Fiscul încearcă, în general, să prevenină faptele de încălcare a eticii şi integrităţii de către angajați pentru ca statul să nu fie prejudiciat. Conform unui raport al ANAF consultat de HotNews.ro, în 2020 au fost 350 de acte de control. Este vorba despre rapoarte de control intern, note de control intern, de soluționare a petițiilor etc. În urma controalelor realizate la nivel teritorial s-a estimat un prejudiciu privind fondurile publice de 28,1 milioane lei, anul trecut.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

De precizat că astfel de controale se desfășoară anual. În 2019, de exemplu, au fost 387 acte de control intern și au fost estimate prejudicii de aproximativ 5 milioane lei. Deci suma din 2020 este de 5,6 ori mai mare.

În 2018, prejudiciile descoperite erau de 15,7 milioane lei.

Conform ANAF, politica de integritate pentru anul 2020 a avut ca principal obiectiv prevenirea faptelor de încălcare a eticii şi integrităţii.

La nivelul Direcției generale de integritate și a serviciilor de control intern din cadrul structurilor teritoriale:

• au fost efectuate peste 7.700 de verificări, în creștere față de numărul celor din anul 2019,

• au fost organizate şi desfășurate 45 de sesiuni de prevenire prin informare şi instruire, la care au participat 1.073 de funcționari publici, din toate structurile Agenţiei

• au fost aplicate chestionare de evaluare pentru determinarea gradului de cunoaştere a legislației privind măsurile preventive anticorupţie, unui număr de 2.236 persoane, din care 1.521 persoane cu funcţii de execuţie și 715 persoane cu funcţii de conducere.