România nu prea mai are macaragii și operatori de motostivuitoare, așa că multe firme doresc să aducă angajați din afara țării. Problema este, potrivit lui Romulus Badea, partener Soter & Partners, că viitorii angajați ar trebui să dea un test doar în limba română pentru a primi autorizare ISCIR, deși suntem în UE.

Romulus BadeaFoto: Hotnews

„Pentru motostivuitoare trebuie autorizare ISCIR. Noi găsim persoane, dar problema este că testul la ISCIR se dă numai în limba română. Nu poți să le acreditezi”, a spus Badea.

La fel, spune el, e problema și la operator pod rulant, la macaragii.

• Macaragii nu prea mai sunt, operator pod rulant nu mai există și angajatorii nu pot să formeze străini.

• În alte țări UE care se confruntă cu aceeași problema, procedurile s-au simplificat. Acolo instructajul se face la locul de munca. Ulterior sunt verificați la unele operațiuni de bază și asta este tot.

„Noi suntem în UE și, teoretic, orice test ar trebui să se dea într-o limbă de circulație internațională”, a mai arătat Romulus Badea.

Un ceh, de exemplu, dacă este deja autorizat în țara sa, poate veni aici și să echivaleze studiile. Nu mai este nevoie să dea un test. În schimb, dacă nu are autorizarea din țară, testul va trebui să-l dea în limba română.

Când vine vorba de muncitori asiatici, problema este că nu se poate echivala autorizarea din Sri Lanka, de exemplu, cu cea de aici. Este obligatoriu să dea testul în limba română.

„Legislația nu prevede nici că te poate lăsa cu translator autorizat, de parcă le-ar face ăla ceva. Acesta doar traduce. Nu se poate, pentru că nu este prevăzut, noi fiind în UE de atâția ani”, a explicat Badea.