de dobanda.”

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 60,7 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,44%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 4,9903 lei pentru un euro.

Este de remarcat faptul ca 76% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei, peste 72% se asteapta la cresterea ratelor de dobanda de piata monetara si peste 83% prognozeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele pe termen mediu.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna martie 2021 releva:

• Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a repondentilor (peste 70%) anticipeaza ca acesta se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (23.3%) chiar pana in trimestrul IV al anului 2022;

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,2%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +4,3%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la peste 52%;

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de aproape 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

• Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;

• Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.