Energia electrică, uleiul, benzina și țigările sunt produsele care s-au scumpit cel mai puternic față de aprilie 2020 arată datele transmise joi de Institutul Național de Statistică. La energia electrică plătim cu 16 lei în plus la fiecare sută de lei facturată, uleiul s-a scumpit cu peste 10%, combustibilii cu 9% iar tutunul cu circa 7% mai arată datele INS. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 a fost de 3,2%, după ce prețurile au urcat cu 0,5% în aprilie față de martie 2021.

Banca Naționala a RomânieiFoto: Hotnews

  • Prețurile cresc pe plan global

Prețurile la grâu au crescut recent datorită condițiilor agrometeorologice nefavorabile culturilor în emisfera nordică: Europa s-a confruntat cu îngheț la începutul lunii aprilie, în Rusia unele suprafețe plantate astă-toamnă trebuie re-cultivate din nou iar în SUA seceta sau temperaturile scăzute din unele zone au afectat culturile de iarnă.

Importurile Chinei de cereale și semințe oleaginoase din acest sezon au depășit cu mult media ultimilor 5 ani, țara asiatică asigurând aproape 50% din necesarul de porcine la nivel global, și încă face acest lucru deși se confruntă în continuare cu pesta porcină africană, care îi decimează fermele.

În emisfera sudică situațiile sunt mai favorabile pentru cultura de grâu, deoarece în Argentina au fost ploi care par să fie de bun augur pentru culturile viitoare iar în Australia însămânțarea are loc în condiții bune în est, iar ploile din vest sunt benefice pentru noile recolte.

Porumbul a crescut la bursele internaționale mult mai imperios. În Europa, cotațiile franceze pentru porumb au urmat tendința generală pe fondul unui bilanț global tensionat pentru 2020-2021. Cererea chineză nu dispare pentru moment, deoarece se consideră că peste 28 de milioane de tone de porumb ar putea fi importate de gigantul asiatic. Dar Franța ridică îngrijorări justificate cu privire la creșterea deficitului de apă din sol, lucru care afectează însămânțarea porumbului. Acest deficit de apă se extinde și în Brazilia pentru Safrinha, a doua recoltă, în timp ce frigul întârzie însămânțarea în Statele Unite. Creșterea din ultima săptămână ar trebui să compenseze parțial preocupările climatice iar prețurile ar putea să rămână în continuare ridicate, deoarece orice eveniment meteorologic, politic sau economic ar avea impact imediat asupra echilibrului fragil între cerere și ofertă la nivel global.

Prețul la rapiță a crescut pe ambele maluri ale Atlanticului, atingând recorduri săptămâna trecută. Culturile vechi au depășit temporar 600 EUR/t datorită stocurilor mondiale reduse (inclusiv la canola canadiană) și a creșterii cererii de uleiuri vegetale de pe piață. Mai mult, la începutul lunii aprilie, rapița europeană a fost afectată de îngheț, chiar în perioada înfloririi, mai ales în Franța și Germania, crescând incertitudinile legate de noua recoltă. În Canada, vremea este rece și uscată, ceea ce ridică temerile unui început târziu de plantare, mai ales că aici se așteaptă o creștere puternică a suprafeței cultivate. Conform datelor USDA, cererea de rapiță va rămâne puternică pe piață, având în vedere marjele excelente de zdrobire calculate la începutul campaniei 2021-2022.

  • Și la noi sunt așteptate creșteri de prețuri în continuare

Așa cum nota și BNR în raportul transmis miercuri după ședința de CA, rata anuală a inflației a scăzut în luna martie 2021 ceva mai puțin decât s-a anticipat - la 3,05 la sută, de la 3,16 la sută în februarie -, în condițiile în care descreșterile de dinamică înregistrate de componentele LFO și produse din tutun, alături de cea a inflației de bază, au fost în bună măsură compensate, ca impact, de majorarea peste așteptări a variației prețului combustibililor.

Actualul scenariu evidențiază o traiectorie relativ mai înaltă a ratei anuale prognozate a inflației pe parcursul următorilor doi ani, în condițiile în care aceasta este din nou revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt și în mai mică măsură pe cel de-al doilea segment al orizontului proiecției. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să urce vizibil peste limita de sus a intervalului țintei în semestrul II 2021, sub impactul tranzitoriu mai puternic al factorilor pe partea ofertei, incluzând creșterea accentuată a cotațiilor unor mărfuri de natură să accelereze inflația pe plan mondial. În debutul anului viitor, rata anuală a inflației este însă anticipată să revină, dar să și rămână ulterior în jumătatea superioară a intervalului, deasupra valorilor anticipate în martie 2021, pe fondul creșterii probabil mai alerte a deviației pozitive a PIB după redeschiderea ei în trimestrul III 2021, în contextul unei creșteri economice relativ mai dinamice, impulsionată inclusiv de atragerea de fonduri europene aferente programului Next Generation EU.