​Guvernul a aprobat memorandumul privind acordul de contractare a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții, în vederea construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Valoarea totală ce ar putea fi contractată este circa 480 milioane euro.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Cât vor costa spitalele de la Iași, Cluj și Craiova

Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la cca. 1,64 miliarde euro.

Ministerul Finanțelor precizează că valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net.

Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

"Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de cca. 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile", conform sursei citate.

Potrivit MF, implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerului Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Primul acord de finanțare, în valoare de 250 milioane euro, a fost semnat la 20 aprilie, fiind vorba despre cel de la Iași.

Conform calendarului de contractare, se urmărește ca până la finele anului 2021 să fie semnate și împrumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgență Cluj și Craiova.