România are mare nevoie de forță de muncă, așa că importăm mult, în special din Asia. HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, de la Soter&Partners, care se ocupă, printre altele, de recrutarea acestora. Chiar zilele trecute s-a întors din Sri Lanka, unde a căutat persoane pentru ajutor de bucătar și sudori pentru reparații de vapoare, vagoane de cale ferată și construcții speciale. În România ducem lipsă de sudori, iar românii care fac cursuri și se specializează în acest domeniu pleacă în alte țări europene. Romulus Badea povestește, printre altele, cum s-a desfășurat testarea sudorilor asiatici și la ce se uită angajatorii români.

HotNews.roFoto: Hotnews

*Salariile de mai jos sunt nete și reprezintă sumele pe care le primesc muncitorii asiatici care vin în România să muncească

*De precizat că pe lângă asta au masa și spațiu de locuit asigurate de angajatori.

*Acestea sunt standard, dar diferă în funcție de om și de experiență.

„Un sudor care a lucrat 10 ani în Orientul Mijlociu poate cere 1000 de dolari. Îi dai pentru că ști că va face treabă”, spune Romulus Badea.

Sudor: între 800 – 1000 dolari cu beneficii

Sudorii sunt mai bine plătiți. Sunt tot felul de operațiuni care necesită sudură, de la construcția de vapoare, reparații de vapoare, de vagoane de cale ferată, construcții speciale, structuri metalice. Cei pe care i-a recrutat recent sunt pentru aceste domenii.

Sunt plătiți în funcție de cât de experimentați sunt și ce calificări au, în câte poziții pot să sudeze. De exemplu pot să sudeze deasupra capului și să urce cu sudura în așa fel încât să nu curgă.

„Testele au fost live. Eu am organizat testarea la sudură. Angajatorul a văzut tot timpul cum se sudează, ce poziții are sudorul când sudează, îl filmam de aproape și pe urmă aveam prezentare a sudurii atât pe exterior, cât și pe interiorul țevii”, povestește Badea.

• Angajatorul a văzut sudura circulară pe țeavă de aproape de punctul de plecare, de jos, mergând în sus pe curbura țevii și coborând apoi pe partea cealaltă. El a putut foarte clar să-și facă o idee despre cum sudează.

„Nu e numai asta. Contează și modul în care își pregătește sudura, cum polizează. Cei care au fost aleși au trebuit să facă trei straturi suprapuse de sudură: un cordon inițial, rădăcina, apoi două coloane paralele și pe urmă trei coloane paralele. După ce terminau sudura, angajatorul se uita dacă pune mâna pe o perie de sârmă ca să o aranjeze: cât de îngrijită este sudura”, spune Badea.

• Angajatorul folosea o sintagmă: omul ăsta respectă sudura.

Exemple de salarii pe care vin în România:

Pentru un sudor 3G, care este un anumit nivel cu anumiți ani de experiență, salariile sunt undeva 800 – 850 de dolari.

Pentru un sudor 6G care este de o complexitate mai mare pot depăși 1.000 de dolari.

Astea sunt salariile de bază. Evident, se discută pe urmă de ore suplimentare, schimburi de noapte și așa mai departe.

Ajutor de bucătar: 450 dolari/ Chef: 800 – 1200 dolari

Pentru bucătari, testul (pentru a fi aduși și angajați n.r.) a fost unul singur pentru ajutoare de bucătari.

În România, restaurantele, cantinele, duc lipsă de ajutoare de bucătari, de cei care pregătesc ingredientele pentru gătit.

Testul este de îndemânare și rapiditate la tăiat legume. Ăsta este testul de bază.

„La o bucătărie, ca să gătești pentru 100 de persoane, dacă ai varză călită, ar fi bine să te pricepi la tocat varză. Atunci cumpărăm legume, cele întâlnite uzual: ceapă, varză, morcovi. Le dăm cuțite, o rozătoare, un aparat de decojit și pe urmă urmează teste”, spune Badea.

Angajatorul se uită la cum se așează ajutorul de bucătar, cum își pregătește spațiul, dacă și-l curăță înainte și după, cum își curăță legumele.

• La ajutoarele de bucătari, testele sunt înregistrate. Angajatorii nu vor o probă suplimentară imediată.

„La probele astea se prezintă și bucătari (chef), care își prezintă alte video-uri de prezentare în care arată cum au pregătit anumite mâncăruri, au poze cu diplome primite, la locurile în care au muncit în Orientul Mijlociu, de exemplu, la hoteluri de 5 stele, tot felul de certificate. Ei intră în altă ligă. Îi aducem pentru hoteluri de 5 stele, restaurante”, a declarat Romulus Badea.

Salarii:

Un ajutor de bucătar câștigă 450 de dolari, la care se adaugă ore suplimentare.

Un chef poate câștiga 800-900-1200 dolari.

Construcții: 550 dolari pentru necalificați/ Până la 1000 dolari net pentru calificați

În construcții salariul minim este 3.000 de lei brut – 477 euro net la cursul de azi (în jur de 550 dolari) (introdus prin acea OUG 114, care este scutit de impozit pe venit și contribuția la sănătate și la Pilonul II).

Un muncitor necalificat pleacă de la minim.

„Cei calificați, precum faianțar, fierar betonist, pot să câștige mult mai bine. Pot să ajungă la 800 – 1.000 dolari. În cazul de față e vorba de salariu net. Astea sunt salarii la care ajung, inclusiv cu ore suplimentare”, a mai afirmat el.

Cameristă – personal pentru hoteluri: 450 dolari

În hoteluri, cei mai bine plătiți sunt bucătarii. În rest, majoritatea se învârt în jurul sumei de 450 dolari.

Muncitori în ferme: 450 dolari e punctul de plecare/ 700 dolari pentru operatorii de echipamente grele

„Am adus muncitori pentru fermele de animale. În România nu mai există mulgători de vaci. Nu vorbim de mulgători manuali, ci de ferme moderne cu aparatură. Nu mai există.”, explică Romulus Badea.

Salariile pleacă de la 450 dolari pentru muncitorii necalificați.

„Putem să avem, de exemplu, operatori de echipamente grele în fermă. Acolo salariile pot să fie 700 de dolari. Aici mai este vorba de experiența fiecăruia, complexitatea aparatului pe care operează”, a mai afirmat Badea.