Vrei un apartament de 2 camere dar fără să te împrumuți la bancă? BNR a calculat câți ani trebuie să muncești ca să ți-l cumperi

de DP     HotNews.ro
Joi, 22 iulie 2021, 9:37 Economie | Finanţe & Bănci


Apartamente in constructie
Foto: Flatfy
Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere la nivel național este de circa 8,5 ani (raportul preț pe venit, eng. price to income), se arată în Raportul asupra Stabilității Financiare publicat joi de BNR. În cazul unui imobil cu 3 camere durata crește la peste 11 ani (date la decembrie 2020), mai precizează documentul. Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 26% (date la martie 2021).

 • Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar (Indicele de accesibilitate măsoară venitul median al unei gospodării în raport cu veniturile necesare pentru achiziționarea unei locuințe cu un avans de 25%, grad de îndatorare relative la venituri de 45% și maturitate de 25 de ani) pune în evidență faptul că venitul mediu al unei gospodării tipice, conform datelor la luna decembrie 2020, era aproximativ egal cu venitul necesar pentru achiziționarea unei locuințe, înregistrând o îmbunătățire faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2019 . Începând cu anul 2015, indicele de accesibilitate a fluctuat între 90% și 100%, indicând o evoluție a prețurilor imobiliare în linie cu veniturile populației. Consecință a creșterii accesibilității, creditul nou acordat populației a urmat și el un trend ascendent.

Conform Bazei Imobiliare de Garanții centralizată de către ANEVAR, valoarea de piață a garanțiilor imobiliare evaluate în ultimul trimestru al anului 2020 a fost în cuantum de 7,9 miliarde euro, dintre care garanțiile reprezentând spații comerciale reprezentau circa 1,4 miliarde euro, spațiile de birouri aproximativ 1,2 miliarde euro, iar spațiile industriale 1,6 miliarde euro.

Situația neperformanței creditelor acordate companiilor din sectoarele imobiliar și construcții a continuat să se îmbunătățească. În ceea ce privește segmentul creditelor cu garanții imobiliare comerciale, rata de neperformanță este în ușoară scădere, ajungând la valoarea de 8,8% în luna martie a anului curent, dar se menține peste valoare medie înregistrată de ansamblul companiilor nefinanciare. Acest lucru semnalează faptul că existența unei garanții imobiliare nu asigură o rată de neperformanță mai redusă. Atunci când evaluează bonitatea clientului, băncile trebuie să pună accentul pe veniturile viitoare realiste și sustenabile ale debitorului și pe fluxul de numerar viitor. Acest mesaj fundamentat în cadrul multor Rapoarte asupra stabilității financiare din ultimul deceniu este întărit acum la nivel european de către Autoritatea Bancară Europeană. Conform acestei instituții, garanțiile reale nu trebuie să reprezinte, în sine, un criteriu preponderent de aprobare a unui credit și nu pot justifica, în sine, aprobarea unui contract de credit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14330 vizualizari

 • +13 (17 voturi)    
  o laie (Joi, 22 iulie 2021, 9:55)

  Soljenitin [utilizator]

  wtf, 8,5 ani ca sa achiti un apartament de doua camere?
  Pai, costul unuia este pe la 60000 de euro.
  Impartit la 102 luni, inseamna vreo 590 de euro pe luna adica vreo 2900 de lei.
  Salariul mediu net in Romania este de vreo 3500 de lei.

  Pafaristii aia de la BNR isi inchipuie ca exista cineva pe planeta asta capabil sa traiasca din 600 de lei pe luna? Unde ar locui acel cineva, intr-o pestera? Ce ar manca, ghinde? S-ar imbraca in frunze?

  Clar, aia sunt o specie distincta de dobitoci cu calculele lor.
  • +3 (7 voturi)    
   A calculat (Joi, 22 iulie 2021, 10:51)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   A calculat Dăncilă aria cercului și i-a dat cu punct și virgulă.
   He-he.
  • -1 (7 voturi)    
   30% (Joi, 22 iulie 2021, 11:20)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Evident!
   Rata de accumulare, sau respectiv ratele la credit, trebuie sa fie cam 30% din venitul lunar, imposibil sa fie mai mult.
   Ce nu ai luat in calcul este ca sunt DOI cei ce platesc costul apartamentului, deci le raman 1200 lei pe luna pentru trai - tot este prea putin ...
   • +3 (5 voturi)    
    matematica (Joi, 22 iulie 2021, 13:15)

    Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

    1200 de lei pentru doua persoane = 600 lei / persoana.
    Deci, unde este diferenta?
    • 0 (2 voturi)    
     La apartament! (Joi, 22 iulie 2021, 17:42)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

     Stimate domnule lauret al Premiului Nobel,

     Artimetic este simpla, intr-adevar: si venitul, si cheltueilile, sunt pe personaa.
     Dar apartamentul este unul singur!
     DOUA persoane lucreaza si economisesc ca sa il cumpere, nu vrea fiecvare cat un apartament ...
     • -1 (1 vot)    
      lol (Vineri, 23 iulie 2021, 9:49)

      Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

      Nu stiu sub ce piatra ai trait pana acum, insa sunt multi oameni care si-ar cumpara singuri apartament. Ideea este ca UN om sa poate fi capabil sa cumpere singur un apartament.
      Pe logica ta ce urmeaza, sa facem asocieri de cate 2 familii la un apartament?
      • +1 (1 vot)    
       Asa se pare! (Vineri, 23 iulie 2021, 18:33)

       Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

       Nu contest ca "sunt multi oameni care si-ar cumpara singuri apartament", ins ain genera leu, traind sub o pitara, am vazut mai degraba o familie tanra care cauta sa isi cumpere un apartament de doua sau trei camere!
       Era vorba deci de aritmetica elementara ...

       " sa facem asocieri de cate 2 familii la un apartament? "

       Nu neaprat! Familia TRADITIONALA se compune din doua peroane ce muncesc si castiga, dar familiilede tip nou pot avea mai multi membri, deci pot cumpara mai repede apartamentul ...
    • +2 (2 voturi)    
     este doar un indicator (Vineri, 23 iulie 2021, 9:59)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

     Raportul intre pretul locuintei si venitul mediu anual este un indicator sintetic. Nu are rost sa faceti scenarii in viata reala cu cat iti mai ramane sa mananci.

     Raportul ar trebui sa fie undeva intre 2 si 4. Valorile mari se inregistreaza de obicei in zone metropolitane unde cererea de spatiu este mult peste oferta. Pentru Romania, 8 ani este aberant. Mai aberant este in acesti 8 ani si jumatate de munca iti cumperi o locuinta mica, de calitate inferiorara, deseori situata intr-o zona fara facilitati rezidentiale moderne.

     Si toate astea intr-o tara care se confrunta cu o scadere rapida a populatiei. Deci nu se pune problema lipsei de spatiu. Este lacomia vanzatorului vs prostia cumparatorului.

     Statul roman este, din pacate, complice la aceasta situatie. Eu as scoate programul Prima Casa, as construi milioane de locuinte prin ANL (oricum stocul actual si-a depasit durata tehnica de viata), pe care le-as vinde la costuri, apoi as creste de 20 de ori taxele pentru locuintele care stau goale. Cine tine spatiu locativ gol doar ca sa traga de pret, isi bate joc de o resursa extreme de importanta si limitata a societatii. Oare cati tineri au emigrat pentru ca s-au saturat sa stea cu parintii, pe salarii mizerabile?..
     • +1 (1 vot)    
      O prostie (Vineri, 23 iulie 2021, 14:40)

      JohnR [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Ce sens are un indicator gresit? Inteleg sa nu puna in calcul alte cheltuieli care variaza sau nu individual, insa calculul trebuie sa ia in considerare cel putin rata maxima de indatorare individuala, setata paradoxal tot de BNR. Si dobanda la fel pentru ca ajungi sa platesti de 2 ori apartamentul ala in 30 de ani. Penibil.
   • +3 (3 voturi)    
    e conditie (Joi, 22 iulie 2021, 23:18)

    gigilu [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

    sa fie 2 care isi cumpara un apartament cu 2 camere? Daca omul vrea sa stea singur?
    • +1 (1 vot)    
     Nu este o conditie! (Vineri, 23 iulie 2021, 18:34)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

     Dar este cazul cel mai frecvent ..
     • +1 (1 vot)    
      Ori (Sâmbătă, 24 iulie 2021, 16:21)

      gigilu [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

      Daca e o famile cu copii care inseamna cheltueli mai mari. Ajung sa plateasca copiii un amarat de apartament cand se fac mari. Si nici n-au loc in el.
      • +1 (1 vot)    
       Adevarat (Duminică, 25 iulie 2021, 22:13)

       Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

       Pentru o familie cu doi copii, desigur ca apartamentul devine rapid insuficient!

       Insa " Ajung sa plateasca copiii un amarat de apartament cand se fac mari."clar nu se aplica aici: nu se refera la un imprumut de la banca, ci la accumularea de fonduri, in cei opt ani si jumatate, TOCMAI ca sa cumpere apartamentul cu banii jos!
  • 0 (2 voturi)    
   Nu te supara frate SSoljenitin !@ (Vineri, 23 iulie 2021, 1:47)

   danmarian [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Calculul a fos SIGUR facut de noua consiliera BNR - Veorica Vaxilica Dncila ot Videle ! Deci .... se "esplica" problema care te bantue !!
 • +8 (12 voturi)    
  Mda (Joi, 22 iulie 2021, 10:37)

  TheFaime [utilizator]

  Cine a facut calculele, Veorika?? Numa' multam, dar nu!
 • +4 (10 voturi)    
  Dar Veorica (Joi, 22 iulie 2021, 10:49)

  JustinCase [utilizator]

  Dar câte uși trebuie să mai deschidă Veorica pentru a-și face încă o vilă roz la munte?
 • +5 (11 voturi)    
  Pt ce salariu??? Si unde locuiesti in cei 8 ani??? (Joi, 22 iulie 2021, 11:15)

  Gryphus [utilizator]

  BNR face niste calcule gen nimeni nimic.

  Pt ce salariu au facut ei acel calcul si unde au presupus ei ca locuiesc oamenii in timpul asta?
  • +5 (5 voturi)    
   Ultima intrebare este f. pertinenta (Joi, 22 iulie 2021, 17:45)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Sa zicem ca cei ce vor sa isi cumpere apartamentul au salariul MAI MARE decat media pe economie.
   Dar unde traiesc?
   in padure?
   Inr-o pestera?
   Daca stau cu chirie, banii se deuc pe chirie si intretinere, nu mai pot sa puna deoparte la fel de mult!
 • +4 (8 voturi)    
  Praf (Joi, 22 iulie 2021, 11:26)

  Odan [utilizator]

  Impresionant :)))))))))))))))))))))
 • +5 (13 voturi)    
  E adevarat, (Joi, 22 iulie 2021, 11:37)

  consumator2 [utilizator]

  Dar, in acesti ani, nu trebuie sa mananci, sa bei, sa respiri, etc… O alta mizerie de calcul, marca Manole!
 • +4 (6 voturi)    
  Expertii Deloitte au spus.... (Joi, 22 iulie 2021, 11:58)

  mike123 [utilizator]

  Ca sint necesare numai 7 luni....
  Na, ca sint confuz! Pa cine sa cred?
  Ce zice Catu-metru?
 • +5 (9 voturi)    
  Mda... (Joi, 22 iulie 2021, 15:43)

  Jolly Roger [utilizator]

  Sorry, dar când aud BNR prima imagine care îmi vine în minte e a Vioricăi...
  He, he...!
  ---
  Pe ca salariu cumulat cu pensie stau indivizii pe acolo de își permit să arunce calcule din astea legate de cât tre să muncească omul de rând fără ”valoare” de partid?
 • +3 (3 voturi)    
  Chiar fara imprumut ? (Vineri, 23 iulie 2021, 1:44)

  danmarian [utilizator]

  Mi-am cumparat apartamentul in care am trait si crescut copilul in Bucuresti CU IMPRUMUT ! Am platit in primii ani cam o treime de salariu si l-am achitat in 18 ani - Fiica mea s-a mutat in Statele Unite si si-a cumparat initial o garsoniera - ulterior dupa terminarea specializarii (medic) un - asa cum se zice pe la ei - un Townhouse TOTDEAUNA cu MINIM SUMA DEPUSA INITIAL si mrtgage = rate - pe 20 - 30 ani ! Idea de a munci 10 ani pentru a strange bani pentru cumparare "cu banii jos" (down -payment) este o prostie imensa ! Te chinuesti 10 ani - ba mai si platesti chirie in timpul asta - chirie care echivaleaza cu dobanda la banca !!!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 iulie 2021, 7:48)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by