​Ministrul Cristian Ghinea a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că nu ar trebui să existe pensii speciale și că toată lumea trebuie să primească pensie în funcție de contributivitate. "Eu sunt foarte radical și îmi asum ca om politic această chestiune, nu trebuie să existe pensii speciale. Toată lumea trebuie să plătească în linie cu cât a avut salariul sau a contribuit". Însă nu există consens în Coaliție pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

Va exista o lege privind pensiile speciale, aceasta fiind prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă nu este clar ce categorii de pensionari speciali vor fi păstrate. "În PNRR spunem că vom avea o lege pe acest subiect și că vom încerca să aducem cât mai multe dintre ele în linie cu contributivitatea. Nu spunem categoria asta, categoria asta. Câtă vreme nu avem consens în coaliție, nu am vrut să punem. Nu există o aliniere în coaliție, încercăm să ajungem la o aliniere", a spus Ghinea.

Acesta a precizat că este o temă care apare de foarte multe ori pe agenda coaliției. "Este o temă pe care o dezbatem și nu găsim soluții", a mai afirmat Ghinea.

Ministrul consideră că este nedrept să se întâmple să fie oameni mulți ieșiți anticipat la pensie, cu pensii care nu sunt legate de contributivitate.

Sunt anumite categorii, militarii de pildă, care nu au avut contribuție la sistemul de pensii. "Atunci, se poate face un calcul cât a avut salariul, cam cât ar fi trebuit să contribuie la sistemul de pensii și să-i plătești acea contribuție", a spus Ghinea.

Potrivit acestuia, un militar ar trebui să primească pensie în funcție de cât a fost plătit, însă nu în funcție de ultimele salarii.

"Cei mai mulți dintre foștii militari înțeleg această logică. Și acolo este o diferență foarte mare între un ofițer care a ieșit strict pe bază de vârstă cu un ofițer cu grad superior care și-a umflat salariul în ultimele șase luni și a ieșit cu ultimul salariu la pensie. Un militar care a avut un salariu anume dat de statul român, solda, ar trebui să primească pensie proporțional cu acea soldă. Ce nu este ok este să ieși cu o pensie raportată la ultimele salarii", a mai declarat Ghinea.

Vezi și