Banca Centrală Europeană va începe în trimestrul patru reducerea progresivă a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) şi ar putea să nu epuizeze întreaga sumă de 1.850 de miliarde de euro înainte ca acesta să se încheie, în 2022, conform unui studiu realizat în rândul economiştilor de Bloomberg.

Sediul BCEFoto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Îmbunătăţirea perspectivelor economice va permite oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, apreciază economiştii. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.

"Ar fi prematur să decidă când nu se va mai aplica PEPP, dar o reducere a achiziţiilor lunare este rezonabilă - în special în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, din iunie", a explicat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank AG.

La şedinţa de politică monetară din 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni în trimestrul patru din 2021, potrivit Agerpres.