Economistul laureat al Premiului Nobel pentru Economie Robert Shiller este îngrijorat că se formează o bulă în cadrul unora dintre cele mai în vogă domenii, relatează CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta este îngrijorat în special de sectorul imobiliar, bursă și criptomonede, domenii în care vede o mentalitate de „Vest Sălbatic” în rândul investitorilor în pofida faptului că creșterile record de prețuri s-au mai stabilizat în ultimele săptămâni.

Gates este însă cel mai îngrijorat de creșterea vertiginoasă a prețurilor la locuințe din SUA.

„În termeni reali prețurile locuințelor nu au fost niciodată atât de mari. Datele mele merg înapoi în urmă cu mai bine de 100 de ani deci e ceva”, afirmă profesorul de la Universitatea Yale, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2013.

„Nu cred că toată această chestie este explicată de politica băncii centrale. Se întâmplă ceva legat de sociologia piețelor”, susține acesta.

Shiller a studiat prețurile de pe piața imobiliară americană în ultimele trei decenii și afirmă că trendul ascendent actual amintește de 2003, cu doi ani înainte ca prețurile la locuințele din SUA să înceapă să scadă, culminând în final cu prăbușirea care a dus la declanșarea crizei financiare globale din 2008.

„Mi-aș imagina că peste trei sau cinci ani ele (prețurile) vor fi semnificativ mai scăzute decât sunt acum și poate că acesta este un lucru bun. Nu din punctul de vedere al unui proprietar ci din punctul de vedere al unui potențial proprietar”, afirmă laureatul Nobel care este un expert în psihologie economică și modul în care emoțiile ne afectează deciziile financiare.

Shiller avertizează de asemenea că prețul acțiunilor de pe bursa americană este supraevaluat și că temerile privind inflația ar putea duce în cele din urmă la scăderea lor după creșterile record înregistrate de S&P, Dow Industrial Index și Nasdaq.

Economistul este îngrijorat și de piața criptomonedelor, afirmând despre aceasta că este „o piață foarte psihologică”.

„Este tehnologie impresionantă însă sursa valorii este atât de ambiguă încât are multe de-a face cu propriile noastre fire narative decât cu realitatea”, afirmă Shiller.

Citește și: