Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord. ​Petrolul, aurul și deciziile proaste ale lui Ceaușescu pentru a scăpa de datorii

de D.P.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 mai 2021, 19:07 Economie | Finanţe & Bănci


Lingouri de aur (Theo Hudayanto via Dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com
​Într-o seară din septembrie 1980, actualul Aeroport Henri Coandă era păzit mai ceva decât Casa Albă. Înțesat de securiști și milițieni, angajații Aeroportului așteptau un convoi secret de mașini care urmau să încarce un avion care aștepta cu motoarele pornite. Destinația? Puțini oameni o cunoșteau. Avionul aștepta câteva zeci de tone de aur aduse cu dubele blindate, aur pe care urmau să-l transporte în Elveția, la solicitarea expresă a lui Nicolae Ceaușescu. La scurt timp, alt avion transporta alte 10 tone de aur. Trimiterile de metal prețios în străinătate ”pentru valorificare” din perioada 1980-1981 au totalizat aproape 40 de tone de aur fin. Erau vremuri dificile, care ne-au prins cu datorii mari care trebuiau achitate. Iar Ceaușescu voia ca România să își achite toate datoriile cu orice preț. Ceea ce s-a dovedit dezastruos pentru economie.

Statutul României de membru al Fondului Monetar Internațional a influențat evoluția stocului de aur al Băncii Naționale, iar criza datoriei externe și-a pus amprenta pe cantitatea de metal prețios păstrată la Banca Națională în condițiile în care autoritățile de la București au încercat să acopere deficitele balanței de plăți și prin vânzări substanțiale de aur.

În perioada 1979-1982 economia mondială s-a confruntat cu mai multe șocuri, ale căror efecte (cumulate cu slăbiciunile economiilor țărilor în curs de dezvoltare) au determinat declanșarea unei crize financiare de mari proporții, care a afectat mai întâi țările din Europa de Est.

 • Șocurile care au dus la criză

Primul a fost șocul petrolier din 1979. Acesta a determinat dublarea prețului real al țițeiului pentru țările în curs de dezvoltare importatoare de combustibil lichid.

Al doilea a fost cel determinat de creșterea ratei dobânzii de referință anunțată de Federal Reserve de la 9,5 % în august 1979 la 16 % în mai 1982. Consecința imediată a fost creșterea abruptă a nivelului dobânzii reale pe care țările importatoare de petrol o plăteau pentru creditele externe.

Al treilea factor care a contribuit la declanșarea crizei a fost extinderea recesiunii în țările puternic industrializate în anii 1981-1982. Aceasta a determinat reducerea posibilităților ca țările în curs de dezvoltare să-și poată valorifica produsele pe piețele internaționale.

În consecință, încasările din exporturi pentru aceste state au scăzut vertiginos determinând reducerea resurselor necesare pentru achitarea serviciului datoriei externe.

Ultimul dintre factorii care au agravat situația a fost aprecierea dolarului SUA cu aproximativ 25% în intervalul 1980-1982, ceea ce a îngreunat sarcina datoriei externe pentru țări ca România, ale căror împrumuturi erau în cea mai mare măsură contractate în moneda americană.

Contextul economiei mondiale deosebit de nefavorabil a fost agravat de mai multe erori: utilizarea unor rate de schimb valutar fixe, ceea ce a accentuat lipsa de competitivitate a produselor autohtone pe piața internațională, și promovarea dezvoltării economice cu orice preț prin susținerea întreprinderilor care nu erau eficiente economic.

 • Pentru achitarea importurilor dar și pentru acoperirea deficitelor, autoritățile au început din 1978 să se îndatoreze din ce în ce mai mult

La sfârșitul deceniului al optulea al secolului trecut, economia României, țară în curs de dezvoltare (economie emergentă, cum s-ar spune azi), se număra printre cele mai vulnerabile în fața schimbărilor dramatice intervenite pe plan mondial. Dezvoltarea industriilor metalurgice, constructoare de mașini, petrochimică, precum și a investițiilor în rafinării și instalații de procesare a țițeiului au determinat creșterea consumului de energie și au accentuat dependența țării față de importul de țiței și de materii prime.

Astfel, în numai cinci ani, cererea de petrol a României s-a triplat, de la 5 milioane de tone în 1975 la 16 milioane de tone în 1980, în condițiile în care producția internă nu depășea 10 milioane de tone. Pentru achitarea importurilor dar și pentru acoperirea deficitelor înregistrate prin reducerea încasărilor din exporturi, autoritățile de la București au început din 1978 să se îndatoreze din ce în ce mai mult pe piața externă.

În perioada 1977- 1980 numai de la Fondul Monetar Internațional au fost obținute 3 credite în valoare de 350 de milioane de dolari, sumă utilizată mai ales pentru finanțarea dezechilibrelor balanței de plăți din anii respectivi. În plus, dacă până în 1978 deficitele au fost finanțate cu ajutorul unor împrumuturi contractate pe termen mediu și lung, ulterior s-a recurs din ce în ce mai frecvent la credite pe termen scurt, ceea ce a determinat creșterea ponderii împrumuturilor scadente în mai puțin de un an în totalul datoriei externe a României.

