Membrii CFA România anticipează o inflație de 3,75% în orizontul de 12 luni, conform unui comunicat al organizației, care precizează că niciun participant la sondaj nu prevede o scădere. “În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru RON.

CFA RomaniaFoto: CFA Romania

“Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro”, menționează sursa citată.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte).

Adrian Codirlasu, CFA – vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania, spune că indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criza Covid-19.

“Aceasta evoluție este consistentă cu majorarea anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creșterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce și la majorarea ratei inflației”, spune el.

De asemenea, componenta de conditii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte față de luna anterioară.

60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor imobiliarelor de tip rezidential.

Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 65%) anticipează ca acesta se va resimti inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenți anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6,4%;

Evolutia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +6,1%;

Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%;

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.