România a căzut din rândul țărilor cu venituri mari, conform Băncii Mondiale. Anul trecut urcase în acea categorie, dar anul acesta a căzut pe poziția anterioară la venit mediu superior, așa cum anunțase HotNews.ro că s-ar putea întâmpla. Venitul pe cap de locuitor a scăzut la 12.570 dolari, în 2020 (se ia în calcul cifra anului anterior).

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Ce înseamnă această clasificare

Este o clasificare internă a băncii care se actualizează anual. În funcție de praguri, României îi sunt alocate (de către instituție) sume mai mari, iar costurile sunt puțin mai mici.

Cu alte cuvinte, scopul este pentru condițiile de creditare ale băncii.

România urcase la 12.630 dolari în 2019, intrând în 2020 în categoria țărilor cu venituri mari. În 2020, venitul pe cap de locuitor a coborât la 12.570 dolari, astfel că România a căzut în categoria celor cu venit mediu superior.

Pentru a-și păstra locul în acea categorie, România ar fi trebuit să urce, în 2020, la cel puțin 12.696 dolari, lucru care nu s-a întâmplat. (Pragul a fost și el mărit)

În categoria actuală (venit mediu superior), în care se află și țara noastră, intră țări cu sume între 4.096 – 12.695 dolari.

Alte țări care au căzut din categoria superioară sunt Panama, Mauritius.

Cine face parte din categoria în care a căzut acum România