Potrivit datelor provenind de la Banca Mondială, în intervalul 1976-1981, aceasta a crescut de la 0,5 miliarde dolari SUA la 10,4 miliarde dolari SUA. Până în 1979, ratele medii ale dobânzilor la împrumuturile contractate se situau între 7,5% și 8,5%, pentru ca în următorii doi ani ratele acestor dobânzi să ajungă până la 10-15% pe an.
 • În luna mai 1980, Nicolae Ceaușescu vorbea despre „numeroasele neajunsuri și rămâneri în urmă”

În luna mai 1980, Nicolae Ceaușescu amintea în ședința Comitetului Central al Partidului Comunist Român despre „numeroasele neajunsuri și rămâneri în urmă” din economia românească. Cât de gravă era situația, ne spun datele transmise de România la FMI.

La 30 iunie 1980 datoria externă a României era de 9,19 miliarde de dolari SUA, la care se adăugau dobânzi în valoare de 1,77 miliarde de dolari SUA. Dar aproape o treime din datoria externă, respectiv 2,85 miliarde de dolari SUA, era pe termen scurt, la care se adăugau dobânzi în sumă de 0,25 miliarde dolari SUA.

În același timp, balanța comercială pe primul semestru al anului respectiv înregistra un deficit de 1.509 milioane de dolari SUA la încasările în valută convertibilă. Pentru achitarea datoriilor scadente, în sumă de 440 de milioane de dolari SUA la sfârșitul anului 1980 și de 1.271 de milioane de dolari în anul 1981, conducătorii de la București au încercat găsirea mai multor soluții. Mai exact, s-a dat un telefon la FMI, solicitându-se negocieri în vederea refinanțării datoriei, dar în același timp s-a urmărit și suplimentarea resurselor valutare prin vânzarea de aur din stocul Băncii Naționale.
 • În lunile septembrie-octombrie 1980, au fost trimise în Elveția două transporturi de aur care au totalizat aproape 20 tone de aur

Astfel, în lunile septembrie-octombrie 1980, au fost trimise în Elveția două transporturi de aur care au totalizat aproape 20 tone de aur fin. La jumătatea anului următor, în luna iunie, au mai fost trimise în Elveția încă 9,99 tone de aur fin, iar la Banca Angliei alte 9,99 tone de aur fin.

Trimiterile de metal prețios în străinătate pentru „valorificare” din perioada 1980-1981 au totalizat aproape 40 de tone de aur fin. Din această cantitate, 29,97 tone de aur fin au fost depuse la Banca Reglementelor Internaționale într-un depozit aflat la dispoziția Băncii Naționale a RSR, iar circa 10 tone au fost depozitate la Banca Angliei într-un cont aflat la dispoziția Băncii Române de Comerț Exterior.

Încercând să obțină o parte din resursele necesare acoperirii ratelor scadente ale datoriei externe în anul 1981, guvernul român a autorizat Banca Națională să vândă din depozitul de la BRI 3,71 tone de aur fin în intervalul 29 mai – 31 iulie 1981, în vreme ce Banca Română de Comerț Exterior a fost, de asemenea, împuternicită pentru vânzarea a 4,3 tone din depozitul de la Banca Angliei în intervalul 15 octombrie – 15 decembrie 1981.

Anul următor, în lunile martie și septembrie, din depozitul de la BRI au fost vândute alte 5 tone de aur fin, iar în februarie 1983 încă o tonă de aur. Potrivit materialului informativ întocmit în ianuarie 1985 de Banca Națională a RSR, din aceste tranzacții a fost încasată suma de aproape 210 milioane de dolari americani.
 • În pofida aportului valutar obținut prin vânzarea de aur, situația financiară a României a continuat să se deterioreze

Cea mai mare parte a acesteia, mai precis 104.251.793,39 dolari SUA, a fost pusă la dispoziția Băncii Române de Comerț Exterior pentru diverse plăți externe, în vreme ce 9.053.179,98 dolari SUA s-au utilizat pentru rambursarea parțială a unui credit SWAP de 56 de milioane de dolari SUA contra aur, angajat de Banca Națională a RSR la BRI. Alte 43 de milioane de dolari SUA, au fost puse la dispoziția Ministerului Comerțului Exterior și Cooperării Economice Internaționale (MCECEI), în vreme ce încă 50 de milioane de dolari au fost puse la dispoziția ICE Petrolexportimport.

În pofida aportului valutar obținut prin vânzarea de aur, situația financiară a României a continuat să se deterioreze în cursul celui de-al doilea semestru al anului 1981. Declanșarea crizei datoriei externe nu a putut fi stopată, deși, la 15 iunie 1981, Consiliul Executiv al FMI a aprobat României un credit de circa 190 de milioane de dolari SUA în cadrul facilității de finanțare compensatorie pentru nerealizarea exporturilor și un credit de circa 1,32 miliarde de dolari SUA în cadrul unui aranjament stand by pe o perioadă de trei ani. Amintim în acest context că primul credit a putut fi accesat integral în aceeași lună, în vreme ce eliberarea tranșelor trimestriale în cadrul acordului stand-by a fost condiționată de adoptarea anumitor măsuri de politică economică de către guvernul de la București. Printre acestea se numărau: stabilizarea financiară, reorientarea direcțiilor de dezvoltare a economiei, majorarea prețurilor, deprecierea cursului de schimb al leului față de dolarul SUA etc. Acordul s-a derulat cu multă dificultate până la sfârșitul anului 1983, România reușind să obțină numai circa 1 miliard de dolari SUA din creditul inițial.
 • În noiembrie 1981, autoritățile române au solicitat principalilor creditori străini să accepte o amânare cu până la 6 luni a plății datoriilor

La înrăutățirea poziției financiare a României au contribuit atât temerile creditorilor privind posibilitatea extinderii crizei datoriei publice care se declanșase în Polonia în prima parte a anului 1981, cât și sporirea neîncrederii în capacitatea guvernanților de la București de a gestiona datoria pe termen scurt. Băncile străine au început să retragă depozitele din România și au anulat liniile de creditare interbancare, iar până la sfârșitul anului au fost acumulate arierate, în valoare de 1 miliard de dolari SUA, aferente achitării ratelor scadente la datoria externă a țării.

În această situație, la 3 noiembrie 1981, autoritățile române au solicitat principalilor creditori străini să accepte o amânare cu până la 6 luni a plății datoriilor. Câteva săptămâni mai târziu, FMI a anunțat că din cauza situației economice a țării nu va debloca a doua tranșă din acordul stand-by, în plus a recomandat inițierea de negocieri cu principalii creditori pentru reeșalonarea plăților în contul datoriei externe.

În ianuarie 1982, România a început prima rundă de negocieri cu reprezentanții a 9 bănci occidentale din 6 țări vest europene. FMI a participat la negocieri în calitate de observator. Tratativele s-au finalizat la 7 decembrie 1982. Pentru reeșalonarea plăților la împrumuturile guvernamentale, în iulie 1982, s-au purtat negocieri cu 15 state creditoare reunite în Clubul de la Paris. Acestea au acceptat încheierea unor convenții, prin care s-a agreat planul de restructurare a datoriei externe a României. Pe ansamblu, s-a reușit reeșalonarea plăților pe o perioadă de 6 ani și jumătate, cu o dobândă medie de 3,5% pe an.

Cu toate acestea, rambursarea datoriei externe în următorii ani nu s-a derulat fără dificultăți. Principala resursă valutară era reprezentată de excedentele balanței comerciale. Pentru obținerea acestora au fost forțate exporturile și reduse dramatic importurile. Această politică a afectat nu numai buna funcționare a industriei, care s-a văzut lipsită de materiile prime necesare, de piesele de schimb și chiar de reînnoirea dotărilor cu mașini și instalații moderne, ci a afectat în egală măsură și nivelul de trai al populației.

Un moment de cotitură a fost reprezentat de anul 1985, când România a înregistrat întârzieri în rambursarea ratelor scadente la împrumuturile obținute de la instituții financiare, precum Fondul Monetar Internațional și Banca Reglementelor Internaționale.

Nu întâmplător, încă din ianuarie 1985, la solicitarea conducerii PCR a fost întocmită nota privind situația „valorificării” aurului trimis în străinătate în intervalul 1980-1981. Potrivit acesteia, din valuta obținută în urma vânzărilor de aur din anii 1981-1983, mai erau disponibili 2,11 milioane dolari SUA, aflați în depozit la termen, și 732.157 dolari SUA depuși în cont la vedere, în numele Băncii Naționale a RSR la Banca Reglementelor Internaționale. La data întocmirii notei, România mai avea în străinătate 20 de tone aur fin la BRI și 5,7 tone aur fin la Banca Angliei.

Cel mai probabil, informarea amintită a fost solicitată în contextul în care Nicolae Ceaușescu pregătea adoptarea deciziei privind interzicerea pe viitor a apelului la credite străine și rambursarea în cel mai scurt timp a întregii datorii externe a României. În acest scop, la mijlocul anului 1985, a fost conceput un plan, prezentat ulterior creditorilor externi și opiniei publice internaționale. Aplicarea acestuia avea în vedere mai ales utilizarea excedentelor balanței comerciale, obținute în urma forțării exporturilor, fără a se neglija aportul pe care îl putea aduce atingerii obiectivului propus continuarea „valorificării” aurului din stocul Băncii Naționale a RSR.

Astfel, în semestrul al doilea al anului 1986, la propunerea lui Nicolae Ceaușescu, conducerea de atunci a României a decis prin Decretul Consiliului de Stat nr. 325/1986, vânzarea unei cantități de 80 de tone de aur din stocul Băncii Naționale pentru accelerarea plății datoriei externe, urmând ca aurul respectiv să fie răscumpărat după încheierea achitării datoriei. În conformitate cu actul normativ menționat, în intervalul 27 octombrie-27 noiembrie 1986, au fost transportate la Banca Reglementelor Internaționale 55 de tone de aur în lingouri. Această cantitate se adăuga celor aproape 26 de tone aur fin, aflate deja în străinătate la sfârșitul anului precedent. În total, la sfârșitul lunii noiembrie 1986 se aflau în străinătate 80,8 tone aur fin. Acest aur trebuia vândut până la 31 decembrie 1986.

Dar, așa cum își amintea Florea Dumitrescu, guvernatorul Băncii Naționale la acea dată, s-a aprobat în cele din urmă prelungirea acestui termen până în martie 1987, pentru a nu se influența prețul pe piața aurului.

La sfârșitul anului 1987, stocul de aur al BNR mai avea doar 42,5 tone de aur, cel mai redus nivel înregistrat după anul 1946, mai scăzut chiar decât cel consemnat la sfârșitul anului 1959, când stocul de aur atinsese, de asemenea, un minim, respectiv 51,2 tone de aur, din care 8 tone erau împrumutate din URSS.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49812 vizualizari

 • -8 (62 voturi)    
  Puteti sa dati cate minusuri vreti... (Sâmbătă, 8 mai 2021, 19:24)

  BigJ [utilizator]

  Dar parerea mea e ca Ceausescu a fost "inlocuit" tocmai pentru ca a platit datoria externa si nu mai vroia sa faca imprumuturi. La ce folos cineva care nu plateste dobanzi?

  "Potrivit datelor provenind de la Banca Mondială, în intervalul 1976-1981, aceasta [datoria externa] a crescut de la 0,5 miliarde dolari SUA la 10,4 miliarde dolari SUA."

  Las' ca acuma-i "democratie" si-i bine, curge laptele si mierea...

  "Datoria externă totală a României a crescut cu peste 10 mld. euro în primele 11 luni din 2020, la aproape 120 mld. euro." (sursa: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/datoria-externa-totala-a-romaniei-a-crescut-cu-peste-10-mld-euro-in-19864760)
  • +18 (40 voturi)    
   nope (Duminică, 9 mai 2021, 1:54)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui BigJ

   era foamete de 10 ani in tot blocul est european, inclusiv la Moscova.

   schimbarea au facut-o rusii cu promisiunea ca americanii nu se vor lega de sfera lor de influienta.

   ceausescu ar fi putut sfarsi ca un rege daca intelegea ca gameul este over. l-au facut rusii original in 89. pacat de oamenii care au murit nevinovati.
   • -5 (53 voturi)    
    România strângea 12.6 tone aur/an din minerit! (Duminică, 9 mai 2021, 2:52)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Articolul vostru induce în eroare.

    Existau în rezerva Bancii Nationale:
    - 45,8 tone în 1955,
    - 118,7 tone în 1985,
    - 42,4 tone în 1987,
    - 67,6 tone în 1989.

    În perioada 1987 - 1989 Romania a strans din minerit 12.6 tone de aur/an. În ritmul acesta în 1993 ar fi ajuns din nou la 118,7 tone ca in 1985 iar datoria externa era platita din 1989.

    Eu nu vad nici un plan economic greșit al lui Nicolae Ceaușescu care știa ca aurul se pune la loc repede la costuri aproape zero.
   • -4 (12 voturi)    
    Hehehe (Duminică, 9 mai 2021, 12:36)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    In africa si azi e si mai foame, da nu cade nimeni.
  • +8 (12 voturi)    
   si atunci si acum (Duminică, 9 mai 2021, 15:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui BigJ

   depindem de lideri.

   Deciziile lor nu prea pot sa fie schimbate - pe vremea lui Ceasca chiar nu puteai nici comenta, mai scapa cate unul pe contrasens dar ce folos ca partidul era una cu conducatorul iubit - iar acum degeaba poti sa comentezi pentru ca nu se prea intampla nimic....

   Banii ii iei dar este important ceea ce faci cu ei - este o chestie evidenta cred ca pentru fiecare dintre noi si la fel de valida la nivel de tara.

   Ceausescu a luat banii si a facut investitii - colosi industriali, unii fara sa fie rentabili, altii, ambitioasi, si utili pana in zilele noastre - totusi regimul nu a fost in stare sa intoarca banii din afacerile derulate in acei colosi industriali...Cine a gresit? si ceasca si cei care au aprobat banii pentru visele grandioase si aiurite sustinute de ceasca. Ceasca a facut si ceea ce fac toti dictatorii - a luat de la gura populatiei, ne-a lasat in intuneric, fara caldura si in foame doar ca sa plateasca imprumuturile...

   Acum cu banii luati care au crescut datoria s-au folosit pentru consum adresat unor lucratori care aveau bani dar nu munceau... In parte a fost o parte utila, nu a blocat economia, dar pentru ca a fost fara masura, prea lunga in timp si nemasurat de mare e si mai greu sa iesi din starea asta de bani fara munca, o sa fie greu de revenit cu adevarat la munca si de a genera venituri pentru a acoperi cheltuielile si mai ales pentru a reduce datoria...

   Deciziile trebuie atent cantarite.

   Datoria poate creste dar este important de ce faci datoria si daca proiectele pentru care te indatorezi sunt fesabile si realiste.

   Este nevoie de oarece stiinta si experienta.
 • +16 (34 voturi)    
  " Dibaciul cârmaci "... (Sâmbătă, 8 mai 2021, 20:42)

  Venier [utilizator]

  Asa a gândit sâ plâteascâ datoria externâ, iar noi cu capul plecat nu stiam ce face el si clica comunisto-securistâ.
  Acum stim ce fac politicienii ( in marea lor majoritate sfertodocti dibaci), iar clica este la locul ei prosperâ; noi - vulgum pecus nu ne gasim drumul spre prosperitate.
  Pânâ când natie românâ ?
 • -19 (45 voturi)    
  Si Ceausescu chiar a platut datoria tarii (Sâmbătă, 8 mai 2021, 21:50)

  Fides [utilizator]

  In 2020, Citu a luat imprumut 2 miliarde de dolari lunar, sa-i ajunga pt. izolete, masti si desigut la famiglia.
  Ceausescu a fost prost rau, poporul nu merita nimic mai mult decat primeste acum de la noii fanarioti.
  • +8 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 9 mai 2021, 8:36)

   [anonim] i-a raspuns lui Fides

   • -5 (21 voturi)    
    Pai (Duminică, 9 mai 2021, 12:37)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui

    Ceausescu a facut datoriile, da a industrializat tara cu ele. Astia se imprumute ca sa ii fure.
     #showComment()
   • -2 (4 voturi)    
    Imprumtul ala gigantic la vremea aia (Luni, 10 mai 2021, 13:40)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui

    ... de 12 miliarde de dolari a fost facut ca sa industrializeze tara si ca sa-i aduca pe ma-ta si pe tac-to la oras s-o suie pe ma-ta macara si pe tac-to sa-l faca strungar si ca astazi tu sa faci pe desteptul. Compris?
  • +2 (4 voturi)    
   Ai cifre gresite, (Luni, 10 mai 2021, 9:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   maximul de imrpumut lunar a fost de aprox 1.5 mld RON, si nu 2 mld euro.
 • +17 (45 voturi)    
  Tradarea Interesului National (Sâmbătă, 8 mai 2021, 22:07)

  Rahan5 [utilizator]

  a lui Ceausescu:
  1) Intai, dupa 1966, cand a urcat (inca fragil) la putere Ceausescu a facut o gramada de datorii exterene......tocmai ca sa-si consolideze puterea !. S-a investit in economie etc., Ceausescu urmarind scopul de face populatia sa creada ca o duce mai bine ......din cauza ca a venit Ceusescu la putere !.

  2) Apoi, dupa ce Ceausescu a indepartat potentialii competitorii la Conducere (1975-1980) si a devent dictator, a fost sigur ca nu mai putea fi indepartat de la conducere si a putut strange surubul platind inapoi datoriile plus o gramada de dobanzi.
  Cand, de fapt pentru Interesul National, nu trebuiau facute de la bun inceput aceste datorii.
  • -5 (17 voturi)    
   Surubul (Duminică, 9 mai 2021, 12:38)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   S-a strans pentru ca aia de la FMI tot cresteau dobanda.
   • +1 (7 voturi)    
    Nu se vede ca e asa. (Duminică, 9 mai 2021, 18:29)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

    Contractul de Imprumut s-a facut de oamenii lui Ceausescu cu
    FMI-ul la dobanda fixa. Dar dolarul s-a supra-apreciat. Asta nu e vina FMI-ului. Ca sa nu folosesti dolari Imprumutul se putea face in aur.
    Atata aur primesti - atata aur dai inapoi plus dobanda.
     #showComment()
 • -10 (40 voturi)    
  De-ar face astia noi cate a facut el. (Sâmbătă, 8 mai 2021, 23:34)

  PopicaPristanda [utilizator]

  Lasand deoparte partile rele, foarte multe, pe care le-a facut el, toti cei ce au urmat dupa 90, incluzandu-i pe actualii, nu au fost in stare sa faca pe jumatate din lucrurile bune mostenite de dinainte de 90. Altii azi maine merg in vacanta in spatiu, si noi o sa ne laudam ca am facut 50 de kilometri de autostrada. Ce sa mai vorbim de cat au furat si continua sa fure lobbystii din ziua de azi, ca azi nu mai e hoti si corupti, ei face lobby.
  • +12 (36 voturi)    
   Oare ? (Duminică, 9 mai 2021, 1:51)

   danmarian [utilizator] i-a raspuns lui PopicaPristanda

   "popica" - Ce a facut Pingilica la autostrazi ? Dar la CAI FERATE ? Toate drumurile tarii erau intr-o stare jalnica ! La caile ferate - daca aveai proasta curiozitate sa te uiti la traversele de lemn - mai ca nu-ti venea sa te mai urci in tren - Industria BUNA s-a facut cand era Prim Ministru Maurer, Gaston Marin la Planificare si un Florescu la Chimie ! Pingilica s-a agitat ca proasta in balci si a facut .... rahatul praf ! Un exemplu clar de lipsa de cunostinte economice este "dorinta" imbecila de a plati urgent toate datoriile Romaniei - facute tot de el - cu idei imbecile ! In rest - mai bine taci daca nu sti - si evita sa postezi PLATIT !
   • +3 (5 voturi)    
    Ceasca (Duminică, 9 mai 2021, 19:32)

    seaman65 [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

    O sa razi, dar pe vremea de trista amintire se mergea pe calea ferata mai repede decat acum.
  • +8 (14 voturi)    
   lasand la o parte? (Duminică, 9 mai 2021, 11:12)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui PopicaPristanda

