Propunere cu impact major de la Finanțe. Vîlceanu: Să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate. E incorect pentru cei cu salariu mare să plătească 10% din el, iar cei cu salarii mici mai puțin, dar cu aceleași servicii

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 10 octombrie 2021, 17:55 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Vilceanu
Foto: AGERPRES
​Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, pune în discuție introducerea unui plafon până la care să fie percepută contribuția pentru sănătate, susținând că „e incorect” ca românii care câștigă mai mult să plătească același procent din salariu ca aceia care au lefuri mai mici, ei beneficiind de aceleași servicii.

„Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital. Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani", a spus Dan Vîlceanu la Ora de Profit.ro.

Ministrul demis a Finanțelor a spus, totodată, că eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă.

"Aş vrea să discutăm la pachet, pentru că aceste două măsuri - eliminarea excepţiilor şi scăderea treptată a taxării muncii - sunt două măsuri care nu pot să se întâmple decât la pachet. Există un principiu pe care noi ne-am dorit să îl vedem şi în România - taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea. În momentul de faţă există o problemă generată de o oarecare discriminare pentru anumite sectoare care sunt exceptate de la plata impozitului sau a contribuţiilor şi toate celelalte sectoare, care plătesc impozite şi contribuţii. Mă refer la salariaţi", a spus Vîlceanu.

Întrebat dacă Finanţele au stabilit deja domeniile pentru care vor fi eliminate scutirile, ministrul a răspuns că acestea sunt cele cunoscute deja, cum ar fi IT şi construcţii. (sursa: news.ro)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44136 vizualizari

 • +135 (137 voturi)    
  ... (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:02)

  mihai_mi [utilizator]

  Pe aceeasi logica: desfiintarea pensiilor speciale!!!!
  • -12 (34 voturi)    
   Bullshit (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:20)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

   E o perdea de fum din urmatoarele motive:
   1) un guvern inetirmar nu inseamna nimic
   2) un guvern de dreapta respecta legea si regulile democratiei
  • +48 (72 voturi)    
   Asigurarile de sanatate = PRINCIPIUL SOLIDARITATII (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:20)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

   «Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este "departe de a fi un socialist", spune:

   "Pentru mine, problema asigurarilor publice de SANATATE ESTE O CHESTIUNE DE UMANISM. Doresc ca fiecare persoana, indiferent de varsta, venit, stare de sanatate sau posibilitati materiale, sa fie ajutata atunci cand este bolnava. Altfel, ai celebra fraza: Pentru ca esti sarac, trebuie sa mori mai devreme. Iar eu nu vreau asta, a spus Zoeller.

   Germania are unul dintre cele mai vechi sisteme publice de sanatate din Europa ... se bazeaza pe un principiu simplu: DACA CASTIGI MAI MULTI BANI, PLATESTI MAI MULT IN SISTEM.

   In cadrul sistemului german, PERSOANELE CARE CASTIGA MAI PUTIN de echivalentul a 58.212 dolari pe an (adica 4.851 $ pe luna) TREBUIE SA AIBA ASIGURARE DE SANATATE IN SISTEMUL PUBLIC. Cei care castiga mai mult de atat ... pot opta pentru o asigurare privata ...

   "Nu orice S este despre socialism", a declarat Ann Marini, purtator de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate din Germania. "Acesta nu este un principiu socialist, este PRINCIPIUL SOLIDARITATII."

   "In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. ... Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului".

   Marini este si mai confuza in ceea ce priveste motivul pentru care americanii nu accepta un plan national de sanatate, deoarece vede Statele Unite ca pe O SOCIETATE MULT MAI RELIGIOASA DECAT GERMANIA.

   Ea remarca faptul ca MAJORITATEA RELIGIILOR II INVATA PE OAMENI SA-SI "IUBEASCA APROAPELE". Atunci cand acest principiu are o functie religioasa atat de centrala - iar Statele Unite sunt atat de religioase - "atunci de ce nu se poate transmite faptul ca OAMENII AR TREBUI SA CONTRIBUIE PUTIN PENTRU A-I SPRIJINI PE ALTII, DE EXEMPLU IN CADRUL ASIGURARILOR DE SANATATE".»

   https://bit.ly/2Wd7Lta
   • +44 (50 voturi)    
    Corect comentariul (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:47)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Nu ma deranjeaza sa platesc procentual, adica 10% din ce castig, este o taxa de solidaritate, n-am nimic impotriva ca sa ajut un batut de soarta. In acelasi timp am pretentia ca daca ma imbolnavesc, sa primesc si eu servicii corecte, nu sa fiu obligat, dupa ce am cotizat 40 de ani fara sa consum nimic, sa trebuiasca sa dau spagi sau sa-mi cumpar medicamentele care lipsesc din spital.
    Ceea ce mi se pare total anormal este insa ca niste jeguri ceausiste, care nu au cotizat nimic o viata intrega si au slujit regimurile bolsevice de dinainte si de dupa 90 (spre exemplu magistratii) sa aiba spitale separate, sa le fie decontate absolut toate serviciile medicale si absolut toate medicamentele, nu ca pentru cetateanul obisnuit, numai o parte.
    • -13 (17 voturi)    
     vorbe goale (Luni, 11 octombrie 2021, 6:28)

     cccdan [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Mai mult ca sigur nu castigi mare branza ca sa te bucuri de o eventuala plafonare. 10% e colosal de mult, e cat impozitul pe venit, o dublare a acestuia!
    • 0 (0 voturi)    
     nu e normal (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:58)

     kripton [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     dar este, pt ca SISTEMUL isi rasplateste sacalii care l-au servit
   • -9 (25 voturi)    
    fara legatura una cu alta (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:09)

    Cetateanul revoltat [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Stimate CetateanLogat, comentariul Dvs e corect din perspectiva asigurarilor de sanatate, numai ca nu exista nici o legatura in Romania intre contributia OBLIGATORIE de sanatate la bugetul statului si contributia FACULTATIVA la un sistem de asigurari de sanatate! Sunt 2 sisteme complet diferite!
    • +6 (22 voturi)    
     Comentariu tehnic... (Duminică, 10 octombrie 2021, 23:01)

     Cetateanul revoltat [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul revoltat

     Observ un numar mare de dislike-ri la comentariul meu si doresc sa fac o precizare: observatia mea a fost pur "tehnica" cu privire la asigurarile de sanatate in Romania, unde nu exista acest tip de serviciu public.
     Asta nu inseamna ca aprob in vreun fel ineptiile debitate de acest individ croit pe 'modelul' Catzu... dimpotriva!
     • +8 (12 voturi)    
      Le-ai incurcat! (Luni, 11 octombrie 2021, 11:51)

      all23 [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul revoltat

      Pai nici tehnic niu se justifica acel comentariu. Casele de sanatate ale specialilor nu sunt sustinute din banii lor! Au fost confiscate de la ceilalti ( deci nu au platit terenurile si cladirile ) iar apoi ministerul cotizeaza la greu. Cat despre contributiile lor facultative , as vrea sa vad ca platesc toate contributiile ca ceilalti fraieri ...
   • 0 (16 voturi)    
    Cu o completare esențială (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:34)

    idna [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Fix în Germania dată de tine exemplu contribuțiile sunt limitate la o anumită sumă (cei 58.212 dolari ai tăi din 2012, actual 58.050 euro brut anual la nivel de 2021) peste care nu mai plătești, deci cumva cam ce zice și ministrul nostru (în sensul că cu toată solidaritatea socială totuși nu este normal la salariu de 1 milion de euro anual să ți se rețină 100 mii pentru sănătate). Tu ai sărit în traducerea ta fix esențialul (sper că din neștiință și nu cu intenție): "Those earning more than that can insure themselves on the national health plan -- and pay the top rate -- or [...]". Acel "top rate" însemnând ce zic eu, contribuția maximă posibilă.

    https://www.bundesgesundheitsministerium.de/beitraege-und-tarife.html

    Sowohl bei pflichtversicherten als auch bei freiwillig versicherten Mitgliedern werden die Einkünfte insgesamt nur bis zur Beitragsbemessungsgrenze von 4.837,50 Euro im Monat beziehungsweise 58.050 Euro im Jahr (Stand 2021) berücksichtigt.
    • +6 (12 voturi)    
     Tu omiți esențialul (Luni, 11 octombrie 2021, 13:15)

     Bubulac [utilizator] i-a raspuns lui idna

     În Germania, impozitul pe venit e puternic progresiv, ceea ce mai mult decât compensează plafonarea la sănătate. Persoanele cu venit peste 50K plătesc 42-45% doar impozit pe venit.

     Adică per ansamblu, impozitarea totală rămâne progresivă cu tot cu plafonare. La noi e invers, dacă plafonezi contribuțiile nici măcar cotă unică nu îți rămâne, ci impozitare regresivă.
     • -9 (9 voturi)    
      Tu plătești impozit în Germania? (Luni, 11 octombrie 2021, 18:13)

      idna [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

      Sau vorbești din auzite sau citite pe net?

      Și chiar dacă ți-aș trimite fluturași de salariu sau regularizarea fiscală anuală cu valori în jur de 20-25% și nu cât spui tu, la venituri de peste 100k, ce treabă are impozitarea cu casele de sănătate? În Germania, că în România o avea.
      • -2 (2 voturi)    
       Dacă nu înțelegi fiscalitate, mai bine te abții (Miercuri, 13 octombrie 2021, 0:25)

       Bubulac [utilizator] i-a raspuns lui idna

       Cota marginală superioară e de 45% în Germania, dar nu o să se aplice direct la 100K. Se aplică gradual, pe diferențele de la o cotă la alta, și trebuie să ai venituri foarte mari ca să plătești spre 40%.
     • 0 (0 voturi)    
      Mai citește o dată ce ai scris tu (Joi, 14 octombrie 2021, 19:04)

      idna [utilizator] i-a raspuns lui Bubulac

      Ți-am dat exemplu de venit (salariu mai exact, unic venit) peste 50K (100K) la care nu se plătește impozit la valorile prezentate de tine în primul comentariu (sugerai că "toate" veniturile peste 50K sunt impozitate unitar cu circa 40%). De aici și curiozitatea mea, dacă îți plătești impozitele în Germania. Probabil că nu. Dacă nu înțelegi limba română, idem, mai bine abține-te.

      Și simplificând lucrurile, din nou, ce treabă are taxa de protecție plătită statului (german) cu contribuțiile către casele de sănătate (germane)?
    • +8 (10 voturi)    
     Completarea suplimentara este urmatoarea: (Luni, 11 octombrie 2021, 16:00)

     CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui idna

     «Dintre toate statele din Uniunea Europeană, România alocă cel mai puțin pentru sănătate pe cap de locuitor (Eurostat).

     România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

     La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) şi Suedia (5.040 de euro).

     Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.

     Ca procent din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franţa (11,3% din PIB) şi Suedia (10,9% din PIB).»

     https://bit.ly/3nUQUY6

     Deci, in momentul in care Romania va ajunge CEL PUTIN la media UE in ceea ce priveste alocarile pentru sanatate - adica cel putin 2.982 euro pe cap de locuitor (si NU 580 de euro pe cap de locuitor, cat aloca in prezent), ATUNCI - dupa mai multi ani in care se vor construi spitale noi, dotate cu aparatura moderna - se poate plafona si in Romania la 4.837,50 Euro pe luna venitul de la care nu se mai percepe contributie pentru asigurarea publica de sanatate (ca in Germania).
     • -8 (8 voturi)    
      Nu mi-ai spus (Luni, 11 octombrie 2021, 18:06)

      idna [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

      Dacă ai omis cu intenție sau nu completarea mea esențială :).

      Plafonarea e plafonare, nu o mai roti ca la Ploiești.
      • +7 (9 voturi)    
       Manipulare prin DIVAGARE (Luni, 11 octombrie 2021, 19:29)

       CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui idna

       Subiecul conversatiei nu eram eu, ci diferenta uriasa dintre sumele alocate sanatatii in Romania fata de cele alocate in Germania. Totusi, iti voi raspunde la intrebarea tendentioasa:

       «Atât pentru membrii cu asigurare obligatorie, cât și pentru cei cu asigurare voluntară, venitul este luat în considerare doar până la pragul de venit de 4 837,50 euro pe lună sau 58 050 euro pe an (începând cu 2021).»

       https://bit.ly/3iS7UL1

       Deci, aceasta plafonare NU a existat inainte de anul 2021. Nu am stiut de aceasta modificare legislativa pana acum.

       Germania are un sistem de sanatate modern si performant. Pentru a ajunge la acest nivel a fost nevoie de multi ani si de multe investitii. Este evident ca nemtii "nu au pus caruta inaintea boilor", adica nu au introdus plafonul inainte de a investi masiv in sistemul de sanatate.

       Nu stiu care au fost argumentele cu care au introdus plafonul de 4.837,50 euro pe luna (venitul de la care nu se mai percepe contributie pentru asigurarea publica de sanatate), insa urmatorul articol ar putea sa ne ofere niste indicii:

       «De la spitale la centrele de îngrijire, externalizarea și privatizarea asistenței medicale, în combinație cu diverse politici de austeritate, au degradat semnificativ capacitatea statelor membre ale UE de a face față în mod eficient la COVID-19, ceea ce a costat vieți suplimentare. Un nou raport al organizației de supraveghere a lobby-ului Corporate Europe Observatory (CEO), publicat astăzi, arată că REFORMELE NEOLIBERALE CARE AU SLĂBIT SISTEMELE PUBLICE DE SĂNĂTATE au fost, în parte, rezultatul presiunilor politice ale UE [1]. Între timp, spitalele private fac lobby pentru a extinde și mai mult rolul sectorului privat și pentru a obține o felie din fondurile UE de redresare a crizei corona.»

       [1]. Poti citi aici ( https://bit.ly/30hMzV2 ) raportul "Când piața devine mortală: cum presiunile în direcția privatizării sănătății și a îngrijirii pe termen lung pun Europa într-o situație precară în fața unei pandemii".
       • +6 (8 voturi)    
        Link la articolul din care am citat mai sus (Luni, 11 octombrie 2021, 19:57)

        CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

        Link la articolul din care am citat mai sus:

        https://bit.ly/3DtF3EP
      • 0 (0 voturi)    
       @CetateanLogat (Miercuri, 13 octombrie 2021, 14:30)

       idna [utilizator] i-a raspuns lui idna

       Poate așa îmi publică și mie Hotnews comentariile.

       Ba da, există de mult. Ai tradus prost, sau ai înțeles prost din ce a tradus Google Translate pentru tine, sau ai tradus bine dar continui să încerci să manipulezi. Suma respectivă este valoarea plafonului doar pentru anul 2021. Anul trecut a fost mai mică, la anul rămâne la fel. Dacă Hotnews mi-ar publica mesajele, ai putea accesa și link-ul postat, cu valorile istorice.
   • +1 (21 voturi)    
    Doctorii germani emigrează şi ei (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:58)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    ştii unde? În Elveţia. Unde asigurarea de sănătate e privată şi e în funcţie de vârstă, obezitate, boli, etc... nu în funcţie de cât câştigi.
    • +6 (12 voturi)    
     oh, Doamne (Luni, 11 octombrie 2021, 9:01)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

     peste tot in lume la incheierea unu asigurari private ti se face un control riguros si taxele sunt in functie de varsta, comorbiditati, rezultatele examinarii amanuntite !
     Pe baza acestor analize, care functioneaza de multe decenii, statisticienii au intocmit graficele si previziunile pe care le folosesc toti specialistii in Sanatate Publica .
   • -6 (12 voturi)    
    hei (Luni, 11 octombrie 2021, 0:15)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    ISLAM: Iubeste-ti aproapele, DACA acesta e musulman. Daca nu, sa se converteasca sau isi pierde capul.
   • -4 (18 voturi)    
    Haluciant, dupa 32 de ani (Luni, 11 octombrie 2021, 8:30)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Comunismul e mai viu ca niciodata, iar PSD-ul, crezut in groapa, ii poarta faclia pe cele mai inalte culmi.
    Oamenii care muncesc 10-14 ore pe zi, s-au educat, de multe ori pe banii lor pentru calificari internationale, care au facut sacrificii sint denumiti hoti si in cel mai fericit caz parveniti. Pentru unii e inadmisibil aproape sa castigi peste 15.000 de lei pe luna!
    Si in mintea lor trebuie sa plateasca fara numar ca sa poate sustine sistemul de sanatate nevoile lor.
    Se dau citate nobile si se filizofeaza la cel mai inalt nivel solicialist uitandu-se realitatea crunta: DE 75 DE ANI SISTEMUL ASA SI ESTE; UNDE NE-A ADUS “SOLIDARITATEA”!? La faliment si la murit cu zile in spitale.
    Cine poate sa plece din tara pleaca, cine poate sa-si ascunda banii si-i ascunde, iar sistemul de sanatate oricum nu poate face fata tuturor.
    Largirea bazei de contributii e solutia, iar plafonarea ajuta asta. Incasarile statului au crescut in mod constant dupa fiecare reducere/limitare de taxe.
    Altfel solidaritate trambitata utopic de PSD-isti ne-a adus decat saracie.
   • -4 (16 voturi)    
    Solidaritatea obligatorie este fix socialism (Luni, 11 octombrie 2021, 10:30)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Libertatea presupune totodată și dreptul de a nu fi solidar decât cu cei cu care alegi să fii așa.
    Sunt atâtea persoane care au nevoie de organe, ce-ar fi să fim obligați să fim solidari și să ne donăm organele (avem 2 ochi, deci tot în baza principiului „solidarității” putem fi obligați să donăm 1 cuiva care are nevoie...)
    • +6 (16 voturi)    
     Poti alege! (Luni, 11 octombrie 2021, 11:55)

     all23 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Daca vrei poti avea alta cetatenie , si nu mai platesti nimic la fraierii din Romania, ci te duci sluga la stapan in vest!
     • -6 (8 voturi)    
      corect (Luni, 11 octombrie 2021, 14:28)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui all23

      "sluga", termen de origina slava. echivalentul in limba romana moderna este "angajat" (origine franceza - en gage)
      "stapan", alt termen de origine slava. echivalentul in limba romana moderna, adaptat la context, este "patron" (latina - patronus)

      deci mai bine "sluga la stapan" decat sa muncesti ca fraierul pentru hoti si cersetori.
   • -5 (9 voturi)    
    cum functioneaza principiul solidaritatii? (Luni, 11 octombrie 2021, 14:18)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Eu sunt de acord 100% cu solidaritatea sociala, dar nu inteleg de ce este aplicabila doar cand e vorba de impartit rezultatele, nu si efortul?..

    Daca eu platesc 10% din 5000 de euro la sanatate si alti 2-3 (din solidaritate) beneficiaza de munca mea, ei ce ofera, tot din solidaritate? daca toti "solidarii" astia ar pune osul la munca in folosul comunitatii macar 2-3h pe zi, toate localitatile din Romania ar trebui sa arate ma bine ca Elevetia.

    Sistemul solidaritatii functioneaza in Germania pentru ca au aprox 42 de milioane de salariati, peste 50% din populatie. Daca ar avea si Romania 10 milioane de salariati.....
  • -2 (10 voturi)    
   alta (Luni, 11 octombrie 2021, 0:19)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

   Privatizarea completa a sistemului de sanatate.
  • +1 (3 voturi)    
   da, dar (Luni, 11 octombrie 2021, 8:57)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

   nu vad legatura !?
   Hai sa ramanem pe subiect; e prea important ca sa inlocuim discutia cu lozincareala !
 • +67 (83 voturi)    
  Un superman mai mic (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:02)

  Mihail. [utilizator]

  Inca e in zbor: de pe faras, spre fundul cosului de gunoi.
  • +4 (8 voturi)    
   ...spre fundul haznalei. (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:30)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   .
 • +111 (117 voturi)    
  Mda (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:05)

  costicatrombon [utilizator]

  De ce nu vedeti discriminarea pensiilor speciale?! Unii platesc contributii toata viata pana la 63 de ani si primesc 2000 de lei iar altii nu platesc mai nimic si ies la 42-45-48 de ani cu 10-15-20000 pensie?
  CE POATE FI MAI NEDREPT STRAMB INECHITABIL DECAT ASTA?
  • +10 (32 voturi)    
   Eliminarea facilitatilor fiscale de orice fel... (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:04)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui costicatrombon

   Este conditie de baza in PNRR....adica vor fi operate sigur in legislatie inclusiv pensiile speciale.

   Numai ca trantorii astia trag de timp la maxim :)))
   • +6 (12 voturi)    
    Vor doar banii din PNRR nu (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:08)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    si obligatiile ce revin. PNRR-ul asta e dorit doar de USR, pnl-ul si ceilalti au pndl-3 saligny.
    • +8 (10 voturi)    
     De data asta nu se pot lua banii fara... (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:52)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

     ...respectarea conditiilor....Ghinion conform unui klasik in viatza :)))
     • +1 (1 vot)    
      nici nu-i intereseaza (Luni, 11 octombrie 2021, 14:32)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

      banii din PNRR oricum nu pot fi deturnati.
      de ce crezi ca avem de aproape 20 de ani o rata atat de mica de absorbtie a fondurilor UE?

      din 50 de miliarde PNDL3, 5 sunt comision, 20 profitul firmelor abonate la fonduri publice...
      este suficient pentru ei. restul Romaniei primeste ce voteaza.
 • -50 (78 voturi)    
  IN SFARSIT (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:05)

  murangura [utilizator]

  daca chiar da drumul la asa ceva o sa-mi schimb parerea despre acest individ.
 • +43 (99 voturi)    
  Inca un mediocru (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:06)

  Alexos [utilizator]

  Dupa ce ca nu stiu pe ce lume traiesc, isi mai si dau cu parerea. Cel cu salariu mai mare isi permite contributia fara probleme, nu cred ca-i pare rau ca banii lui sunt folositi pentru a salva un sarac bolnav. Bogatii din vest au invatat de mult ca daca nu dai ceva inapoi societatii care ti-a permis sa ajungi sus, totul se prabuseste.
  • -10 (38 voturi)    
   nu e chiar asa (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:08)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Sunt de acord cu tine ca trebuie sa existe o latura sociala si ca nu putem sa avem un sistem echivalent cu CASCO la o masina pentru ca daca am avea un astfel de sistem, cei care nu au salarii mari ar muri la cea mai simpla boala pentru ca asigurarea lor nu ar plati suma necesara tratamentului.
   De cealalta parte, avem oamenii cu salarii mari care platesc si cate 10.000 EUR anual pentru sanatate iar cand ajung in spitale trebuie sa-si cumpere pansamentul...
   Apoi sa ne mai uitam putin la indemnizatia de maternitate. De ce Statul plateste X% indemnizatia lunara dar plafoneaza totusi la 8500 RON din moment ce tu contribui cu procent din salariu fara nicio plafonare?
   • +9 (11 voturi)    
    Și ce vrei să-i faci spital separat celui cu (Luni, 11 octombrie 2021, 1:42)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    o contribuție mai mare? Nici ăla care cotizează 10000 de euro pe an pentru sănătate, nici cel care cotizează puțin, pentru că e puțin câștigul lui lunar, nu trebuie tratat cu saloane mizerabile și tratamente cu paracetamol. Oricum cel care cotizează gras, nu se duc el să se trateze în România, stai liniștit. Ministrul de finanțe interimar, după cât văd, vrea să mai facă o gaură mare în bugetul de asigurări de sănătate de stat. Sau poate vrea ca acest deficit să fie completat cu o cotizație mai mare din partea săracilor. Mai știi?
    • 0 (0 voturi)    
     aha (Luni, 11 octombrie 2021, 14:09)

     Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Si tu daca ai avea atat de multi bani incat sa mergi sa te tratezi in strainatate, ai fi fraier sa mai dai 10% Statului pentru ceva ce nu folosesti si mai grav, pentru ceva ce nu e folosit/gestionat corespunzator de catre Stat?
   • 0 (2 voturi)    
    interesant (Luni, 11 octombrie 2021, 14:43)

    Giolgel [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

    Dupa cate minusuri ai luat (pe nedrept, evident), e clar ca pe acest site sunt doar persoane cu venituri mici... iar cotizatiilor lor nu sustin sistemul de sanatate... sunt fix aia pe care ii cari in spate...
  • -21 (41 voturi)    
   da ? (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:30)

   rick777 [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Ai scris = "daca nu dai ceva inapoi societatii care ti-a permis sa ajungi sus "
   Ce vorbesti omule ?
   "Societatea" mi-a permis sa ajung sus ?
   Deci 1.munca mea , 2.educatia mea , 3.puterea si curajul de a lua riscuri = nu conteaza ?
   Bine ca am plecat din societatea de rahat care imi "permite" sa ajung sus !
   • +10 (18 voturi)    
    corect! (Duminică, 10 octombrie 2021, 23:03)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui rick777

    Daca mama ta n-ar fi beneficiat de asistentza la nastere si daca "societatea de rahat" n-ar fi avut grija de tine, de cand ai fost bebe si pana ti-ai terminat "educatia", n-ai mai fi ajuns sa scrii prostii pe aici!
    Esti CEA mai buna dovada ca "societatea" n-ar trebui sa aiba grija de membrii ei!
    Daca te lasau in plata Domnului, poate am fi fost scutiti cu totii de balariile tale! >:
    • +1 (3 voturi)    
     da ? (Luni, 11 octombrie 2021, 17:00)

     rick777 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     societatea a avut grija de mine ? prin sanatate si educatie ?
     NU ! parintii mei au avut grija de mine !
     si au platit taxe uriase pentru asta partidului comunist !
     Bine ca nu ai spus ca Comunistii ( cacofonie intentionata ) mi-au dat totul !
     Stii ce ?
     Cum naiba se face ca toate putorile societatii vor sa fie " solidari " adica hoti cu cei care muncesc ?
   • +12 (16 voturi)    
    Du-te mai! (Luni, 11 octombrie 2021, 0:55)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui rick777

    De-a dura cu educatia ta de 2 bani cu tot! Daca asta e rezultatul educatiei tale, e jale! Nu ai platit un chior pe educatie si sanatate cat ai fost minor, altfel cine stie, daca era cu plata poate scapam de educatia ta si ajungeai pe la un liceul de meserii!
    • 0 (4 voturi)    
     da ? (Luni, 11 octombrie 2021, 15:28)

     rick777 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     pentru educatia si sanatatea mea au platit parintii mei = prin taxele uriase impuse de partidul comunist !
     Iar cind parintii mei au imbatrinit si s-au imbolnavit = eu am platit pentru sanatatea lor din munca mea si Nu societatea de rahat-comunista care le-a luat banii in tineretze prin taxe cu promisunea mincinoasa ca va avea gija de ei la batrinete .
  • -14 (28 voturi)    
   Lol (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:04)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Da, de-aia Jeff Bezos isi plateste 90% din lucratorii din depozite cu 10 dolari pe ora.

   Tot de-aia primii 100 miliardari au mai multi bani ca 80% din populatia globului.

   Problema nu este daca cel cu salariul mare isi permite sau nu contributia, ci daca e corect ca de contributia aia mare sa nu primeasca nimic in schimb, si sa se foloseasca de ea unul care nu a fost capabil in viata de mai mult de un salariu minim.

   Ce spui tu e socialism, ceea ce nu ar fi nimic rau, dar nu in felul asta.

   Saracul bolnav nu se poate trata in conditii, indiferent de cine ii plateste contributia, ci pentru ca politicienii sunt corupti si banii aia de la CNAS, foarte multi, sunt sifonati la greu.
   • +7 (15 voturi)    
    Măi bogate (Luni, 11 octombrie 2021, 1:50)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Fă-ți matale la privat asigurare și lasă sistemul de asigurări în pace. Nu-ți convine sistemul ăsta? Du-te în America.Dar probabil că banii pe care-i obții sunt de la stat, funcții din astea retribuite cu 15000 de euro pe lună prin ministere și agenții guvernamentale în care singura ta datorie e să miști niște hârtii de colo până colo, în rest nu știi nimic să faci, ori în America trebuie să muncești și să ai știință în ceea ce faci.
    • +2 (12 voturi)    
     Pai si la privat si la stat? (Luni, 11 octombrie 2021, 2:34)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

     Daca imi fac asigurare privata care imi acopera absolut totul, am pretentia sa nu mai platesc la Stat!
     • +1 (3 voturi)    
      O sa te acopere (Luni, 11 octombrie 2021, 12:02)

      all23 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      asigurarea privata cu pamant! Unde ai auzit tu de asigurare privata care acopera tot ? Poate vrei sa vezi cu e sa platesti mult iar cand nu mai ai ce sa primesti ( clauza ascunse in contract care le permit sa nu plateasca/asigure) o sa vii tot cu saracimea la supa saracului ?
  • +8 (8 voturi)    
   Faci o confuzie (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:09)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Intre contributia la o asigurare (de sanatate) si un impozit.
   Cei care au salarii mai mari (nu bogatii, ca bogatia legala nu se face din salariu, se face din dividende/actiuni) platesc oricum impozit mai mare avand baza mai mare.
   La asigurare principiul de sustinere vine din faptul ca nu se intampla riscul pentru toti odata, pentru unii chiar deloc sau foarte rar. Nu marirea bazei pentru cel care oricum plateste mai mult (plafonarea functioneaza oricum la valori mult peste medie), ci contributia tuturor care sint supusi riscului e secretul.
  • -3 (11 voturi)    
   privat/stat (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:27)

   Alessandra1 [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   In primul rand unul cu salariu mare nu e vorba ca isi "permite" contributia - ii este luata oricum obligatoriu din salariu si nu are cum se opune.

   Dpdv medical, cei cu salarii mari, covarsitor se duc in privat. Deci nu beneficiaza de absolut nimic de la stat. Inclusiv rudelor (parinti) le platim tot abonamente private.

   Inteleg sa platesc daca as beneficia si eu sau macar un membru al familiei, dar de fapt, platesc exclusiv donatii pentru altii si nu e deloc corect.
  • +5 (9 voturi)    
   ;) (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:56)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   Nu exista salariat bogat!
   • +1 (1 vot)    
    oare? (Luni, 11 octombrie 2021, 14:46)

    Giolgel [utilizator] i-a raspuns lui NimeniNeica

    Sunt destul sefi de agentii pe la stat care au salarii de pest 10.000 euro net pe luna; exista sefi de banca (CEO) care castiga peste 1 000 000 euro pe an; toti astia sunt angajati in Romania.
 • +40 (66 voturi)    
  am auzit povestea cu "eu platesc" nu gluma (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:09)

  Francisc 1 [utilizator]

  de la un special care imi povestea cat a platit el toata viata si nu a papat un leu , dupa o luna era in spital cu un cancer si a stat cand afara , cand inauntru vreo doi ani dupa care a murit timp in care a cheltuit fondul de sanatate cu el de vreo 10 ori cat platise el in toata viata ! se cheama sistem solidar si seamana cu asigurarea la masina , nu platesti ca sa-ti iei alta ci ca sa o poti repara chiar daca costa mult in caz de ceva , in concluzie baiatul , asta tanara speranta PSD, e un idiot!
  • -20 (38 voturi)    
   Valceanu "PSD"??? :))))) (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:53)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Daca ai vrut sa bagi o stramba, afla ca nu ti-a iesit. :)))))))))) VALCEANU-PNL, uite ca spun eu, Te oftici?
   • +24 (36 voturi)    
    Ba i-a iesit, e un traseist plecat din PSD (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:34)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui AES

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24977591-cine-este-dan-vilceanu-propus-citu-sefia-mfp-cariera-politica-inceputa-psd-legaturi-stranse-ministerul-finantelor-afaceri-ale-familiei-firme-stat-din-energie.htm

    A mers in linia familiei: ubi bene ibi patria....90% din ceilalti din parlament si ministere sunt identici.
    Daca maine nu mai merge PNL parca-l vad reintors la matca primordiala a celor ce-au distrus RO in ultimii 31 de ani...
    • +4 (4 voturi)    
     Cu atat mai mult! (Luni, 11 octombrie 2021, 1:18)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     DE CE l-a primit PNL? >:
   • +20 (28 voturi)    
    te oftici? (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:54)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui AES

    "El și început cariera politică la PSD, fiind președinte al tineretului Social Democrat Gorj din 2006 până în 2009." citat de pe hotnews!
  • +4 (16 voturi)    
   da, dar (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:08)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   pe de alta parte iar ... inventam roata !?
   Ia vedeti cum e la nemti !
   • -1 (13 voturi)    
    buna idee , ia vedeti! (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:27)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    sistemul nostru e partial importat din germania , ia vedeti cum e la nemti!
  • -13 (23 voturi)    
   bravo ... ce strambe bagi, demne de un postac PSD (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:16)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   bravo ... ce strambe bagi, demne de un postac PSD.
   • +20 (24 voturi)    
    deci daca postez despre un traseit PSD (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:29)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    un incult economic ce face spume ca e demis , sunt postac PSD? de ce nu AUR?
 • -1 (33 voturi)    
  Da, urgență mare așa ceva. (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:11)

  vax_XXL [utilizator]

  Ăia cu salarii mari pe care-i jupuie statul cu contribuția la sănătate sunt foarte puțini și cuantumul plătit de ei este irelevant pentru bugetul.
  Dar, de fapt, asta a fost o fumigenă, subiectul real fiind impozitarea diferențiată (tot de la PSD rămâi ca gândire), respectiv eliminarea scutirilor - toat pentru că aveți nevoie de mai mulți bani de tocat.
  Dacă te doare așa tare de noi, de ce nu ne povestești despre cum tot cei care plătesc mult la sănatate, dar nu au nevoie de ”extraordinarul de românesc” sistem de sănătate sunt în postura în care privesc cum se cheltuie surplusul creat de ei, iar când vor avea chiar ei nevoie, sistemul le va oferi un deget mijlociu ”Banii voștri au fost cheltuiți deja, mai veniți cu ceva!”.
  • +9 (9 voturi)    
   Am platit cateva zeci de ani iar cand am (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:03)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui vax_XXL

   avut nevoie de consultatii, le-am platit la privat. La stat m-ar fi programat peste cateva luni. Mi-a dat doctorul de familie sa fac niste analize, zice el, gratuite. M-am dus la laborator sa le fac, mi-au zis stai tataie, le faci dumneata dar peste doua luni gratis. Daca vrei acum, da, le facem, dar le platesti (mi-au facut totusi o reducere de 15%). In conditiile astea este deranjant sa dau niste sume extrem de mari fara sa beneficiez de aproape nimic. Iar lui maica-mea iau facut radio-terapie e drept, gratis. Dar prima consultatie a fost de 750 lei si la fiecare sedinta m-au mai taxat cu 150 (de 15X). Rezista un pensionar la asa ceva ?? Nu, el nu-si mai face raze si moare. Eu cotizez si el tot moare.
   • +4 (6 voturi)    
    Aveți dreptate (Luni, 11 octombrie 2021, 1:58)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    toți pățim la fel din cauză că statul nu vrea să plătească decât un număr foarte limitat de consultații și de analize. Aici e vorba de altceva. De inițiativa ministrului de a mai adăuga ceva bani în buzunarul bogatului, sireacu, și a da o gaură în fondul de asigurări de sănătate. Urmarea/ Și mai puține analize gratis, și mai puține consultații gratis. în cine lovește? În sărac.
 • +6 (50 voturi)    
  si inca ceva ca vad ca da talentul pe dinafara (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:11)

  Francisc 1 [utilizator]

  impozitarea IT inseamna automat zeci de mii de locuri de munca desfiintate ( astia nu lucreaza practic in romania ) a doua zi se muta in bulgaria india maroc si mai stiu eu pe unde , vorbeste gura fara el , b.o.u !
  • -6 (24 voturi)    
   da' sa plece naibii odata! (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:49)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   societatea castiga doar firimituri de pe urma lor
   • +6 (24 voturi)    
    Ce prostie (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:18)

    Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Contributiile la buget ale celror din IT sunt aproape egale cu contributiile din restul economiei. Cand faci propaganda din asta ieftina gandeste-te inainte sa deschizi gura.

    Un IT-st isi pune laptopul in rucsac, 5 tricouri, 2 perechi de adidasi, blugi de schimb - se urca in avion si va pupa pe portofel.

    Da vorba lui Brancusi - inca suntei saraci si prosti.

    Un ITst nu are probleme sa plateasca mai mult la buget: dar problema este ca plateste degeaba! Nu se vede nimic de banii lui. Doar furaciune.

    Asa ca poate se enerveaza si se duce sa plateasca contributii in alta tara unde nu sunt hoti.
    • +6 (10 voturi)    
     Brancusi a spus: V-am lasat saraci si (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:05)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

     prosti si v-am gasit mai saraci si mai prosti !!!!!
    • +3 (9 voturi)    
     Interesul de clasa (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:15)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

     Nu este propaganda ieftina, ci chiar acesta este punctul de vedere al pedesereului!

     Adeptii Ilici nu au niciun interes ca economia sa mearga bine.
     De aceea si dat Daddy "ordonanta lacomiei", tocmia ca sa ALUNGE din tara investitorii seriosi!

     pedesereul nu are niciun interes ca economia sa mearga bine, ei stiu la perfectie sa gestioneze mizeria, penuria, nu belsugul!

