Economia SUA își revine datorită progresului vaccinărilor, iar prețurile sunt în creștere, ceea ce este doar temporar, a declarat miercuri Banca Centrală (Fed) americană, care își menține tot sprijinul pentru economie cu rate ale dobânzii apropiate de zero, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

Activitatea economică și ocuparea forței de muncă s-au îmbunătățit, a menționat Fed, datorită în special „progresului în vaccinare”.

Astfel, „sectoarele cele mai afectate de pandemie rămân slabe, dar s-au îmbunătățit”, iar președintele Fed, Jerome Powell, a remarcat în timpul conferinței sale de presă că „cheltuielile pentru servicii au crescut și ele, inclusiv în restaurante și baruri”.

Perspectivele economice nu sunt imune la „riscuri”, dar acestea nu mai sunt calificate drept „considerabile”, ca la reuniunea anterioară de acum șase săptămâni.

Cu toate acestea, Comitetul Monetar al Fed își menține ratele cheie ale dobânzii între 0% și 0,25% pentru a sprijini economia.

Jerome Powell a insistat că este încă mult prea devreme pentru a întări politica monetară pentru a nu influența în special recuperarea ocupării forței de muncă. ”Nici măcar nu este timpul să începem să ne gândim la asta”, a declarat el.

- „Încă departe de obiectivele noastre” -

Statele Unite sunt „încă departe de ocuparea deplină” a locurilor de muncă, a avertizat el în special.

"Economia este încă departe de obiectivele noastre și ar trebui să treacă ceva timp înainte de a se realiza progrese semnificative", a adăugat el.

Fed dorește să atingă un nivel optim de ocupare a forței de muncă și să vadă că inflația depășește obiectivul de 2% pe an pentru o vreme, apoi să se stabilizeze în jurul acestui obiectiv.

De asemenea, va continua să cumpere bonuri de tezaur în valoare de 80 de miliarde de dolari pe lună și titluri garantate cu ipoteci pentru 40 de miliarde de dolari.

„Cred că efectul (asupra economiei) este proporțional cu suma pe care o cumpărăm”, a spus el. Aceste achiziții de active susțin activitatea prin influențarea ratelor pe termen lung în jos.

Și chiar și creșterea așteptată a inflației, care este „pe cale să depășească 2% pentru o perioadă de timp”, nu ar trebui să provoace falimentul băncii centrale.

„O creștere temporară peste 2% în acest an nu îndeplinește criteriile” stabilite pentru luarea în considerare a majorării ratelor dobânzii, a spus Jerome Powell.