   Ba, ti-as baga toate neamurile la inchisoare pentru 1 an nu 10 cat au facut rudele mele, pentru ca nu erau aliniate partidului. De unde rasariti ma ? E ca si cand ai incerca sa-l scuzi pe Hitler, incepi cu "lasand la o parte". Nu lasi nimic la o parte cand judeci un astfel de specimen mizerabil al istoriei. A infometat, a omorat, a torturat doar pe motiv ideologic. O tot dati intr-una cu autostrazile cu toate ca perioada de glorie a Romaniei a fost perioada in care eram regat. Dar ce poti cere unor insi care compara mere cu pere. A compara 1 an de comunism cu 30 de ani de tranzitie, tot partea de tranzitie iese in castig pentru ca ai libertate. E greu de cuantificat libertatea, pentru ca multi nu stiu ce greu atarna.
   • -5 (15 voturi)    
    Comunismul (Duminică, 9 mai 2021, 12:41)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    A industrializat, alfabetizat si urbanizat Romania si asta e un fapt ce nu poate fi negat. Uneori si oamenii rai construiesc lucruri, apropo de Hitler vezi Volkswagen si Autobahnul.
     #showComment() #showComment() #showComment()
 • +23 (39 voturi)    
  Nostalgicii (Duminică, 9 mai 2021, 1:06)

  Eucamine [utilizator]

  comunismului se bat cu pumnul in piept ca Ceausescu ne-a scapat de datorii dar de fapt el a vandut aurul, altfel tot nu le platea. Datoriile, desi au fost achitate, s-a continuat infometarea populatiei, statul in frig si intuneric, nu era seara sa nu se opreasca curentul electric.
  • -15 (35 voturi)    
   asta stim de ce (Duminică, 9 mai 2021, 1:44)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   se pregatea debarcarea lui Ceasca, iar populatia trebuia mentinuta in nemultumire
  • -7 (35 voturi)    
   Hmmm (Duminică, 9 mai 2021, 1:54)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   Cand se luau ''decizii proaste'', Romania scapa de toate datoriile si avea investitii in toata tara, acum cu ''decizii bune'', a facut datorii imeste si...investitii doar pe hartie/promisiuni.
   -aurul care a fost vandut, nu era mostenire de la Decebal...era strans din munca romanilor.
   -acum aurul nici nu se afla in tara, desi nu a fost vandut, iar usr si pnl se opun ca sa fie readus in Romania!!
   -la o datorie de peste 10 miliarde dolari, dobanda era uriasa, de preferat este sa nu ai datorii.
   -Datoriile au fost achitate in 1989...deci nu se stie ce urma.
   -in frig si fara apa calda, am stat toata aceasta iarna sub mandra conducere a noului Nicusor...Dan de aceasta data!
 • +16 (34 voturi)    
  Oare ? (Duminică, 9 mai 2021, 1:45)

  danmarian [utilizator]

  Nu e cea mai buna dovada ca Ceausescu era un DOBITOC? In 1981 - uncia de aur era pretuita undeva la c1.180 - 200 US$ Daca lasa aurul in tara si ramaneam cu datoriile in continuare azi acel aur ar fi pretuit la 1750 US$/uncie - adica deaproape 8 (OPT) ori mai mult !!!! Minte de taran prost !
  • +3 (29 voturi)    
   1$ de 1981 = 2.91$ de 2021! Uncia din 1981 = 459$! (Duminică, 9 mai 2021, 5:12)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Vezi:
   - https://www.in2013dollars.com/us/inflation/1980
   - https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

   In 1981 vindeai 1000$/459$/uncie=2.17 uncii aur ca sa obții 1000$

   In 2021 vinzi 2910$/1785$/uncie = 1.63 uncii aur ca sa iei 2910$=1000$ din 1981.

   Daca aurul se vindea în 2021 și nu în 1981 se lua pe el de 2.17/1.63 =1.33 mai mult în dolari absoluți și nu de 8 ori cum zice cineva mai sus doar ca sa arunce cu noroi în Nicolae Ceaușescu.

   Totuși, prețul aurului variază haotic după cum se vede pe unul din graficele de la cele doua adrese postate de mine. Tara nu putea aștepta 40 ani, timp în care s-ar fi acumulat dobânzi uriașe doar pentru un câștig de 1.33 care pana la urma era pierdere din cauza dobânzilor.

