Companiile din România nu mai sunt interesate să facă la fel de multe angajări ca în anii trecuți, reiese dintr-un chestionar realizat de PwC România. Astfel, mai puțin de jumătate (46%) dintre directorii generali din România prevăd o creștere a numărului de angajați în următoarele 12 luni. Ponderea liderilor de companii care intenționează să facă mai multe angajări a coborât, astfel, la minimul ultimilor șapte ani, după ce urcase la 61% în 2017 și se plafonase la 53% între 2018 și 2020.

Studiu - angajariFoto: Pwc Romania

Într-un orizont de timp mai îndepărtat, spune PwC, optimismul revine și 80% dintre directorii generali din România estimează că vor avea mai mulți salariați în următorii trei ani. Procentul este semnificativ peste nivelul din țările Europei Centrale și de Est, unde circa două treimi dintre respondenți împărtășesc aceeași opinie.

”Păstrarea angajaților a fost o prioritate de la apariția crizei sanitare pentru toate companiile. Chiar dacă unele sectoare au suferit pierderi mari și au renunțat la o parte dintre angajați, alte domenii, cum ar fi livrările sau curieratul, au crescut și au atras din forța de muncă disponibilizată”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Astfel, spune el, s-a produs o redistribuire în economie și vedem că numărul salariaților din România a rămas constant, în jur de 5,6 milioane de persoane.

“Observăm această tendință în răspunsurile pe care directorii generali le-au oferit în sondajul nostru: 30% au redus numărul salariaților, în timp ce 30% au reușit să îl suplimenteze, iar 40% l-au menținut. Deși mulți rămân reticenți în privința noilor angajări din cauza incertitudinii și dificultăților pe care le-au întâmpinat în ultimul an și jumătate, liderii de afaceri sunt încrezători în viitor”, a precizat Bumbăcea.

Tehnologizarea și automatizarea vor constitui un avantaj

Potrivit studiului, creșterea productivității prin tehnologizare și automatizare va reprezenta un factor determinant al redresării economice și va constitui un avantaj competitiv tot mai important. Unele companii pot prospera, în timp ce altele riscă să rămână în urmă în funcție de „investițiile digitale” pe care înțeleg că trebuie să le realizeze.

Inegalitatea economică, o amenințare

„Cu toate că doar circa unu din cinci dintre directorii generali la nivel global și regional (și 27% dintre omologii din țara noastră) se declară extrem de preocupați de inegalitatea economică ca amenințare pentru perspectivele de creștere a organizației lor, pandemia a amplificat diferențele și inegalitățile dintre indivizi, afaceri, țări sau regiuni și a ridicat întrebări despre modul în care se poate realiza un progres social și economic echilibrat”, menționează sursa citată.

• Recalificarea angajaților pentru a le permite pe deplin participarea la piața muncii poate conduce la crearea unor economii și societăți mai incluzive și mai durabile, care sporesc gradul de implicare a oamenilor și catalizează legături mai profunde între interesele societății în ansamblu și indicatorii de performanță economică și financiară a companiilor. Productivitatea prin automatizare și tehnologizare reprezintă principalul aspect al strategiei privind capitalul uman pe care directorii generali îl iau în considerare pentru a îmbunătăți competitivitatea propriilor organizații – atât la nivel global, cât și în Europa Centrală și de Est și în România.

Astfel, 36% dintre executivii la nivel global își propun să se concentreze asupra creșterii productivității prin intermediul digitalizării (procent mai mult decât dublu față de cel înregistrat în 2016, de 16%).

Circa jumătate dintre directorii generali din România planifică creșteri de două cifre procentual în investițiile destinate transformării digitale.

În aceeași măsură, spune studiul, 39% dintre ei (din România) sunt interesați să asigure competențele necesare angajaților și să crească posibilitatea acestora de a se adapta la o realitate dinamică și incertă.

• Un procent similar (37%) arată că vor crește cu 10% sumele alocate pentru dezvoltarea talentelor.

• De asemenea, 30% își propun să crească competitivitatea afacerii oferind aranjamente de lucru flexibile și asigurând un echilibru între muncă și viața personală a angajaților.

PwC a intervievat, în ianuarie-februarie 2021, 5.050 de directori generali din 100 de țări (inclusiv România), cu privire la cele mai importante aspecte ale societății actuale.