Institutul National de Statistica a anunțat marți creșterea indicelui prețurilor producției industriale (IPPI) cu aproape 20%, un ritm de circa 4 ori mai mare decât inflația măsurată la consumator prin indicele prețurilor de consum - IPC. Aceste scumpiri se vor regăsi în cosul de consum din perioada următoare, fiind greu de presupus că ele vor fi absorbite de către comercianții cu amănuntul prin scăderea marjelor de profit. ”În luna septembrie 2021, comparativ cu luna septembrie 2020, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 19,5%”, a transmis marți INS.

fabrica de mobilaFoto: pxfuel.com

Mai jos, aveți reprezentat grafic topul acestor creșteri pe activități industriale:

Prețurile producției industriale reprezintă un indicator cheie pentru măsurarea inflației și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economică reală se calculează prin împărțirea PIB-ului nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.

Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară și măsoara evoluția medie a prețurilor mărfurilor produse în Romania și vândute direct de producători, atât pe piața internă cât și pe piața externă.