   Nu a făcut nici o greșeală Nicolae Ceaușescu, nu a vândut aurul în pierdere.
 • -1 (25 voturi)    
  datoria (Duminică, 9 mai 2021, 7:57)

  arthur_l [utilizator]

  poate cineva sa estimeze unde eram in prezent daca ceausila nu ar fi platit datoria externa???

  deci sa presupunem ca in 89 am fi avut si revolutie dar si datoria externa neplatita

  aceste articole apar asa din cand in cand sa il denigreze pe un dictator despre care stim cum era.
  • +7 (25 voturi)    
   eram acolo unde sunt vecinii care nu au platit! (Duminică, 9 mai 2021, 8:49)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

   imediat dupa 1989, cand dictatorul analfabet si peltic se lauda ca a platit,datoriile tarilor din blocul sovietic au fost renegociate, cu urmarea ca au fost partial rescadentate. partial anulate!
   un geniu, ceausila!
   a platit 10 miliarde, pe care le-a imprumutat ca sa faca industrie care mergea in pierdere, supunand tara la privatiuni care au adus pagube de 100 de miliarde, in timp ce statele care nu au platit, nici n-au mai platit.
   • +1 (15 voturi)    
    ce poti sa-i ceri (Duminică, 9 mai 2021, 9:46)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    unui terchea berchea peltic?...Daca nu ajungea presedinte ar fi fost valutist, interlop sau baron local. Nici el nici acolitii nu intelegeau nimic din cum functioneaza finantza.
   • +7 (15 voturi)    
    Eiiiiii.... (Duminică, 9 mai 2021, 9:48)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    In anii '90 , se spunea ca Polonia a fost " iertata " de o datorie de 40 miliarde de dolari ...
    Nu am verificat informatia , da' ceva - sigur - a fost ...
   • -6 (12 voturi)    
    Ce taran prost (Duminică, 9 mai 2021, 12:43)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    Nu si-a dat seama ca o sa fie ucis si datoriile blocului estic sterse. Oricine isi dadea seama de asta din 1980 :)
  • +5 (13 voturi)    
   da (Duminică, 9 mai 2021, 9:49)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

   ceasca ar fi sfarsit in patul lui, (eventual discret cu perna pe fatza daca nu intelegea de reforme si alegeri). Penuriile din anii 80 ar fi fost mai suportabile. Cursa nebuna de a plati datoria a fost cea mai mare greseala a dictatorului.
  • +2 (10 voturi)    
   Mai e ceva. Dupa 89 bancile vestice au iertat de (Duminică, 9 mai 2021, 11:38)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

   datorii Polonia si Ungaria. Cred ca suma iertata depaseste 100 miliarde de $. Deci ungurii si polonezii, ca popor, au beneficiat de vreo 100 de miliarde de $ primite cadou. Daca aveam datorii, am fi avut si noi aceleasi avantaje.
   • -1 (15 voturi)    
    Gresit (Duminică, 9 mai 2021, 12:44)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Pe noi nu ne iertau ca stiau ca suntem popor de sclavi care accepta orice, nu ca ungurii si polonezii
 • +7 (19 voturi)    
  sa recapitulam (Duminică, 9 mai 2021, 9:28)

  xan [utilizator]

  - in 1968 Orientul Mijlociu ia foc, incepe razboiul de 6 zile
  - in 1978 razboiul de 6 zile in sfarsit se incheie la Camp David, cu pacea dintre Israel si Egipt
  - imediat lumea araba se simte tradata de Egipt, OPEC porneste razboiul impotriva tuturor si pretul petrolului explodeaza
  - bursele se prabusesc, incepe criza mondiala
  - dobanzile se dubleaza, exporturile se prabusesc
  - Ceausescu tocmai facuse credite uriase pt constructia socealismului
  - isi da seama ca creditele nu sunt acordate de fundatii caritabile ci de camatari
  - ia decizia sa scape de datorii cu orice pret si sa nu mai faca altele niciodata
  - epoca de aur se incheie, incepe epoca de frig si foame si resentimente
  - cu ajutorul rusilor si americanilor, socealismul se incheie in 1989
  - dupa razboi multi eroi se arata, si acum fiecare stie mai bine; ehei, ce bine era daca el ar fi fost dictator...
  • 0 (4 voturi)    
   toate celelalte tari comuniste erau dictaturi (Duminică, 9 mai 2021, 18:12)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui xan

   dar n-au avut parte de dictatori analfabeti si asta s-a vazut!
   nu-l mai linge pe ceasca!
 • +8 (18 voturi)    
  neinspirat (Duminică, 9 mai 2021, 9:44)

  hanu [utilizator]

  Ceausescu nu a avut finete, a fost un taran... Chiar si fara default pe datoria suverana romanii au ajuns korea de nord a europei. E chiar probabil ca daca nu strangula tot ca sa plateasca datoria, defaultul, intr-o tara ce incerca autosuficienta de ceva vreme ar fi fost mai suportabil decat barbaria din anii 80. Sau negocieri, esalonare...alt semn de taranie e plata fiatului cu aur fizic. LOL.
  • -6 (12 voturi)    
   Mai degraba (Duminică, 9 mai 2021, 12:46)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Tu nu ai pic de cunostinte economice. Ceausescu strangula tot sa plateasca datoria ca aia tot mareau rata la dobanda. Leul era artificial de devalorizat asa ca era mai avantajos sa plateasca cu aur.
   • +4 (8 voturi)    
    Hehe (Duminică, 9 mai 2021, 13:14)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

