Ministerul de Finanțe nu este de acord cu modificarea legislației astfel încât să fie permis cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri realizate din activități profesionale desfășurate în mediul privat, a anunțat luni Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Acesta a spus că s-a opus luni acestei prevederi menționate într-o Ordonanță de urgență care s-a aflat pe ordinea de zi a Guvernului.

Dan VilceanuFoto: AGERPRES
  • "Noi nu am fost de acord cu această propunere și ca urmare am facut observații și din OUG adoptată azi s-a scos această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată sau anticipată parțial cu salariul. De ce? Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare. Era un impact bugetar consistent, iar în momentul în care soliciți pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care te pun în imposibilitatea de a mai lucra în limita de vârstă. Această Ordonanță avea în cuprinsul ei si chestiuni legate de evaluarea grupelor de muncă și acea parte a fost adoptată", a declarat luni ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, fără a detalia însă impactul bugetar.

Guvernul a discutat în ședința de luni, 30 august, un proiect de Ordonanță de urgență care viza printre altele modificarea cadrului legal existent cu reglementări legislative menite să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri realizate din activități profesionale desfășurate în mediul privat.

Aceste prevederi nu au fost însă agreate de Ministerul de Finanțe.

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

Pe de altă parte, proiectul de Ordonanță viza și modificări legislative prin care angajatorii ai căror salariați își desfășoară activitatea în condiţii deosebite de muncă, să dispună de timp pentru definitivarea programelor de normalizare a condiţiilor de muncă, fără sistarea activității, prevederi care potrivit ministrului Vîlceanu au fost adoptate.

Astfel, în această privință, proiectiul de OUG propune modificări precum:

Articolul 58 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art.58. - Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.”

CITEȘTE INTEGRAL PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE.