​Comerțul cu amănuntul (un bun indicator care aproximează consumul privat, unul din motoarele creșterii economiei) a scăzut ușor în septembrie față de luna anterioară, după cum a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Scăderea nu este o surpriză, date fiind restricțiile impuse de pandemie. Volumul vânzărilor din retail în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor (-7,1%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,1%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,3%, arată comunicatul INS.

Magazin haine - retailFoto: Hotnews

​Faţă de septembrie 2020, afacerile din comerțul cu amănuntul a crescut cu 8,5%, iar cumulat pe primele 9 luni, creșterea vânzărilor din comerț a fost de 11,9% (în decelerare față de ritmul de 12,4% după primele 8 luni).

Această scădere ar putea contribui la o dinamică mai redusă a PIB-ului, estimările economiștilor indicând o decelerare în trimestrele 3 și 4, dar pe tot anul am putea vedea un ritm robust, în jur de 7%. E drept, asta și pe fondul unei inflații ridicate, care va continua să crească cel puțin până la finalul anului.