Monedele digitale ale băncilor centrale și criptomonedele vor coexista o perioadă, în ciuda reglementărilor guvernamentale pentru contracararea monedelor virtuale, au spus mai mulți experți în cadrul unui webinar, conform The Korea Herald.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criptomonedele și monedele digitale ale guvernelor sunt “două animale diferite”, ele vor coexista parțial deocamdată pentru că actualele criptomonede nu rezolvă, de fapt, problemele legate de plăți.

„Câte dintre ele (croptomonedele) rezolvă problemele de plată? Multe dintre ele sunt speculative și sunt folosite ca mijloc de stocare a banilor (depozite - investiții n.r.)”, spune Nelson Chow, chief fintech officer la Fintec Facilitation Office la autoritatea monetară din Hong Kong.

El este de părere că unele monede digitale (CBDC), proiecte precum Multiple CBDC Bridge au potențialul să rezolve probleme vechi de decenii privind tranzacțiile transfrontaliere. Multiple CBDC Bridge este un proiect al Autorității Monetare din Hong Kong, Banca Thailandei, Banca Centrală a Chinei și Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite.

Având în vedere reglementările, John Kiffmeiste, fost expert financiar la FMI, nu crede că apariția proiectelor CBDC, acum în număr de circa 60, vor face activele cripto învechite.

„CBDC trebuie să funcționeze în limitele reglementărilor fiscale și împotriva spălării banilor, KYC (cunoașterea clientului) și în atâtea alte reglementări, în multe alte reglementări care, iar criptomonedele nu funcționează în acel mediu”, spune el.

Totuși, Kiffmeiste precizează că zidurile de reglementare și legislative se apropie de criptoactive, care vor ajunge sub aceleași reguli precum alte tipuri de criptomonede convenționale sub care operează.

„Poate în viitor, monedele digitale ale Băncilor Centrale și criptomonedele vor coexista, dar activele cripto vor fi redundante cel puțin ca mijloc de plată”, spune Andrew Sheng, unul dintre economiștii cunoscuți din Asia.

Sheng spune că criptomonedele au crescut în afara controlului public. „Asta este marea lecție a COVID-19, monedele virtuale vor fi cu noi fie că ne place sau nu”, spune Sheng.

Kevin Webach, profesor la Wharton School a Universității din Pennsylvania, spune că industria monedelor digitale nu trebuie să fie alergică la reglementare.

„Există întotdeauna o noțiune conform căreia trebuie să alegem între inovație și reglementare. Cred că este o falsă dihotomie. Pentru noile piețe tehnologice să se maturizeze și să se dezvolte, trebuie să existe încredere. Trebuie să se ajungă la punctul în care oamenii obișnuiți din întreaga lume să participe la aceste activități la scară largă, iar reglementările sunt o parte importantă a acestui lucru”, afirmă Webach.

„Cum inovația este mereu înaintea reglementărilor, este inevitabil ca reglementatorii să ne consulte când fac politici”, spune Marcus Lim, CEO și co-fondator al Zipmex.