Pentru această toamnă, cei circa 8000 de manageri chestionați periodic de Institutul Național de Statistică pe marginea tendințelor pe care le resimt în activitate, spun că vom asista la o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul și servicii, la o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii dar și la creșteri de prețuri.

Institutul National de StatisticaFoto: Agerpres
  • Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +61%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +31%).

  • Construcţii

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +37%).

  • Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +13%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

  • Servicii

Conform estimărilor din luna septembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +15%).

Observatii:

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/- 5% la nivel total sector.

Pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite astfel:

- pana la +/- 5% relativa stabilitate;

- de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

- de la +/- 16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;

- peste +/- 40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.