     Daca tara are o clasa de mijlco puternica, cum ar mai putea pacali electoratul cu sacosa electorala si galeata rosie?!?
    • +2 (4 voturi)    
     Nu se vede mare lucru din banii tuturor.. (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:47)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

     Nu numai din ai IT stilor....nu-s o secta aparte in "combinatia" asta in care se traieste acum in Romania :)))

     O problema ar fi ca deja exista roboti care scriu soft...care la fel ca un IT ist nu au nevoie de facultate ca sa scrie..., au nevoie doar de curent...in schimb nu consuma zilnic mancare, cazare,transport, haine etc., nu se deplaseaza si nu tre sa plateasca taxe :)))

     Ghici care este preferinta corporatiilor din domeniu...
   • +9 (13 voturi)    
    pai ai zeci de mii de tineri someri (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:30)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    peste noapte , ii intretii matale? ce preferi? eu am zis ca pleaca automat postul nu angajatul , ii doare pe aia fix in kr ca e roman sau indian ala care scrie softul!
   • +4 (6 voturi)    
    ba chiar CASTIGA! (Luni, 11 octombrie 2021, 1:26)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Sunt scutiti doar de IMPOZIT, NU si de contributiile la pensii, sanatate samd.!
    In plus, o mare parte din banii lor merg in "consum", adica sunt cheltuiti AICI, in tzara, NU in alta parte!
    MULTA minte mai aveti, voi, astia care muriti de invidie (sau care sunteti platiti sa postati ayurea - apropo: postaceala n-ar fi posibila fara IT >:)
  • +7 (7 voturi)    
   Evident! (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:12)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   De acee s-au facut reducerile de impozite pt noi, nu ca cineva nu mai putea de dragul nostru, dar ca sa VINA aici investitorii!

   Fara aceste facilitati, nu ar fi venit, desi Statul castinga 45% impozit din ...NIMIC, pentru ca nu existau respectivele locuri de munca!
 • +34 (58 voturi)    
  . (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:12)

  AlterEgo21 [utilizator]

  Inca un pas catre privatizarea sanatatii! Buna functionare a societatii se bazeaza pe solidaritate. Suntem mai puternici impreuna! Pe acelasi principiu, nici toti cei care platesc aceeasi asigurare in privat nu beneficiaza de aceleasi servicii! Unii pot avea ghinionul sa faca o boala grava si sa aiba nevoie de ingrijiri medicale, altii nu! Nu spun ca sistemul actual e perfect, dar ultimul lucru de care are nevoie Romania acum e subfinantarea sistemului de sanatate! Nu-i vad pe PNL-isti dornici de o reforma a sistemului pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale, in schimb sunt mereu dornici de privatizare si liberalizare! Am vazut cat de bine a mers cu piata enrgiei!
 • +36 (46 voturi)    
  Aham (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:15)

  Luk [utilizator]

  Prietena lui Citu are idei.
 • -10 (38 voturi)    
  Cartoful fierbinte al tuturor ministrilor sanatati (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:17)

  un_moftangiu [utilizator]

  Sa spuna ce contine pachetul minim garantat pe care il primesti la schimb cu cotributia minima la sistemul de sanatate. Si nu pot spune asta pentru ca imediat s-ar vedea ca majoritatea celor ce platesc contrbutii de sanatate ar putea obtine acelasi lucru mai ieftin din privat. Asta pentru ca sistemul de sanatate se bazeaza pe solidaritatea sociala in conditiile in care tocmai cei care platesc la acest sistem sunt cel mai putin dispusi sa-si arate solidaritatea sociala cu cei ce nu platesc (pensionari, someri etc).
  • +12 (30 voturi)    
   haha (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:05)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui un_moftangiu

   nu stiu ce poti obtine mai ieftin din privat ca la privatul actual totul e cel putin triplu, testat personal, iar serviciile prestate mai slabe ca la stat :))
   • +5 (19 voturi)    
    Sanador (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:32)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Abonament premium urgentă de viața și de moarte .
    Chemat ambulantă privată conform abonament : răspuns dispecerat
    Sunați la 112.
    • +6 (8 voturi)    
     Si atunci? (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:18)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

     Este foarte rau, e inadmisibil!

     Dar ce ai facut?
     In secunda unu, ai sunat la 112, desigur, ai chemat ambulanta publica.
     Dar in secunda doi, nu ai renunta la abonamentul la Sanador?
     Ce rost mai are un abinamnt Premium, daca nu iti ofera nimic??
    • +2 (2 voturi)    
     Sanador? ăia unde a murit copilul? (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:03)

     bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

     Acolo unde a murit copilul ăla după o operaţie banala? Dai un ban da mori rapid?
 • -21 (41 voturi)    
  Filozofule.... (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:20)

  minus [utilizator]

  in sistemul asta de care tineti cu dintii, ce platesti se cheama "contributii sociale", ultimul "S" din CASS vine de la definitia lor ca "sociale".
  Adica statul te jumuleste fiindca zice ca ai de unde sa dai.
  Tot sistemul vostru se bazeaza pe asta.
  Daca vrei alt exemplu, daca ai salariul prea mare, tu platesti "contributii de asigurari sociale"- mai pe romaneste "contributia de pensie"- ca procent din salariu, dar nu ti se recunoaste toata suma platita (adica punctele de pensie obtinute sunt limitate, chiar daca (ca exemplu absurd) tu ai da echivalentul unui miliard de euro pe luna(. Ce zici de democratia asta constitutionala in care nu ti se recunoaste contributia?

  Adica tu te-ai trezit sa subminezi statul- cum ar spune Intiemergatorul Statului- ca un USR-ist ordinar?
  • +9 (13 voturi)    
   filozofule (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:39)

   zot [utilizator] i-a raspuns lui minus

   decat un asemenea ton ptr o astfel de justificare, mai bine taceai si abia atunci te ...numeai, cum zici[
   si daca veni vorba, stii ce inseamna ordinar?
   • +2 (6 voturi)    
    evident ca stiu.... (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:13)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui zot

    ca ironia nu este pentru toata lumea, motiv pentru care nu este ordinara. Ordinar, cu sensul peiorativ, este- in opinia mea- personajul la care m-am referit.
  • +4 (10 voturi)    
   Lol (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:21)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Nu cred ca ai idee despre cum se calculeaza pensia, asa ca iti explic:

   Mai intai calculezi punctul lunar, a carui valoare se obtine prin impartirea brutului pe care il iei pe luna la mediul brut din economie din anul respectiv, comunicat de catre INS.

   De ex, daca ai 10.000 lei pe luna brut, punctajul lunar va fi 10.000 impartit la 5.380, cat e anul asta. Adica 1.85.

   Apoi ai punctajul anual, care e media punctajelor lunare. Daca nu ti-a crescut/scazut salariul, e tot 1.85.

   Apoi e punctajul mediu anual, care e suma punctajelor anuale impartit la stagiul complet de cotizare.

   Daca ai lucrat 40 de ani, ai 40*1.85, adica 74 de puncte, impartit la 35, cat e stagiul complet, adica 2.11.

   In final, pensia e punctajul mediu anual inmultit cu valoarea punctului de pensie, care in 2021 e 1442 lei.

   Deci pensia ta va fi de 2.11 inmultit cu 1442, adica 3.042 lei, cam jumatate din netul pe care l-ai primit in toti anii.

   Daca cotizezi si la pensie privata, mai scade, se inmulteste cu un indice de corectie de 0.85, deci pensia finala va fi de 2587 de lei, plus ce vei mai lua de la pilonul II, deci tot vreo 3000 de lei.

   E mult, e putin ? Asta decide fiecare.
   • 0 (2 voturi)    
    eu cred... (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:00)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui HP

    ca daca nu esti in situatia la care m-am referit, nu-i bai ca nu ai inteles nimic!
   • +1 (1 vot)    
    daca chiar vrei sa intelegi.... (Duminică, 10 octombrie 2021, 23:34)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui HP

    eu m-am referit la plafonarea punctului de pensie, dar nu si a bazei de calcul a contributiei. DECIZIA nr. 851 din 14 decembrie 2017 a CC este fascinata, poti gasi in ea... adevarul.
    "Avocatul Poporului [....] arată că plafonarea punctajului de pensie, precum și a cuantumului pensiei se aplică tuturor categoriilor de cetățeni înscriși în sistemul public de pensii, fiind impusă de limitele fondurilor financiare existente pentru plata pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale."
 • +28 (48 voturi)    
  un ticalos (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:22)

  anonim3 [utilizator]

  vrea să divizeze social România și la nivelul sistemului public de sănătate.
 • +47 (63 voturi)    
  capitalism vs socialism (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:23)

  hdd [utilizator]

  deci eu sunt cel mai mare capitalist pe care l-ați văzut în viața voastră: totul pt mine și nimic pt cei care nu au muncit. Să rabde de foame, putorile!!

  Până la sănătate: convingerea mea profundă e că nu prea alegi ce boală te lovește. Și când. Poți trăi liniștit până la adânci bătrâneți fără cheltuieli prea mari cu spitalele sau poți avea cancer, diabet, leucemie etc la 25 ani și atunci sunt necesare sume astronomice pe care evident nu prea le prevezi.

  Desigur că unii își sapă singuri groapa, prin comportamente nesănătoase (fumat excesiv, băut în prostie, droguri, mâncat în neștire) dar nu despre asta vorbim aici. Vorbim de principii.

  Ca un capitalist convins, cred la fel de convins că sănătatea trebuie plătită pauschal. Fiecare contribuie cât poate, fiecare consumă cât are nevoie. Comunist. Da. Sănătatea e singura ramură care trebuie să funcționeze astfel.

  Asta, ca principiu. Desigur că trebuie controlat să nu se facă abuzuri, furturi etc etc etc

  Dar NU sunt de acord cu principiul enunțat în articol.
  Mi se pare periculos și f f greșit.

  Așa, hai să privatizăm toate serviciile.
  Punem un preț corect și pe poliție. Suni la 112:
  "- alo, mă omoară unul!
  - bună ziua, ce contribuție aveți?
  - ce!?
  - păi putem veni în 2 minute pt cei cu contribuții peste 10000 lei, 5 minute pt cei cu contribuții intre 5 și 10000 lei, 10 minute pt cei cu contribuții între 2 și 5000 lei iar pt cei cu contribuții sub 500 lei, vă sfatuim ca data viitoare să luați lecții de auto apărare, că mâine trimitem pe cineva să facă conturul cu creta pe asfalt."

  Cum ar fi?!

  Iar exemplul poate fi extins.
  • -10 (20 voturi)    
   ... (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:15)

   Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Conceptual ai dreptate, e nevoie de un sistem solidar. Dar oarecum, ar trebui sa fie ca si la RCA si/sau CASCO in sensul ca asa cum ai spus si tu, unii vor plati polita CASCO fara sa fie nevoie sa apeleze la ea, pe cand altul, platind 1000 EUR pe polita CASCO poate sa aiba o dauna de 20.000 EUR la un moment dat.
   Cum vad eu lucrurile este ca oamenii cu venituri foarte mari nu vor fi multumiti sa vada ca din 10.000 EUR brut vreo 3500 EUR trebuie sa-i dea la stat, stat care le ofera servicii infecte de sanatate, pensie si etc. Acesti oameni vor gasi metode prin care sa evite plata celor 3500 EUR luna de luna si se vor indrepta catre pensii private, spitale private, intr-un cuvant servicii private. Daca totusi ar exista un plafon de 500 EUR sa zicem, deja acel om nu va mai cauta vreo combinatie pentru ca 500 EUR i se va parea rezonabil.
   E ca si pe vremea lui Nastase cand au venit la guvernare PNL cu PD si au redus impozitul firmelor de la 50% la 16% iar efectele imediate au fost de incasari mai mari la buget.
  • -6 (20 voturi)    
   Mulțumesc pentru porția de râs! (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:21)

   vax_XXL [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Ai dreptate - capitaliștii cei răi, dar cu capul pe umeri se comportă foarte realist (și ar zice unii - de-a dreptul comunist) când este vorba de sănătatea membrilor comunității în care trăiesc.
 • +14 (20 voturi)    
  Gasca prin apa trecea! (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:26)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Si nu se mai satura!
  Nicio apa nu tulbura,
  Si la sanatate tot stia!
 • +33 (49 voturi)    
  Din ce economie occidentala s-a inspirat? (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:28)

  galeo [utilizator]

  In vestul Europei cu cat castigi mai mult, cu atat platesti mai mult procentual din venit.
  Vad ca la noi, coada de topor Valceanu, vrea sa fie fix invers.
  • -4 (20 voturi)    
   Depinde de tara (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:02)

   D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   In tari precum Olanda sau Belgia contributia e aceeasi, indiferent de venit (chiar si in cazul celor cu ajutor social). Depinde doar de asigurator. Esti asigurat la companii private, poti sa alegi la care, insa nu este permis sa ramai neasigurat. Sumele nu difera prea mult, iar asigurarea acopera cel putin un pachet standard (uniform) plus diverse servicii suplimentare alese de asigurator.

   In Germania platesti procentual doar daca ramai in sistemul public. Poti trece insa la sistemul privat, unde contributiile nu mai depind de venit. Acest drept este insa rezervat celor cu venituri mari.

   Fara a fi de acord cu propunerea ministrului si, mai ales, cu mdul in care a fost facuta, exista, totusi elemente care ar putea fi utile. Poti impune un plafon maxim al contributiei, ori chiar o cotributie fixa, eventual cu compensari pentru cei cu venituri mici.
   • +15 (23 voturi)    
    Olanda sau Belgia au impozit progresiv (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:32)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

    Ce inseamna ca ajungi si la impozit de 50% la veniturile mari, de 5 ori mai mult decat cei 10% incasati de statul roman.

    Romania e deja un paradis fiscal al UE, cu cea mai mica taxare pentru bogati, lui Valceanu ar trebui sa ii fie jena cand vine cu asemenea idei.
    • -1 (1 vot)    
     Corect (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:34)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Impozitele cresc progresiv in aceste tari. Eu vorbeam strict despre contributia la asigurarea de sanatate.

     Nu e nimic incompatibil intre cele spuse de noi doi. Nici macar nu sustin abordarea ministrului, spn doar ca nu in toate tarile vestice se plateste asigurarea proportional cu venitul.
   • +5 (9 voturi)    
    minti (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:38)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

    dezinformezi intentionat sau din nestiinta
    • +1 (1 vot)    
     Mai concret (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:40)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

     Nu am spus ca sustin abordarea minstrului, am corectat doar o afirmatie.

     Tu ai putea fi mai precis? Concret, unde e minciuna sau dezinformarea? Cunosti sistemele din acele tari? Ma indoiesc, vorbesti in necunostinta de cauza dar te repezi cu atacurile fara argumente. Afirmatiile tale ti se potrivesc mai degraba tie.
   • 0 (2 voturi)    
    Asta pentru ce? (Luni, 11 octombrie 2021, 2:08)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

    pentru a mări veniturile bogaților și pentru a micșora bugetul de asigurări de sănătate ceea ce duce la mai puține consultații și analiza plătite de stat, adică o lovitură pentru cei săraci.
 • +21 (33 voturi)    
  Banii indarat, Vilcene! (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:30)

  carmen_i [utilizator]

  Daca este sa mergem pe "corectitudine", statul ar trebui sa-mi dea banii inapoi deoarece in ultimii 15 ani nu am apelat la medici.
  Ca sa nu mai vorbim ca banii din sanatate sunt cheltuiti aiurea, fiind sifonati de minister, DSP-uri si spitale prin licitatii trucate si achizitii cu dedicatie.
  • +1 (1 vot)    
   După logica asta, ... (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:04)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Şi RCA-u ar trebui să îţi dea bani că nu ai făcut nici un accident.
 • 0 (24 voturi)    
  In sfarsit .... (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:32)

  marius.. [utilizator]

  Sunt total de acord cu asta "taxe mai mici pentru toată lumea, dar care să fie plătite de toată lumea".
  Acum sa vedem daca si se face ceva in acest sens.
 • +15 (25 voturi)    
  Oare (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:34)

  Casargoz [utilizator]

  Chestia asta vine la pachet cu asigurări private si costuri de 3-4 ori mai mari pe asigurări private .
 • +15 (37 voturi)    
  Nimic nu ii mai satura (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:34)

  galeo [utilizator]

  Pe chiaburii liberali din Romania.
 • +15 (19 voturi)    
  Eu cred că la sănătate trebuie sa punem (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:51)

  mr_mojo [utilizator]

  Nu sa luam.
  Și așa e un sistem fragil. Trebuie optimizat ca banii sa fie cheltuiți cum trebuie.
  După asta, dacă mai rămân bani putem să dam și înapoi.
  Eu plătesc mult dar sunt de acord dacă toată lumea primește ajutor la același nivel înalt.
 • +20 (28 voturi)    
  Trebuie stabilite criterii clare.... (Duminică, 10 octombrie 2021, 18:59)

  Radu I [utilizator]

  ......pentru cei alesi in functii publce. Pentru a bara drumul celor saraci cu duhul, ar trebui platiti cu media salariilor obtinute in ultimul an, inainte de alegere si sa le deconteze cazarea si deplasarea ca la orice roman
  - alegerile sa fie uninominale in cadrul listei de partid, nu la gramada pentru orice slugarnic
  - alesii sa se lupte pentru bunastarea romanilor nu pentru interesele personale sau de gasca, precum acest individ
  Cum vede el compensarea sumelor care nu s-ar plati la fondul de sanatate, care si asa este deficitar ? Ce calitati il recomanda ca ministru ?
 • +13 (19 voturi)    
  haha (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:02)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  opriti-i pe penelistopedelisti pana nu e prea tarziu!daca e nevoie o sa-i trimitem cu elicopterul doar dus pe portocaliii galbeni cat mai curand daca nu se potolesc!
 • +13 (21 voturi)    
  haha (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:06)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  s-a intors lacheul de la sibiu prestator la privat care a fugit de la minister in pandemie consilier la citu si iar i-au venit idei :))
 • -7 (19 voturi)    
  O taxa unica dar platita de toti. (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:14)

  Fu Leng [utilizator]

  Ca am vazut ca sunt care caraie, ca cei cu salarii mari nu ar fi multi si ca la buget..... Ei uite ca eu aveam salar mare si nu munceam la stat. dar plateam vreo 500E doar la sanatate. Prima data cand am avut nevoie de doctor mi-a zis ca a doua oara sa ii aduc un uischi. I-am adus si mi-a spus ca a treia oara sa ii aduc un jack nu kktul de i l-am adus. N-a mai fost a treia oara pt ca ajuns acasa descarcam deja pdf-urile pt imigrare.
 • +11 (17 voturi)    
  solidaritate (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:16)

  gpavel [utilizator]

  se plateste asa pe principiul solidaritati sociale,toate tarile cu nivel de educatie si cultura ridicat ,inteleg si aplica acest pricipiu!nu ma asteptam la vilceanu sa priceapa asta.....
 • +13 (19 voturi)    
  TSD (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:24)

  sorin3 [utilizator]

  Oare asa gandea si cind era la PSD?
  Asta nu a auzit de contributivitate si solidaritate?
  Fix pe acelasi principiu ar trebui eliminate pensiile speciale, plafonate toate taxele, ca mergem pe aceleasi drumuri, ne tratam la aceleasi spitale, copii fac aceleasi scoli publice, ne pazeste aceiasi armata si ne fura aceiasi militie.

  Avem acelasi presedinte si acelasi guvern deci sa facem toate taxele suma fixa... E un tembel, arunca o enormitate poate poate nu mai vorbeste nimeni de Catu, pandemie, motiune, Anghel Saligny, Bumbac si restul.
 • +12 (20 voturi)    
  Ce s-au gândit ei? (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:28)

  finutza [utilizator]

  „Oricum noi nu ne tratăm în mizeriile alea de spitale de stat, mergem la alea private, unde plătim. Atunci de ce să dăm o căruță de bani ca să se trateze pulimea gratis?”
 • +11 (15 voturi)    
  Ce e trist e ca (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:28)

  vladionvladion [utilizator]

  oricat ai plati la sanatate, cand ai nevoie, tot trebuie sa scoti bani din buzunar (atentii, medicamente, ...) si sa astepti si luni de zile pentru analize mai complexe. Asta in timp ce te mananca gandacii, sobolanii si bacteriile prin spitale, care sunt cum sunt.
  Poate ar trebui sa rezolvam aceasta problema.
 • +9 (19 voturi)    
  Dl. Valceanu, (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:31)

  atc [utilizator]

  ...de ce sa nu-ti duci ideea pana la capat: desfiinteaza CAS-ul! Cine poate si vrea , strange bani pentru la o adica. Cine nu, nu! Si, la o adica, primul are cu ce plati, al doilea NU! Si ce daca ?! Se pot desfiinta si pilonul 1 si 2 la pensii, si asigurarea de somaj si ce-o mai fi pe-acolo.Doar suntem liberali, fiecare pe cont propriu, ce draq.!
 • +12 (18 voturi)    
  O idee demna de un ministru demis (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:41)

  andipetre [utilizator]

  Ideea e pe masura stabilitatii postului sau: omul e deja demis.

  Atata ii poate duce mintea pe liberalii lui Superman: sa faca ceea ce nicio tara civilizata nu a facut, sa distruga principiul modern al solidaritatii sociale. Tarile in care sistemul de sanatate si educatia merg bine sunt exact cele in care taxele vin masiv de la cei care isi permit mai mult, iar societatea are numai de castigat.

  Liberaloizii obtuzi ai lui Cîțu cred ca modelul civilizatiei moderne consta intr-o societate de bolnavi saraci si needucati, condusi de niste faraoni care fumeaza trabuc la Victoria si sofeaza in stare de ebrietate, cu pretentii de supereroi. Noroc ca sunt demisi.
 • -5 (19 voturi)    
  Trebuie pachetul minim garantat (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:45)

  Kornell [utilizator]

  la o contributie modica, sa si-o poata permite toti. In rest, capitalist, vrei ciocolata - MUNCESTI si iti platesti asigurare speciala / privata/ suplimentara etc. Te face sa te GANDESTI la tine, la ce te asteapta, sa pui bani deoparte. E un sistem care functioneaza f.bine afara. Sistemul nostru de "solidaritate sociala" atat la sanatate cat si la pensii i-a facut pe romani si mai puturosi decat erau dinainte
 • +8 (12 voturi)    
  Ai dreptate (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:46)

  persuasiv [utilizator]

  specialule.Lasa ca iti platesc eu tot,tie si intreg neamului tau pana la a saptea spita.Specialule.
 • +3 (7 voturi)    
  La fel de bine (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:48)

  __Constantin__ [utilizator]

  din pacate serviciile oferite sunt la fel de proaste indiferent cat platesti si de unde le primesti. multi e incompetenti si mai multi e rai. schimbati tara.
 • -4 (12 voturi)    
  ??? (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:52)

  falcoind [utilizator]

  Cu o condiție, pana la mediu pe economie sa se ia cei 10% pentru sistemul de stat , cel cu salariu peste mediu economie sa plătească procentual la fel dar diferența de la mediu pe economie sa meargă la o asigurare privata. Ar de-concesiona sistemul public .
 • +19 (21 voturi)    
  Un lucru excelent (Duminică, 10 octombrie 2021, 19:52)

  lucky luck [utilizator]

  Ca acesti nenorociti, corupti si cu interese personale in economia privata, isi dau arama pe fata.
  Si nu, nu e Dan Valceanu, ci intregul PNL. Un partid al grupurilor de interese, aflat in razboi cu interesul public si cu binele comun, singurele care dau sens si justifica statul si democratia politica.
 • +8 (12 voturi)    
  uiti sa precizezi (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:15)

  Abcdef1 [utilizator]

  uiti sa precizezi sumele aduse in tara de un salariat IT fata de un functionar(cum esti tu, de exemplu) care plimba LEI de la un roman la altul in tara. Mai intereseaza-te, ca ai timp, ca te-au dat afara, si vezi ca marea majoritate a angajatilor din IT lucreaza pt firme aduse in tara din afara, pt clienti din afara! Deci aduc bani bani in tara, pe intelesul tau de mare "finantist" populist, care vrei sa-i pui in capul IT-stilor pe ceilalti, prefacandu-te ca faci dreptate.
 • +17 (19 voturi)    
  Valceanu si Citu (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:16)

  galeo [utilizator]

  Zici ca apara doar interesele unei gasti de smecheri afaceristi din Romania, in niciun caz interesul general al romanilor.
 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:26)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   observatie... (Luni, 11 octombrie 2021, 13:54)

   Nickname_neinregistrat [utilizator] i-a raspuns lui

   Exista o diferenta totusi (asta nu inseamna ca tin cu psd-ul, dupa ce a facut cu justitia trebuia scos in afara legii). psd-ul fura cat poate dar mai arunca un os si oamenilor de rand. pnl-istii fura doar pentru ei, NIMIC PT. OAMENII DE RAND. De exemplu de cate ori s-a pus problema alocatiilor, nu erau bani. Catu a gasit insa bani imediat ca sa cumpere sprijinul primarilor pnl-isti! Promisiunile de ultim moment suntem constienti cu totii ca sunt "suta de lei" data de Ceausescu...
 • +22 (24 voturi)    
  viermele asta infect (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:27)

  cristi_an [utilizator]

  nu are altceva mai bun de facut decat sa scaoata ineptii pe gura?!? De unde apar frate astia?!?!?!
 • 0 (2 voturi)    
  Sistemul (Duminică, 10 octombrie 2021, 20:47)

  gigilu [utilizator]

  de sanatate din Romania este o mizerie.De aia ti-e frica sa te-mbolnavesti si sa ajungi in spital ca acolo sansele sunt sa te cureti inainte de vreme, nu sa te vindeci. Oamenii dau spagi in speranta ca vor fi tratati "mai bine" si sistemul primeste spagi pentru ca se considera din start ca spaga i se cuvine. Este o iluzie ca esti tratat mai bine daca dai spaga, in cazul oamenilor obisnuiti, cei cu salarii mici si medii, pensionarii. In schimb pentru cei privilegiati care castiga 4000Eu/ luna se schimba povestea: au cu ce ma, au cu ce sa se trateze in sistemul privat si pot , la o adica sa acceseze serviciile medicale infinit mai bune din tari ca Italia, Elvetia, Spania, etc. Ca sa ajungi sa castigi un salariu de nivel vestic nu esti oricine. Sigur cineva, acolo sus, te iubeste. Si lucrurile devin simple si normale cum ar trebui sa fie pentru toti, dar nu sunt.
 • +2 (6 voturi)    
  Bun asa! (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:22)

  yol [utilizator]

  Cota unica se v-a desfinta??!
  Impozitele vor avea si ele un plafon maxim??! ca vb aia, de ce sa platesca alti mai mult, cand putem sa platim toti la fel….
  • +1 (7 voturi)    
   toti la fel ? (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:21)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui yol

   ti se facu de comunism ? fugi in China
 • +10 (12 voturi)    
  nu-s (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:45)

  Cetateanu [utilizator]

  nu-s nici "privat" nici corporatist ca sa le iau apararea! Dar fac pariu cu oricine ca ideile astea vin de la JEGURILE POLITICIANISTO- AGACISTE CCRiste etc,.. care jefuiesc bugetul si deconcentratele pentru a-si bate joc de tara si traiesc pe bani multi de parca sunt presedinti de banci in vest!
 • +8 (14 voturi)    
  Cei cu salariu mare.. (Duminică, 10 octombrie 2021, 21:48)

  DanIoan [utilizator]