    Tu chiar ai cunostinte economice cu "mareau rata la dobanda", pizidelule de Volga
     #showComment()
 • +3 (7 voturi)    
  Excelent (Duminică, 9 mai 2021, 18:19)

  JohnnyBGoode [utilizator]

  Mai e un articol publicat pe hotnews astăzi care are o temă strâns legată, zic eu: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24786426-demolarea-imgb-prin-ochii-unor-fosti-angajati.htm

  Mi se umflă în piept inima când văd cât de patrioți sunt românii când vine vorba de mărețele industrii făcute de Ceaușescu. Cum le plâng ei de milă că sunt tăiate bucăți și vândute! Dar când vine vorba să-și cumpere autoturism făcut în țara a căror patrioți sunt, le pute! Fundulețul lor fin suportă doar mașini din Nemția, parfumuri de Paris și haine de Milano.

  Patriotismul ține exact până la deschiderea portofelul propriu. Dacă laptele de import Polonia e 50 de bani mai iefin, toți se reped la el.

  N-am niciun atașament pentru aurul ăla. Bine că l-a vândut, altceva de calitate nu mai era de vânzare. Toată industria cea măreața producea rahaturi pe bandă. Ați auzit voi să fie Dacia 1300 sau ARO 240 un succes pe plan internațional? Apropo, inginerii ăia produși tot pe bandă n-au fost în stare să proiecteze un autoturism modern, așa că Ceașcă a cumpărat o țeapă franceză numită Oltcit. Da, știu, ai dracului vesticii ăștia, umblă după România să-i tragă țeapă după țeapă. Practic ne toarnă pe gât apă minerală bulgărească...

  După aurul furat de comuniști de la țăranii care au trudit pământul de ce nu plângeți? De ce nu vă revoltați că averea privată confiscată a fost folosită de măreții comuniști să construiască mărețul viitor care s-a prăbușit în '89!?

  S-au tras zeci de piei de pe poporul ăsta și unii tot pe călăi îi regretă.

  Și foarte bine că acum se împrumută România. Sunt doar niște cifre, chiar nu am niciun atașament pentru niște numere. Nu sunt mai puțin român că în dreptul României scrie -120mrd sau -140mrd. Se printează bani la greu zilele astea, la fel se pot șterge numere. Importanți e cum trăiesc oamenii, nu niște cifre pe care oricum nimeni nu le mai înțelege.
  • -3 (5 voturi)    
   Lol (Duminică, 9 mai 2021, 23:22)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBGoode

   Iti dai seama daca ne imprumutam triplu ce bine o duceam ?
   Si sa vezi ce bunastare era daca tipaream si de zece ori mai multi bani
   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Zimbabwe_%24100_trillion_2009_Obverse.jpg
 • 0 (4 voturi)    
  Economistii (Duminică, 9 mai 2021, 19:38)

  seaman65 [utilizator]

  Nu ma dau economist, precum altii, insa ca om de rand, cu un dram de minte, stiu ca nu ma apuc sa cheltui daca n-am ce. Daca totusi am facut-o, imi platesc datoria, inainte de a face alta, ca sa nu traiesc si mai prost.
  Nu-l mai acuzati pe Ceasca, a platit datoriile asa cum a considerat el ca este mai bine. Acum avem datorii pe care le vor plati si stranepotii nepotilor nostri si nu prea avem ce sa aratam, cu ce sa ne mandrim, ca am facut datorii sa avem autostrazi, sau cai ferate, sau orice industrie performanta. Am facut datorii ca sa arunce cu banii pe fereastra politicienii de carton care au urmat dupa '89. Dintre toti cei care au furat, n-a fost luat nimeni, nici macar unul, sa i se ia tot si sa fie lasat in fundul gol, pentru ca avea datorii de platit la poporul roman.
  • +4 (4 voturi)    
   Mândria (Duminică, 9 mai 2021, 20:33)

   JohnnyBGoode [utilizator] i-a raspuns lui seaman65

   Avea o vorbă profa de chimie: Mândria și prostia se plătesc. Pe vremea lui Ceașcă ne mândream cu realizările epocii de aur, dar numai aici între noi, că nu aveam acces la publicațiile străinilor care râdeau de noi. Ești mândru că s-a confiscat averea privată să se facă ... chestii? Ai fi de acord să ți se confiște ție și familiei tale majoritatea posesiunilor pentru "binele strănepoților nepoților tăi"?

   Iar pentru mine mândria nu ține de foame. Nu știu cum e la ne-economiștii ca tine, poate acolo merge și o mândrie unsă pe aer.
  • +5 (5 voturi)    
   daca iti tii copii flamanzi, in frig si intuneric (Luni, 10 mai 2021, 6:41)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui seaman65

   ca sa-ti platesti datoriile, esti prost, fara indoiala!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by