România nu are o piață concurențială reală, pentru că nu era pregătită pentru liberalizarea pieței de energie, ceea ce a dus la abuz de poziție dominantă, a spus Daniel Dăianu, prezent la o conferință organizată de Finmedia, potrivit Wall-Street.ro. „Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite. Asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor”, a afirmat Dăianu, care a mai spus că „avem o piață a energiei foarte distorsionată”. Acesta subliniază însă că o plafonare de prețuri se poate face fără probleme în UE, pentru ajutarea celor vulnerabili.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

Anunțată cu câteva luni de zile de anumite voci din sfera energiei și gazelor naturale, creșterea violentă de prețuri din iulie-august (de 20 și 25%) la aceste produse a lovit nu doar România, ci mai multe țări din Uniunea Europeană și chiar din afara acesteia (în SUA, prețul gazelor a ajuns la cele mai înalte niveluri din ultimii șapte ani, iar în Marea Britanie gazul a ajuns la cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani).

„Creșterea prețurilor la gaze se datorează, între altele, cererii mai mari din acest an, întrucât consumul a crescut considerabil față de perioada anului anterior, care a fost caracterizată de lockdown și de alte măsuri severe de limitare, lucru care a micșorat producția la nivelul tuturor industriilor”, a declarat Laurențiu Ursulescu, membru al consiliului director al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFER).

Citește întreaga știre pe Wall-Street.ro