Direcția antifraudă, organele cu atribuții de control și administrare a veniturilor din ANAF vor putea aplica amenzi prevăzute de Legea contabilității - proiect

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 28 septembrie 2021, 21:00 Economie | Finanţe & Bănci


Sediu ANAF
Foto: Hotnews
Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile din Legea contabilității va fi acordat atât organelor cu atribuții de control fiscal, cât și organelor cu atribuții de administrare a veniturilor statului, precum și funcționarilor publici din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală, din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform unui proiect de ordin al instituției. Practic este vorba despre sancțiunile prevăzute în Legea contabilității, mai exact a modificărilor apărute prin Ordonanța de Urgență 13/2021.


Conform referatului de aprobare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se va putea face și de către personalul din cadrul structurilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nu doar de persoanele cu atribuţii de inspecţie fiscală şi control financiar sau de personalul altor direcţii din cadrul Ministerului Finanţelor, stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice, cum era prevăzut anterior.

Având în vedere este vorba despre Legea contabilității, așa cum am menționat, contravențiile sunt, printre altele, pentru nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv de instituțiile cu atribuții de reglementare în domeniul contabilității precum:

• aprobarea politicilor și procedurilor contabile prevăzute de legislație;
• utilizarea și ținerea registrelor de contabilitate;
• întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea și arhivarea acestora, precum și reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
• efectuarea inventarierii;
• întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare anuale și, după caz, a situațiilor financiare anuale consolidate, precum și a raportărilor contabile;
• întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a situațiilor financiare anuale și, după caz, a situațiilor financiare anuale consolidate, a situațiilor financiare interimare, precum și a raportărilor contabile (asta a fost introdusă recent prin OUG 13.2021)

Evident, tot contravenție reprezintă și prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare sau nerespectarea prevederilor referitoare la obligația membrilor organelor de administrație, conducere și supraveghere de a întocmi și de a publica situațiile financiare anuale.

Amenzile sunt în funcție de contravenție. Unele sunt de 100-200 lei, altele de 1000 – 10.000 ajungând în anumite cazuri la 30.000 – 40.000 de lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9929 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Dragi contribuabili, creste numarul celor (Marţi, 28 septembrie 2021, 21:56)

  cartofil [utilizator]

  care va pot amenda. Deci va creste numarul spagarilor si numarul spagilor pe care trebuie sa le dati de acum inainte !!!! Tot inainte, tovarasi !!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Iar cu amenzi? (Marţi, 28 septembrie 2021, 21:59)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dar cu recuperarea prejudiciilor? Ah, acolo se supara "prietenii destepti", nu ? Mai important e sa pui popriri la contribuabili cinstiti unde apare o lipsa de 1 leu decat la fraude si evaziuni.
 • +2 (2 voturi)    
  Si Militia Patrunjelului da amenzi! (Miercuri, 29 septembrie 2021, 8:07)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Si nu le incaseaza Nimeni!
  Nimic nou sub soare!
  Cooperativa Munca in Zadar!
 • +1 (1 vot)    
  DG Antifraudă (Miercuri, 29 septembrie 2021, 8:09)

  nghe [utilizator]

  va reveni la vechile obiceiuri ale Gărzii Financiare, de a "călca" toți contribuabilii de două ori pe an, dând amenzi de fiicare dată, pentru motive puerile.
  • +1 (1 vot)    
   La GF le cereau șefii să nu mai aducă femei seara (Miercuri, 29 septembrie 2021, 15:07)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui nghe

   în clădirea instituției. Comisarii GF acceptau și șpaga în natură. La ANAF era mereu scandal pe tema asta, că ei ar fi preferat să încaseze banii datorați, nu să beneficieze comisarii GF de favoruri sexuale.

   În urmă cu vreo 15 ani, știam pe cineva la care venea Garda în control din 3 în 3 luni: plătea de fiecare dată 5 mil amendă pentru ”nereguli în contabilitate”, dădea alte 5 mil șpagă și făcea evaziune de alte 70-80 mil până la controlul următor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by