Cele 10 mesaje ale lui Isărescu către premier, transmise prin intermediul minutei discuțiilor de la vârful BNR

de DP     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2021, 15:26 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Captura Facebook
​”S-a arătat, în mod repetat, că incertitudinile sporite privind consolidarea bugetară generate de actualul context politic, alături de dimensiunea dezechilibrului extern și de dinamica inflației, sunt de natură să mărească prima de risc suveran, cu potențiale consecințe adverse asupra ratei de schimb a leului, implicit asupra inflației, încrederii în moneda națională și a indicatorilor de vulnerabilitate externă, precum și asupra costurilor de finanțare a economiei”, se arată în minuta ședinței boardului BNR pe probleme de politică monetară, desfășurată la începutul acestei luni.

Ce mesaje mai include minuta discuțiilor de la vârful BNR:
 • Preocupantă a fost considerată conduita politicii fiscale, prezumată a deveni restrictivă din 2021, în condițiile în care, coordonatele recentei rectificări bugetare și instabilitatea mediului politic intern erau de natură să pericliteze consolidarea bugetară – proces esențial pentru corecția dezechilibrului extern, au arătat mai mulți membri ai Consiliului. S-a apreciat că incertitudini și riscuri suplimentare la adresa situației finanțelor publice decurg din volumul ridicat al cheltuielilor permanente și din scumpirea drastică a energiei și a materialelor de construcții, dar și din eventuale abordări menite să atenueze impactul creșterii prețurilor unor utilități, prioritar pentru populație, precum și din noi măsuri guvernamentale motivate de deteriorarea abruptă a situației epidemiologice.
 • Un grad ridicat de incertitudine caracterizează însă și perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, precum și a celor aferente noului Cadru financiar multianual 2021-2027, au susținut membrii Consiliului, evocând aprobarea de către CE a Planului național de redresare și reziliență, dar și pașii ce mai trebuie parcurși pentru începerea atragerii sumelor alocate, precum și capacitatea instituțională și istoricul realizărilor în domeniu ale României.
 • Totodată, incertitudini și riscuri crescute generează noul val pandemic, au subliniat în mod repetat membrii Consiliului, evidențiind înrăutățirea accelerată a situației sanitare și nivelul foarte scăzut al vaccinării pe plan intern, dar și gradul mai redus de severitate al restricțiilor probabil reinstituite, precum și capacitatea crescută de adaptare a firmelor și populației la cerințe de distanțare socială.
 • Soldul negativ al balanței comerciale și-a accentuat adâncirea în termeni anuali, iar deficitul de cont curent a continuat să crească foarte alert, mărindu-se pe ansamblul semestrului I 2021 cu peste 85% față de perioada similară a anului trecut. Evoluțiile au fost considerate deosebit de îngrijorătoare de către membrii Consiliului, inclusiv în condițiile scăderii semnificative a gradului de acoperire a deficitului de cont curent cu fluxuri de capital autonom în trimestrul II.
 • În ceea ce privește evoluțiile viitoare, rata anuală a inflației va crește probabil mult mai pronunțat pe orizontul scurt de timp decât s-a anticipat în prognoza din luna august.
 • Responsabile de înrăutățirea considerabilă a perspectivei apropiate a inflației continuă să fie șocurile adverse puternice pe partea ofertei, îndeosebi cele externe, al căror impact este însă potențat, pe plan intern, de liberalizarea în acest an a pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici, au subliniat în mod repetat membrii Consiliului.
 • Pe orizontul ceva mai îndepărtat de timp, cresc incertitudinile legate de capacitatea unor firme de a rămâne viabile ulterior sistării măsurilor și programelor de sprijin guvernamental, dar mai cu seamă în contextul creșterii deosebit de ample a prețurilor energiei și a altor materii prime și bunuri intermediare, precum și al prelungirii problemelor de aprovizionare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente de firme. Condițiile de pe piața muncii ar putea fi afectate și de extinderea digitalizării și automatizării pe plan intern, precum și de o creștere a apelului angajatorilor la lucrători din străinătate.
 • Membrii Consiliului s-au arătat foarte preocupați de riscul ca puseul inflaționist (...) să genereze efecte secundare importante, eventual printr-o spirală salarii-prețuri, având în vedere și tendința de scădere a gradului de relaxare a pieței muncii. În aceste condiții, a fost subliniată în mod repetat nevoia ancorării anticipațiilor pe termen mediu, inclusiv din perspectiva credibilității băncii centrale. O eventuală tentativă a băncii centrale de a contracara efectele directe tranzitorii ale șocurilor adverse pe partea ofertei ar fi nu doar ineficace, ci chiar contraproductivă, prin pierderile ample pe care le-ar provoca activității economice și ocupării forței de muncă pe un orizont mai îndelungat de timp.
 • Noile evaluări indică o încetinire a creșterii activității economice non-agricultură în semestrul II 2021, inclusiv în raport cu previziunile anterioare, având în vedere și efectul de erodare exercitat asupra veniturilor populației și firmelor de scumpirea energiei, combustibililor și alimentelor.
 • S-a constatat că, potrivit evoluțiilor recente ale indicatorilor relevanți, continuarea creșterii alerte în termeni anuali a economiei în trimestrul III este susținută probabil doar de cererea internă – prioritar de consumul privat și, într-o mai mică măsură, de formarea brută de capital fix.
​Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la ședință: Mugur Isărescu, președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale a României; Florin Georgescu, vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României; Leonardo Badea, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Eugen Nicolăescu, membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României; Csaba Bálint, membru al Consiliului de administrație; Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administrație; Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație; Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administrație.

N.Red: Sublinierile aparțin redacției
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17543 vizualizari

 • +27 (33 voturi)    
  un nesimtit (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:35)

  liviu_ [utilizator]

  cum poate el sa-l critice pe marele matzu...
  • +8 (14 voturi)    
   pune (Vineri, 15 octombrie 2021, 18:49)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   si tu un semn, acolo, sa inteleaga si prostii ca glumesti !
  • 0 (2 voturi)    
   de data (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 12:13)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   asta e vorba de ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” în varianta secolului XXI a BNR. Partea proastă e că economistul cîțu, cu studii asupra malțului și hameiului american de la Iowa, nu pricepe o iotă, decât dacă-i sunt susurate la ureche de răreșel, alinuța sau boculeț și numai sub forma ”șefule, ești mare, boss, ești grandios, ești mirific și mirobolant, că ca tine nimenea nu e, premierul universului ce ești”.
 • +27 (39 voturi)    
  Stimate Domnule Isărescu, (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:45)

  fokerul [utilizator]

  Vă anunţ pe această cale că în urma împreunării PNL-PSD, postul Dvs va deveni vacant, acesta urmând să fie atribuit unui ciumat roşu de către Juie Mohannis în vederea menţinerii în viaţă a cadavrului politic Florin Cazzo. Încercările Dvs de a explica situaţia maro în care a fost adusă ţara de ciuma galbenă nu interesează pe nimeni cu putere de decizie. Cu stimă, un viitor fost cetăţean al României.
  • +4 (6 voturi)    
   Fost cetatean (Vineri, 15 octombrie 2021, 21:10)

   Un_individ [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   Buna asta. Sper sa fiu si eu fost cetatean al Romaniei la anul.
   Imi pregatesc deja "bagajele", aici e o cauza pierduta.
 • -21 (31 voturi)    
  Dancila (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:57)

  gabibi [utilizator]

  Am cautat pe google <mesaje ale lui Isărescu către premier> nu am gasit nimic din perioada PSD, Dancila.Acum probabil ca dl Isarescu care este un fan PSD la sfatul consilierei Dancila trimite mesaje.
  • +5 (11 voturi)    
   te-ai (Vineri, 15 octombrie 2021, 17:52)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui gabibi

   scremut mult până ai scos ideea asta?
   • -4 (10 voturi)    
    nahiR (Vineri, 15 octombrie 2021, 19:53)

    gabibi [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Nu.Isarescu a ajutat mereu PSD-ul.
 • +32 (32 voturi)    
  Citule ...... (Vineri, 15 octombrie 2021, 15:59)

  cristian.l [utilizator]

  Cine s-a atins de Manole a picat .... niciun politician nu a rezistat........ sti ce urmeaza...., iar sa tragi tu de maneca BNR-ul cand la tine in ograda ai facut un haos si dezastru total e de rasul curcilor.
 • -7 (11 voturi)    
  Fara solutii (Vineri, 15 octombrie 2021, 16:52)

  tontu [utilizator]

  Toate astea le stie foarte bine si Florin, nu-i nimic nou. Mai interesant ar fi fost sa ne spuna guvernatorul si staff-ul lui ce--i de facut si mai ales ce va face BNR. Oricum ratingul Romaniei nu se va inrautati, nu inca.
  • +16 (20 voturi)    
   ce este de facut (Vineri, 15 octombrie 2021, 17:45)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   trebuie sa raspunda Matzu.

   Cine a dat cu mucii in fasole e Matzu.

   S-a jucat cu focul a dat foc la casa si acum cere la lume sa fie ajutat sa isi faca o noua casa.
   Si finnda lumea nu vrea sa il ajute, atunci aceasta e de vina ca nu mai are el casa.
   E rea lumea.

   Plimba Matzu.
  • 0 (0 voturi)    
   raspunsul (Duminică, 17 octombrie 2021, 0:33)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   cel mai probabil de la consiliul macroeconomic ca acolo se aduna BNR si guv, dar dupa ce se fixeaza PM/guv.

   pana atunci cu ochii mari si urechile larg deschise - urmeaza vremuri alunecoase si cam racoroase...

   si fiecare face ce poate - unii mai bine, altii mai....
 • +7 (13 voturi)    
  Destinarul e gresit (Vineri, 15 octombrie 2021, 17:12)

  holinessdani [utilizator]

  Mesajele trebuiau trimise lui Iohanila, ce treaba are Catzu cu toate astea?
  Iohanila e presedintele jucaush (jucator a fost bas) si el e tatucul, geniul si marele carmaci al natiei in momentul de fata.
 • -5 (9 voturi)    
  Manole joaca ca toata viata... (Vineri, 15 octombrie 2021, 18:39)

  demaGOGU [utilizator]

  ...la alibi.

  dincolo de retorica in pasareasca fin-bancara, regele e gol!
  • 0 (0 voturi)    
   Mai curand, (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 14:54)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   capul Demagogului e gol. Da' cum mortu' nu stie ca e mort, asa mici prostu' nu stie ca e prost.
 • +10 (12 voturi)    
  vad ca ploua cu incertitudini dinspre BNR (Vineri, 15 octombrie 2021, 19:16)

  revo [utilizator]

  totusi, avem o certitudine: la Palatul Victoria e Superman, flancat de Shrek, la Cotroceni. Asa ca nu ne temem.
  • -1 (3 voturi)    
   ei, nu chiar (Vineri, 15 octombrie 2021, 21:02)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Certitudinea e ca obisnuiesti sa postezi de pe contul "consumator2".
   Nu adaug ca esti un mare consumator de votca, e flagrant
 • -3 (7 voturi)    
  domnul Isarescu (Vineri, 15 octombrie 2021, 23:31)

  doru2021 [utilizator]

  Multumim domnului Isarescu ca a trimis aurul Romaniei la Londra, fara sa stie prea multa lume la vremea aceea.
  Multumim de asemenea ca a devalorizat leul romanesc de-a lungul vremii aruncindu-ne praf in ochi spunind ca importam mai mult decit exportam . Multumim si presei ca l-a tinut in brate pe acest domn spunind ca" a tinut leul sub control, altfel cadea si mai rau din cauza inflatiei". Si mai am o intrebare pentru Domnul Isarescu: ce face cu salariul de 10.000 de dolari pe luna , bani pe care i-a incasat de-a lungul unei lungi perioade ? Banuiesc ca da medicamente si hrana la batrinii nevoiasi, si de restul maninca si el. Minca-l-ar viermii.
  • +1 (3 voturi)    
   Greu (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 11:58)

   RoyPeters [utilizator] i-a raspuns lui doru2021

   cu neuronii lipsa...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by