România a înregistrat un deficit bugetar de 2,29% din PIB în primele cinci luni din acest an, fiind mai mic cu 1,39 puncte procentuale decât în mai 2020, dar în creștere cu 0,49 p.p. decât în aprilie 2021. Scăderea față de perioada similară din 2020 este dată de efectul de bază al măsurilor adoptate atunci, precum posibilitatea de a amâna plata taxelor și faptul că pentru acestea există procedura de eșalonare simplificată, iar firmele au început să le plătească, încasările văzându-se bine anul acesta.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Ca sumă, deficitul este de 26,18 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor spune că “acest rezultat a fost realizat în condițiile în care în perioada ianuarie-mai 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 3,88 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 6,56 mld lei (10,44 mld lei, respectiv 0,91% din PIB)”.

Potrivit instituției, veniturile au însumat 147,36 mld lei în primele cinci luni ale anului 2021, cu 23,2% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.

„Acest avans însemnat se datorează atât efectului de bază aferent perioadei mar-mai a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei (preponderent amânarea termenului de plată a obligațiilor fiscale), cât și recuperării parțiale a unor categorii de venituri”, spune Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 173,55 mld lei au crescut în termeni nominali cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

• Dinamica anuală a cheltuielilor totale a fost determinată în principal de creșterea semnificativă a cheltuielilor de investiții pe primele 5 luni (29,9% an/an), în timp ce celelalte cheltuieli au avut un ritm mai lent de creștere (an/an).

• Se observă o încetinire a dinamicii cheltuielilor de personal pe primele 5 luni an/an comparativ cu evoluția din primul trimestru an/an.

Pentru mai multe detalii citește Execuția bugetară la 5 luni din 2021.