​Câțiva elevi au protestat, timp de 2 ore, în fața Ministerului Finanțelor. Doi dintre ei au venit de la Constanța, au reușit să doarmă doar câteva ore noaptea trecută, pentru a veni la București, în speranța că vor obține transport gratuit, ei înțelegând de la premier, în urmă cu câteva săptămâni, că se va întâmpla asta. La București e caniculă, iar reprezentanții Ministerului Finanțelor nici nu au ieșit să le ofere apă. Și-au cumpărat singuri, la fel cum se va întâmpla și cu transportul, probabil.

Protest al elevilor la Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Ce a spus Florin Cîțu pe temă la Constanța

(vezi discuția reprezentanta elevilor din Constanța de la minutul 10:37)

„La nivelul bugetului nu au fost prevăzute sume pentru asigurarea gratuității elevilor la transport în ciuda existenței unui cadru legal în acest sens. Acum, desfășurându-se o rectificare bugetară este ocazia oportună pentru a se asigura aceste fonduri. Totuși, acestea nu au fost prevăzute în proiectul de rectificare”, a declarat, pentru HotNews.ro, Ariana Dudună, reprezentanta Asociației Elevilor din Constanța.

Elevii doresc transportul gratuit în special pentru cei de la sate, mulți dintre ei neavând posibilități financiare.

Afară era foarte cald. Ei au așteptat să fie chemați înauntru la discuții, iar la un moment dat părea că se va întâmpla asta. Au fost chemați. Două persoane intrat, iar acolo au fost întâmpinate de „un domn de la comunicare” care i-a informat că nu e nimeni de la buget cu care se poate discuta și să trimită solicitările pe email.

Ministerul nu era gol, conform informațiilor obținute de HotNews.ro. Pur și simplu, nu s-a dorit purtarea unei discuții cu elevii, deși măcar atât puteau să facă pentru ei, având în vedere că ei vor fi cei care vor plăti datoriile statului.

Elevii au spus că nu cred că nu era nimeni cu care să se poată discuta, acuzând ministerul de minciună, spunând chiar că MFP vine de la „mincinoși în funcții publice”.

*De precizat că denumirea actuală a MFP este acum MF

Având în vedere căldura de afară, ar fi fost totuși frumos ca cei din minister să iasă și să le ofere apă. Li s-a oferit doar celor două persoane care au intrat, dar ele nu au dorit. Dorința lor era una sigură: să discute cu o persoană.

Clip - ce au scandat elevii

Au scandat, printre altele: “Dacă Cîțu nu înțelege, cu elevii nu îi merge”, „Vrem transport”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest”, “Fără transport, avem viitorul mort”.

Pe pancartele lor erau scrise, printre altele, problemele diferiților elevi. Pe unele dintre ele scria: „Părinții mei își iau de la gură ca să-mi dea bani de navetă”, „Vă bateți joc de tot ce înseamnă educație și apoi vă mirați că plecăm cu prima ocazie în afară”, „Noi, cei de la sate, ce facem, rămânem cu 8 clase”,

La ora 16.00 au venit trei jandarmi cu un aer de superioritate pentru a-i informa că trebuie să-și strângă lucrurile. Elevii i-au întrebat dacă mai pot sta măcar puțin la umbră înainte să plece, mai ales că doi dintre ei trebuie să se întoarca la Constanța. Totuși, sperau în continuare să poată discuta cu cineva din Minister.