  ..nu ar fi nimic fara cei cu sariul mic, poate as fi luat in calcul dar cand tu nu ai suficiente paturi la ATI si cetatenii trebuie sa astepte 6 luni pentru RMN-ul diaintea operatiei timp in care pot si muri nu cred ca e deloc ok. Cand RMN-ul pe asigurare se va face instant, cand nu vor mai exista in spitale virusi si bacterii ce pericliteaza viata pacientilor, cand nu va mai fi necesara nici o spaga in spital, cand o sa fie personal suficient in conformitate cu reglementarile occidentale si mai ales cand nu mai mult de 1% dintre cei bogati nu vor fi niste parveniti care au facut bani furand statul, abia atunci sa te gandesti sa plafonezi contributia celor mai norocosi!! Ce nesimtit!!
 • +4 (8 voturi)    
  no, (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:20)

  nick1587873340950 [utilizator]

  ce ziceam io acuma 3 saptamini ? Ca vor sa privatizeze si sanatatea, motivele vor fi de genul (multe incendii, nu prea sint bani si se cheltuie excesv, invrajbirea contribuabililor, interesele Big Pharma care sint la vedere incepind cu inchidere Foisor, sacalii care ne tradeaza din conducere dar nu alesi de noi, {guvernantii}, invocarea unot motive neesentiale dar cu prindere la cei multi)
 • +2 (6 voturi)    
  bree, (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:25)

  nick1587873340950 [utilizator]

  oamenii normali cu salar de pina in 6000 / luna sa ziceam ca ar tplatii 10%, un fleac nici nu prea conteaza, IN SCHIMBA HOTI CA VOI de cistigati 15000 /luna normal ca se vede. Vedeti cum fura ? tot pentru ei, ii doare undeva de cei normali
 • +3 (13 voturi)    
  contributii platite degeaba (Duminică, 10 octombrie 2021, 22:39)

  Alessandra1 [utilizator]

  E foarte buna ideea de plafonare.

  Am platit 10 ani contributii degeaba, cand am avut nevoie tot la privat m-am dus sau pe bani din buzunar, pentru ca la stat esti programat peste x luni, nu sunt fonduri, nu se deconteaza analizele y si z si practic mori pana astepti dupa ei.

  Nu am beneficiat de ABSOLUT NIMIC, dar se asteapta din partea mea sa fiu solidar. De ce???
  • -3 (7 voturi)    
   Solidaritate! (Luni, 11 octombrie 2021, 1:08)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Alessandra1

   Atat timp cat nu traiesti singur in padure, rupt de civilizatie, esti parte a unui intreg care munceste si pentru tine, sau crezi ca alimentele si toate bunurile pe care le consumi vin la tine trimise de martieni gratis si nu prin munca unora de langa tine! Educatia ta si sanatatea in timpul cat ai fost la scoala a fost platita tot din solidaritate, ai tai nu au cheltuit un sfant, e timpul sa dai inapoi, ai profitat destul!
   • +1 (1 vot)    
    te inseli (Luni, 11 octombrie 2021, 21:29)

    Alessandra1 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    alimentele si bunurile le platesc, din munca mea, din ce produc. Nu mi le da nimeni gratis, nu ma milogesc de concetateni sa mi le dea, ei au de castigat monetar de pe urma cumparaturilor mele!

    Care sanatate cat am fost la scoala? N-auzi ca nu am beneficiat de nimic? Am fost la dentist ca si copil, atat, si ala se plateste.

    Educatia a fost finantata din contributiile din TVA si impozite, NU din contributiile la sanatate. Ce legatura au una cu alta??
  • -3 (3 voturi)    
   Tu trebuie sa iesi pe profit (Luni, 11 octombrie 2021, 8:09)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Alessandra1

   In tot si in toate?
   Traiesti intr-o societate, nu in jungla.
   • +1 (1 vot)    
    am cerut corectitudine, nu profit! (Luni, 11 octombrie 2021, 21:30)

    Alessandra1 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Cum as fi putut iesi pe profit, daca am contribuit 10 ani de zile la sanatate, la un salariu mai mult decat media pe Romania, si as fi avut nevoie, de exemplu, de niste analize de alergie care costa 1000 RON, o singura data, dar pe care statul nu le deconteaza? Explicati-mi si mie.
 • 0 (2 voturi)    
  sistemul (Luni, 11 octombrie 2021, 0:31)

  gigilu [utilizator]

  de sanatate din Romania este o minune.De aia ti-e frica sa te-mbolnavesti si sa ajungi in spital ca acolo sansele sunt sa te cureti inainte de vreme, nu sa te vindeci. Oamenii dau spagi in speranta ca vor fi tratati "mai bine" si sistemul primeste spagi pentru ca se considera din start ca spaga i se cuvine. Este o iluzie ca esti tratat mai bine daca dai spaga, in cazul oamenilor obisnuiti, cei cu salarii mici si medii, pensionarii. In schimb pentru cei privilegiati care castiga 4000Eu/ luna se schimba povestea: au cu ce ma, au cu ce sa se trateze in sistemul privat si pot , la o adica sa acceseze serviciile medicale infinit mai bune din tari ca Italia, Elvetia, Spania, etc. Ca sa ajungi sa castigi un salariu de nivel vestic nu esti oricine. Sigur cineva, acolo sus, te iubeste. Si lucrurile devin simple si normale cum ar trebui sa fie pentru toti, dar nu sunt.
 • +3 (7 voturi)    
  Mi se cam (Luni, 11 octombrie 2021, 5:58)

  Costi888 [utilizator]

  Pare o porcarie propunerea. Atat timp cat ai un sistem de sanatate social.. adica unii platesc, toti beneficiaza, n ai cum sa vii cu tampenia asta. Pe acelasi principiu, 10% dintr un salariu mic are acelasi impact cu 10% dintr un salariu mare. Ma refer ca si impact asupra modului de viata. Suntem cu spitalele la Pamant si asta nu stie cum sa faca sa incaseze mai putini bani la Sanatate :))
 • +2 (4 voturi)    
  in sfarsit o propunere corecta! (Luni, 11 octombrie 2021, 6:26)

  cccdan [utilizator]

  Dupa ce ne-au obisnuit aproape exclusiv cu aberatii, in sfarsit o masura corecta, de bun simt!
  E absurditate criminala sa percepi unora bani de "asigurare medicala" drept procent din venit. Asigurarea are un cost fix, nu procentual. Cand iti platesti RCA-ul sau painea de la magazin, nu le platesti procent din venit!
 • 0 (2 voturi)    
  tare (Luni, 11 octombrie 2021, 7:52)

  Cetateanu [utilizator]

  Deci sa revin!
  Imbeciul traseist PSD/PNL (VILCEANU) nu vrea sa mai ia bani de la javrele care iau din buget cu lopata, ca dau prea mult fata de prostimea care i-a pus sus. Imbecilul USR (NASUI) nu vrea sa mai ia de la aia care stau pe salariul minim (PFListi si necalificati, sau tepuiti de antreprenori). Concluzia clara: luati-va lumanari si aprindeti-le singuri pentru valul 5!
 • 0 (2 voturi)    
  vreun internat covid la spitalele private? (Luni, 11 octombrie 2021, 7:53)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  De ce nu? E scump....
 • +1 (1 vot)    
  O masura compensatorie (Luni, 11 octombrie 2021, 10:41)

  DanielCluj [utilizator]

  Probabil domnul ministru si-a dat seama ca impactul asupra industriei IT ar fi semnificativ odata cu introducerea impozitarii si doreste sa ia masura asta in compensatie (pentru ca majoritatea salariilor mari din Romania sunt in IT). Ideea de baza e corecta, de ce sa plateasca 230 de lei asigurare de sanatate un angajat cu salariul minim si 2000 de lei un IT-ist cu vechime? E acelasi serviciu medical oferit de catre stat, la privat asigurarea ar fi egala pentru acelasi serviciu.

  Solidaritatea va exista in continuare, pentru ca cel cu salariu minim va plati foarte putin, iar cel cu salariu mare tot va plati probabil de 5 ori mai mult, dar undeva trebuie sa fie o limita decenta a acelei "solidaritati" fortate.

  Da, incasarile la sanatate vor scadea (pot fi compensate cu taxe de sanatate din alte parti, de exemplu taxe de sanatate/accize luate producatorilor de sucuri cu zahar si a mancarurilor cu multe grasimi), vor creste cele din impozite pe salarii, pe ansamblu se va ajunge probabil tot acolo, dar va fi ca si principiu mai corecta taxarea (adica IT-istii nu vor mai fi scutiti, iar asigurarea de sanatate va fi plafonata pentru ca statul ofera acelasi lucru inapoi indiferent de cotizatie).
 • +1 (1 vot)    
  Cazul meu ... (Luni, 11 octombrie 2021, 18:35)

  danmarian [utilizator]

  Acum sunt pensionar ! Platesc si la pensie impozit si taxa pentru servicii medicale ! DAR - n-am calcat intr-un spital sau dispensar sau medic de familie NICIODATA ! N-am beneficiat de NICI un serviciu medical ! Am fost NUMAI la medici si servicii private si am platit ! Oare de ce mi se retine AUTOMAT si OBLIGATORIU aceasta contributie de care N-AM NEVOE ? Nu e cumva HOTIE de Stat ??
 • +1 (1 vot)    
  Plata in functie de utilizare (Marţi, 12 octombrie 2021, 2:23)

  mmagic [utilizator]

  Nu e deloc drept ca plătitor care am apelat foarte putin la serviciile medicale sa plătesc aceeași bani deși mai mult ca sigur în continuare le voi folosi foarte putin.

  Ar trebui ca sa scadă asigurarea dacă folosești mai putin serviciile medicale și sa crească pentru cei care abuzează de ele.

  Evident este nevoie de plafoane minime și maxime, pentru ca doresc totuși sa ajut și pe cel oropsit dar ma oribileaza sa plătesc zeci de ani servicii pe care nu le primesc aproape deloc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by