Lira turcească a scăzut vineri în raport cu dolarul, după ce agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva țării de la "stabilă" la "negativă" din cauza riscurilor legate de direcția politicii monetare, transmite Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

În jurul orei 07.20 (ora României), un dolar aducea 13,75 lire, moneda Turciei fiind cu aproximativ 0,6% mai slabă față de închiderea de joi. Lira turcească a pierdut aproximativ 46% din valoarea sa față de dolar în acest an.

Moneda s-a prăbușit la un minim istoric de 14,0 săptămâna aceasta, după ce președintele Tayyip Erdogan a apărat politica economică de dobânzi mici.

Agenția de rating Fitch a calificat drept prematur programul de relaxare monetară al băncii centrale, care a început în septembrie, chiar când inflația a accelerat, și a spus că a provocat deteriorarea încrederii interne reflectată într-o depreciere puternică a monedei.

"Menținerea unei rate de politică monetară reale profund negative ar putea submina și mai mult încrederea internă, crescând riscurile pentru stabilitatea financiară, de exemplu dacă încrederea deponenților este zdruncinată, și ar putea pune în pericol accesul - până acum solid - al băncilor și al societăților la finanțare externă", a afirmat Fitch în raportul său de rating.

Din septembrie, banca centrală a redus rata dobânzii de politică monetară cu 400 de puncte de bază, până la 15%, dar guvernatorul a semnalat că relaxarea agresivă a politicii va lua probabil o pauză în ianuarie, după încă o reducere a ratei în această lună.

Referințe: