Cât câștigă muncitorii asiatici aduși în România: de la cameristă și ajutor de bucătar, la sudor și faianțar

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 12:48 Economie | Finanţe & Bănci


Sudori asiatici - cautati de Romania
Foto: Pixabay
România are mare nevoie de forță de muncă, așa că importăm mult, în special din Asia. HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, de la Soter&Partners, care se ocupă, printre altele, de recrutarea acestora. Chiar zilele trecute s-a întors din Sri Lanka, unde a căutat persoane pentru ajutor de bucătar și sudori pentru reparații de vapoare, vagoane de cale ferată și construcții speciale. În România ducem lipsă de sudori, iar românii care fac cursuri și se specializează în acest domeniu pleacă în alte țări europene. Romulus Badea povestește, printre altele, cum s-a desfășurat testarea sudorilor asiatici și la ce se uită angajatorii români.


*Salariile de mai jos sunt nete și reprezintă sumele pe care le primesc muncitorii asiatici care vin în România să muncească

*De precizat că pe lângă asta au masa și spațiu de locuit asigurate de angajatori.

*Acestea sunt standard, dar diferă în funcție de om și de experiență.

„Un sudor care a lucrat 10 ani în Orientul Mijlociu poate cere 1000 de dolari. Îi dai pentru că ști că va face treabă”, spune Romulus Badea.

Sudor: între 800 – 1000 dolari cu beneficii


Sudorii sunt mai bine plătiți. Sunt tot felul de operațiuni care necesită sudură, de la construcția de vapoare, reparații de vapoare, de vagoane de cale ferată, construcții speciale, structuri metalice. Cei pe care i-a recrutat recent sunt pentru aceste domenii.

Sunt plătiți în funcție de cât de experimentați sunt și ce calificări au, în câte poziții pot să sudeze. De exemplu pot să sudeze deasupra capului și să urce cu sudura în așa fel încât să nu curgă.

„Testele au fost live. Eu am organizat testarea la sudură. Angajatorul a văzut tot timpul cum se sudează, ce poziții are sudorul când sudează, îl filmam de aproape și pe urmă aveam prezentare a sudurii atât pe exterior, cât și pe interiorul țevii”, povestește Badea.• Angajatorul a văzut sudura circulară pe țeavă de aproape de punctul de plecare, de jos, mergând în sus pe curbura țevii și coborând apoi pe partea cealaltă. El a putut foarte clar să-și facă o idee despre cum sudează.

„Nu e numai asta. Contează și modul în care își pregătește sudura, cum polizează. Cei care au fost aleși au trebuit să facă trei straturi suprapuse de sudură: un cordon inițial, rădăcina, apoi două coloane paralele și pe urmă trei coloane paralele. După ce terminau sudura, angajatorul se uita dacă pune mâna pe o perie de sârmă ca să o aranjeze: cât de îngrijită este sudura”, spune Badea.

• Angajatorul folosea o sintagmă: omul ăsta respectă sudura.

Exemple de salarii pe care vin în România:

Pentru un sudor 3G, care este un anumit nivel cu anumiți ani de experiență, salariile sunt undeva 800 – 850 de dolari.

Pentru un sudor 6G care este de o complexitate mai mare pot depăși 1.000 de dolari.

Astea sunt salariile de bază. Evident, se discută pe urmă de ore suplimentare, schimburi de noapte și așa mai departe.

Ajutor de bucătar: 450 dolari/ Chef: 800 – 1200 dolari


Pentru bucătari, testul (pentru a fi aduși și angajați n.r.) a fost unul singur pentru ajutoare de bucătari.

În România, restaurantele, cantinele, duc lipsă de ajutoare de bucătari, de cei care pregătesc ingredientele pentru gătit.

Testul este de îndemânare și rapiditate la tăiat legume. Ăsta este testul de bază.

„La o bucătărie, ca să gătești pentru 100 de persoane, dacă ai varză călită, ar fi bine să te pricepi la tocat varză. Atunci cumpărăm legume, cele întâlnite uzual: ceapă, varză, morcovi. Le dăm cuțite, o rozătoare, un aparat de decojit și pe urmă urmează teste”, spune Badea.

Angajatorul se uită la cum se așează ajutorul de bucătar, cum își pregătește spațiul, dacă și-l curăță înainte și după, cum își curăță legumele.

• La ajutoarele de bucătari, testele sunt înregistrate. Angajatorii nu vor o probă suplimentară imediată.

„La probele astea se prezintă și bucătari (chef), care își prezintă alte video-uri de prezentare în care arată cum au pregătit anumite mâncăruri, au poze cu diplome primite, la locurile în care au muncit în Orientul Mijlociu, de exemplu, la hoteluri de 5 stele, tot felul de certificate. Ei intră în altă ligă. Îi aducem pentru hoteluri de 5 stele, restaurante”, a declarat Romulus Badea.

Salarii:

Un ajutor de bucătar câștigă 450 de dolari, la care se adaugă ore suplimentare.

Un chef poate câștiga 800-900-1200 dolari.

Construcții: 550 dolari pentru necalificați/ Până la 1000 dolari net pentru calificați


În construcții salariul minim este 3.000 de lei brut – 477 euro net la cursul de azi (în jur de 550 dolari) (introdus prin acea OUG 114, care este scutit de impozit pe venit și contribuția la sănătate și la Pilonul II).

Un muncitor necalificat pleacă de la minim.

„Cei calificați, precum faianțar, fierar betonist, pot să câștige mult mai bine. Pot să ajungă la 800 – 1.000 dolari. În cazul de față e vorba de salariu net. Astea sunt salarii la care ajung, inclusiv cu ore suplimentare”, a mai afirmat el.

Cameristă – personal pentru hoteluri: 450 dolari


În hoteluri, cei mai bine plătiți sunt bucătarii. În rest, majoritatea se învârt în jurul sumei de 450 dolari.

Muncitori în ferme: 450 dolari e punctul de plecare/ 700 dolari pentru operatorii de echipamente grele


„Am adus muncitori pentru fermele de animale. În România nu mai există mulgători de vaci. Nu vorbim de mulgători manuali, ci de ferme moderne cu aparatură. Nu mai există.”, explică Romulus Badea.

Salariile pleacă de la 450 dolari pentru muncitorii necalificați.

„Putem să avem, de exemplu, operatori de echipamente grele în fermă. Acolo salariile pot să fie 700 de dolari. Aici mai este vorba de experiența fiecăruia, complexitatea aparatului pe care operează”, a mai afirmat Badea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26931 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Camerista care primea 12 mil în mână în 2017 (Marţi, 28 septembrie 2021, 13:29)

  Harald [utilizator]

  a venit să spele vase la un restaurant în UK. Primește de 4 ori mai mulți bani, deși e un restaurant no name, nu mai e la Marriott, cum era în București
  • +5 (5 voturi)    
   Dar Cheltuielile? (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:25)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Cheltuielile din UK cum sunt? Presupun că overall rămâne oricum cu mai mulţi bani, dar îs curios de diferenţe.
   • 0 (8 voturi)    
    Overall face două vacanțe pe an în România (Marţi, 28 septembrie 2021, 15:32)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

    una în februarie și una în august. Când era cameristă în România, nu făcea două vacanțe pe an în Anglia.

    Cheltuielile din UK sunt în prezent comparabile cu cele din România. Erau mai mari în UK când au venit ei, dar acum au mai crescut și în RO.

    Mașinile sunt mult mai ieftine în UK. Soțul ei livrează pizza pentru Domino's cu o Astra din 2011 pe care a dat o mie de lire, dar majoritatea colegilor lui au mașini de 300 - 500 de lire.
    • +4 (4 voturi)    
     Hai bai fugi de-aici! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 13:01)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     "Cheltuielile din UK sunt în prezent comparabile cu cele din România. Erau mai mari în UK când au venit ei, dar acum au mai crescut și în RO."
     Cum poti sa minti in halul asta???!!! Mai ales cand oricine poate verifica preturile din UK pe internet, pe site-urile/aplicatiile diversilor comercianti supermarketuri, reprezentante auto, site-uri auto second-hand, dezvoltatori imobiliari sau site-uri de inchirieri...! Au mai crescut preturile in Romania, dar ce, alea din UK au ramas pe loc?! Dar cel mai important e din ce punct au plecat preturile si unde au ajuns in perioada de comparatie! Pt ca la noi preturile erau foarte mici, iar acum abia depasesc jumatate din media europeana (medie pe care preturile romanesti o trage in jos inainte sa se compare cu ea...)
     https://www.startupcafe.ro/taxe/harta-preturi-romania-uniunea-europeana-eurostat.htm
     Si nu in ultimul rand, iti raman in strainatate cativa bani in plus, dar e ca si cum esti in permanenta la lucru! Acea persoana nu vine in Romania "in vacanta" ca si cum ar merge ca turist intr-o tara straina, asa cum sugerezi tu prin comparatia cu "vacanta in UK"! Ci ea vine in concediu de odihna acasa! E ca si cum te-ai duce la jobul tau obisnuit din Romania, dar te-ai intoarce acasa doar de doua ori pe an! Si asta e pentru ca in strainatate muncitorii romani locuiesc in camere inchiriate in cladiri cu baia si bucataria la comun, nu au ce face vis a vis de gradul de curatenie sau volumul manelelor de pe spatiul comun; de multe ori se simt alienati pt ca nu cunosc bine limba locala, eticheta, sunt stigmatizati ca migranti, nu au prieteni, sunt separati de familie pt ani de zile... "Mare vacanta", ce sa zic...
     • -1 (3 voturi)    
      Eu merg la ei acasă, iar tu îmi explici (Joi, 30 septembrie 2021, 3:56)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      cum trăiesc ei ”cu baia și bucătăria la comun”?!

      Lucrează 6 ore pe zi la restaurantul ăla și nu întotdeauna 5 zile pe săptămână, uneori numai 3 sau 4.

      Înșiri tot felul de aiureli prinse din zbor, exact cum ai făcut și la articolul despre USB-C. Hipsterul tipic care crede că le știe pe toate din fața calculatorului.
 • +4 (12 voturi)    
  Branco329 (Marţi, 28 septembrie 2021, 14:27)

  Branco329 [utilizator]

  Mda,si la Timisoara sunt o multime de nefericiti-straini-care sunt exploatati la maxim ca munca grea si cu mult peste program.....ii vad de dimineata cum merg ca animalele in haita la santier si.... sunt lasati liberi doar seara. Mai vin si cei de la ITM,dar care fotografiaza in jurul orelor 14-30 cum ca nu-i nimeni pe santier cand AMARATII sunt lasati la pauza in spatele santierelor,care revin la jug pana seara..... doar patronii sunt sponsori ai inspectorilor,care au salarii colosale la stat si care sunt burdusiti cu ffff multi euro sa nu vada nimic.Cine-i verifica pe BAROSANI ? cand si ei la randul lor la cate firme subjuga au de dat superiorilor lor .... grosu.NIMENI .
 • +2 (4 voturi)    
  Nu inteleg (Miercuri, 29 septembrie 2021, 23:39)

  azzazel [utilizator]

  Cum in Romania sunt peste 2 milioane de cetateni ce nu sunt incadrati in campul muncii, si nu au nici un venit, peste 1.5 milioane de angajati cu salariul minim .............
  Care este diferenta intre retributiile angajatilor straini si a celor Romani din cadrul aceleias firme............. la o firma unde sau adus angajati straini, angajatii autohtoni au cerut sa li se majoreze si lor salariile, cei ce au comentat au fost da-ti afara .........
  Nu-i asa ca se traieste bine in Romania daca strainii palmasi iau 1000 dolari pe luna plus beneficii ............ deci este normal sa creasca pretul la utilitati, medicamente, alimente, energie ............ ca e de unde,
  Asta cred ca e un fel de propaganda tip puliticieni cu ce bine o ducem sau uite ce retributii mari au rumanii si mai trebuie sa dam ceva in plus la leafa puliticienilor............
  • +1 (1 vot)    
   Diferenta (Vineri, 1 octombrie 2021, 1:54)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui azzazel

   Diferenta intre muncitorii straini si cei romani este ca aceia straini stiu meserie si muncesc temeinic! Doar de asta ii selecteaza dupa experienta si probe practice!
   Stai calm, ca daca ar gasi angajatorii sudori romani cu aceeasi experienta, le-ar oferi cel putin acelasi salariu ca muncitorilor din Sri Lanka! Dar stii de ce nu gasesc suficienti sudori romani cu experienta? Pt ca acesti profesionisti pleaca prin Norvegia si sunt platiti cu minim 4.000 de euro!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by