În ceea ce privește criza pe lanțurile globale de aprovizionare, am citit un studiu acum câteva săptămâni în care ei menționau că am putea ajunge la o normalizare undeva prin 2023 când se vor mai construi încă 10-20 nave de transport, a declarat Florin Andrei, economist, profesor asociat ASE, în cadrul unui eveniment organizat de Oxygen Events.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În plus, există această problemă pe ceea ce înseamnă construcția de containere pentru că nu sunt suficiente materii prime. În anul viitor nu mă aștept să se finalizeze această criză”, a precizat el.

Inflația și retragerea banilor aruncați în piață

“Anul trecut, la începutul pandemiei, când activitatea economică era oprită era nevoie de finanțare, de bani în piață pentru a reporni aceste economii. De unde au venit banii? De la Băncile Centrale care au introdus sume enorme. BCE a introdus încă 500 miliarde, FED-ul american este la peste 700 miliarde. Banii au rămas. Încă nu au fost retrași”, a afirmat Andrei.

Acum se discută foarte mult de retragerea acestor bani. De ce?

„Economiile au început să crească, și-au revenit astfel că banii din economie vin din activitatea economică. Nu mai e nevoie de bani din partea băncilor centrale”, a mai arătat economistul.

Evident, spune el, această cantitate mare de bani a generat inflație.

• Primele semnale inflaționiste au venit chiar de la începutul anului din februarie, martie, aprilie, când inflația în SUA începuse să treacă de 3%, 4%.

• Acum vedem și pe Europa, chiar pe România – ne confruntăm cu această problemă a inflației.

„Problema care se pune e că nu poți să retragi din piață acești bani foarte rapid. Nu e ca și cum retragi azi 100 miliarde, mâine 100 miliarde. Va fi o problemă cu descărcarea acestor bani”, explică Andrei.

„Cum s-au format acești bani? Prin vânzarea de titluri.

Cum îi descarci? Unde va fi descărcarea de titluri? E o necunoscută.”

• Putem asista la primele retrageri de lichiditate ale FED undeva spre finalul acestui an, probabil pe final de noiembrie, poate în decembrie.

• Pe zona euro încă suntem departe pentru că inflația este în jur de 3,4%, iar creșterile economice sunt, să nu le spun anemice, dar moderate.